Magyar Radiológia - 2008;82(03-04)

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Vissza a jövőbe! Számvetés és prognózis

LOMBAY Béla

A Magyar Radiológusok Társasága elnökeként mandátumom lejártakor, kétszer két év eltelte után számvetést kell készítenem a nekem bizalmat szavazó tagság és a magam számára is. Miután folyóiratunk főszerkesztője is vagyok, úgy érzem, hogy ebben a rovatban is szólnom kell erről, ha csak röviden is.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

A szubtotális nyelőcső-exstirpatio szövődményeinek radiológiai vonatkozásai

VÁGÓ Andrea, LUKOVICH Péter, FARKAS Szabolcs, KISS Katalin, KUPCSULIK Péter

A különböző indikációkkal végzett, szubtotális nyelőcső-exstirpatio szövődményeinek (anastomosisinsufficientia, strictura stb.), illetve ezek minimálisan invazív terápiával történő ellátásának speciális radiológiai vonatkozásai vannak. A korai szövődményekkel az ilyen beavatkozásokat végző sebészeti intézetek radiológiai osztályai találkoznak. A késői szövődményekkel azonban bármely radiológiai intézményben vizsgálatra kerülhet a beteg, így ezek ismerete minden radiológus számára fontos.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Az MR-angiográfia technikai paramétereinek és a kontrasztanyagnak a jelentősége a perifériás érbetegségek diagnosztikájában

PAVLIKOVICS Gábor, SHAIKH Shoahib, FARAGÓ Katalin, LOMBAY Béla

Az atherosclerosis diagnosztikájában gold standardnak minősülő digitális szubtrakciós angiográfia mellett az elmúlt néhány évben megjelentek a kevéssé invazív ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok. Az említett modalitások gyors technikai fejlődése lehetővé tette, hogy diagnosztikus értékük megközelítse a digitális szubtrakciós angiográfiákét.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Egy nem kerek évfordulóra Horváth László professzor 71 éves

LOMBAY Béla

Megemlékezést, születésnapi köszöntőt általában kerek évfordulón szokás írni. Így is terveztem tavaly, de valamilyen „rajtam kívülálló ok miatt” ez a múlt évben elmaradt. A hiányosságot most örömmel pótolom, annál is inkább, mert apropóként szolgál a magyar radiológuskongresszus Pécsett, amely város Horváth professzor alkotásának, életének egyik fő színhelye.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Komplex emlődiagnosztikai jártassági vizsga

PALKÓ András, ORMÁNDI Katalin, FORRAI Gábor, PÉNTEK Zoltán

Az emlődiagnosztika, különösen a mammográfiás szűrés és a kiemeltek kivizsgálása a képalkotó diagnosztika egyik legnehezebb szakterülete. Ezért érthető az a törekvés, hogy ezt a tevékenységet csak olyan szakemberek végezhessék, akik megfelelő jártassággal rendelkeznek. A képzetlenség hiánya a betegnek és a vizsgáló radiológusnak is súlyos problémákat okozhat.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Bensőséges megemlékezés Kuhn Endre professzor 80. születésnapja alkalmából

WENINGER Csaba, HORVÁTH László

Ez év február 22-én a Pécsi Radiológiai Klinika második tanszékvezető egyetemi tanára, dr. Kuhn Endre professzor születésének 80. évfordulója alkalmából ünnepi ülést rendezett a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Radiológiai Klinikája és a Pécsi Akadémiai Bizottság Orvosi Tudományok Szakbizottsága. A rendezvényen, amelyre az akadémiai bizottság székházában került sor, az egyetem, a kar vezetőségének képviselői, a klinikai központ és az orvostudományi kar aktív és nyugállományú tanárai mellett a radiológiai klinika jelenlegi és korábbi dolgozói, valamint számos más intézet és klinika munkatársai is részt vettek.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Breast Imaging Day Budapest, 2008. április 4.

SIMON Éva

Napjaink gigantikus nemzetközi kongreszszusain - úgymint ECR (European Congress of Radiology), JFR (Journées Françaises de Radiologie), RSNA (Radiological Society of North America) - a radiológusok jószerivel csak bolyonganak a kongresszusi központok útvesztőiben, több időt töltve az adott előadóterem megtalálásával, mint az előadás meghallgatásával. Az egy- vagy kétnapos, egy téma köré csoportosított kongresszusok vagy kurzusok sokkal humánusabbak. Ezek közé sorolom a budapesti Gellért Hotelben megrendezett, nemzetközi Breast Imaging Dayt. Horvát, lengyel, szlovák, szlovén és magyar kollégák voltak jelen, összesen körülbelül 100-120-an.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

XVI. Francia-Magyar Radiológiai Szimpózium Budapest, 2008. április 16-18.

– H. E. –

A budapesti Francia Intézet kitehette volna a megtelt táblát, amikor a hazai aktív radiológusok mintegy fele látogatott el a budai Duna-partra, hogy három napon keresztül részt vehessen a XVI. Francia-Magyar Radiológiai Szimpóziumon.

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

Sikeres nemzetközi tanfolyam a máj képalkotó diagnosztikájáról ESGAR Liver Imaging Workshop; Szeged, 2008. április 18-20.

HARKÁNYI Zoltán

A European Society of Abdominal and Gastrointestinal Radiology (ESGAR) törekszik a szaktudás elmélyítésére a kompetenciájába eső területen, és ennek érdekében az évenkénti kongresszus mellett több témában (CT-kolonográfia, rádiófrekvenciás ablatio, legújabban májképalkotás) kurzusokat is rendeznek Európa-szerte. Ezeken korlátozott számú résztvevő (maximum 60 fő) hallgathatja a tekintélyes előadókból szerveződött csapat előadásait és interaktív esetbemutatásait.