Lege Artis Medicinae - 2012;22(02)

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Why is the cardiovascular risk so high in Eastern Europe? - New aspects

NILSSON M Peter

It is a well-known fact that the cardiovascular risk tends to be high or even very high in Eastern Europe, especially in the populations living in geographical areas that once belonged to the Soviet Union. For example, it was shown that the cardiovascular risk factor burden was the highest in the city of Novosibirsk in Siberia, higher than in any other city participating in the MONICA study of risk factors.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Az antilipidaemiás kezelés szerepe idült vesebetegségben

CSÁSZÁR Albert

Krónikus vesebetegség (KVB) esetén a cardiovascularis mortalitás kockázata kiemelkedően nagy, amiben részben a lipideltérések játszanak szerepet. A statinokkal végzett cardiovascularis prevenciós vizsgálatokban és a KVB során a statinkezeléssel kapott eredmények, valamint ezek metaanalízise szerint predializált stádiumban ez az antilipidaemiás terápia csökkenti a teljes és a cardiovascularis mortalitást.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők kockázata

FARSANG Csaba

Az elmúlt évtizedben számos eredeti és összefoglaló közlemény, valamint metaanalízis eredménye jelent meg a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) cardiovascularis biztonságosságáról. Ezeket több korábbi közlemény összefoglalja.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Az RNS-interferencia alkalmazásának lehetőségei és korlátai

KISS-TÓTH Éva, JUHÁSZNÉ Szalai Adrienn, KOSKA Péter, KISS-TÓTH Emőke, BARKAI László, FODOR Bertalan

Az RNS-interferencia felfedezése forradalmasította a génszabályozásról alkotott ismereteinket. A jelenségben központi szerepet játszó kis interferáló RNS-szakaszok bonyolult érési folyamatokon mennek keresztül. Antisense hatásuk révén a sejtben keletkezett homológ szekvenciájú mRNSmolekulák lebontását, vagy transzkripciós repressziót eredményeznek.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

A non-HDL-koleszterin és jelentősége

SIMONYI Gábor

Számos vizsgálatban igazolták az LDL-koleszterin szerepét a cardiovascularis kockázatban, ezért a jelenlegi ajánlások szerint a lipidcsökkentő terápia elsődleges célja az LDL-koleszterin-szint mérséklése. A lipidcsökkentők közül a statinok mérséklik legeredményesebben a cardiovascularis kockázatot.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

A tbc laboratóriumi diagnosztikájának helyzete Magyarországon

KÖDMÖN Csaba, SZABÓ Nóra, NAGY Erzsébet

Az elmúlt évtizedben jelentősen javult a tuberkulózis járványügyi helyzete Magyarországon. Az incidencia ma már 20/100 000 lakos alatt van, ezért a diagnosztikát végző laboratóriumi hálózatnak új kihívások elé kell néznie.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Egy pohár szóda diagnosztikus értéke cardialis térfoglalás esetén

PÁLINKÁS Attila, CZAKÓ László, CSÁSZÁR Ildikó, NAGY Edit, SZABÓ Marianna

A nagy rekeszsérvek esetenként cardialis térszűkítést okozhatnak. Az esetismertetés tárgyalja a cardialis térfoglalást okozó rekeszsérvek klinikumát és a diagnosztikus megközelítés lehetőségeit.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

A diabetes mellitus és a peritonealis dialízis kapcsolata

MÁCSAI Emília, TÖLGYESI Katalin, BENKE Attila

Olasz felmérésben vizsgálták a 2008 előtti 10 év során dialízisprogramba vett 4337 diabeteses beteg kezelésének paramétereit. Az 513 dialíziscentrumból 245 ellátóhelyen (48%) a betegek a predialitikus nefrológiai gondozás során részesültek diabetológiai oktatásban, mindössze 25 centrumban vett részt diabetológus a multidiszciplináris rendszerű gondozásban.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

A detemir és a glargin inzulinanalóg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

WITTMANN István

A 2-es típusú cukorbetegség kórlefolyásában két kiemelkedően fontos és számos egyéb tényező játszik szerepet. A két nagy fontosságú tényező az inzulinrezisztencia és az ennek következtében fellépő tartós inzulintúltermelés miatti β-sejt-kimerülés.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

A magazinokban megjelenő írott és képi tartalmak evészavarokkal való lehetséges kapcsolata

SZABÓ Kornélia, TÚRY Ferenc

Szakirodalmi áttekintésünk középpontjában a magazinolvasás gyakorisága, a magazinokban megjelenő írott és képi tartalmak és az evészavarok összefüggései állnak. A különböző divat- és fitneszmagazinok olvasása számos közvetett és közvetlen tényező, valós és valótlan információ révén hat az olvasókra, testtel való elégedettségére, önértékelésére, evési szokásaira, és összességében egészség-magatartására

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Ruland és a szkatoterápia

MAGYAR László András

Az ürüléket orvosságként a népi gyógyászat világszerte alkalmazza. Ürülékgyógyszerek már a hippokratikus gyűjteményben is találhatók. Rómában a bithüniai Aszklepiadész (Kr. e. 1. sz.) volt az első tanult orvos, aki gyógyszerként emberi ürüléket javallott betegeinek.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Bosszús szívét golyó találta - Variációk egy párbajra Puskin évfordulóján

KISS László

A címként szereplő verssorban a szív nem bonctani értelemben értendő, hiszen a golyó - mint később látni fogjuk - más szervet talált el.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Pszichedelikumok és kvázi-misztikus élmények - II. rész

SZUMMER Csaba

Minden kultúra a maga nyelvi-fogalmi rendszerének struktúrái szerint bontja ki a világot, önti formába tapasztalatait és választja ki a létezőkhöz való szinte végtelen számú viszonyulási lehetőségből azt a vékonyka szeletet, amit azután valóságnak tekint.

Lege Artis Medicinae

2012. FEBRUÁR 20.

Ferenczy Károly családfája és a tanulságok

CZEIZEL Endre

Ferenczy Károly családfája már Szondi Lipót érdeklődését is felkeltette, magam korábban négyszer vállalkoztam értékelésére. Az apropót a Magyar Nemzeti Galéria Ferenczy-kiállítása, pontosabban a Mazányi Judit művészettörténésznek köszönhető újabb családi adatok adják.