Lege Artis Medicinae - 2011;21(02)

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Munkában a szerkesztőség... - Miért jó egy művelt após, és hol találni még latin nyelvtudóst?

SPEER Gábor

Ahogyan 1990-ben, az induláskor, úgy kezdődött alapító főszerkesztőnk köszöntése a tavaly decemberi LAM-számban is: Lecturis Salutem! Köszöntünk, Kedves Olvasó! Postafordultával jöttek a levelek, kizárólag idősebb kollégáktól, helyesbítvén a köszöntést.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

A várandósok influenzaoltása és a 2009. évi influenza A-vírus H1N1-pandémia tapasztalatai Magyarországon

CZEIZEL Endre

A 2009. évi influenza A-H1N1 vírus okozta pandémia során a várandósok várhatóan nagyobb halálozási kockázata ellenére csupán 16%-uk kapta meg az oltást. A hivatalos nyilvántartás szerint öt várandós meghalt.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

A sclerosis multiplex kezelése napjainkban

CSÉPÁNY Tünde

A sclerosis multiplex egyidejűleg autoimmun és degeneratív betegség. Az elmúlt évtizedekben nagy előrelépést jelentett a parenteralis immunmoduláns kezelések bevezetése. Ezek a szerek mintegy 30%-kal csökkentik a visszaesések (shubok, relapsusok) számát, és van közöttük olyan, ami bizonyítottan lassítja a neurológiai tünetek akkumulációját, a rokkantság kialakulását is.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

A pioglitazon antiatheroscleroticus hatása - Első bizonyíték a triglicerid/HDL arány szerepére

CSÁSZÁR Albert

A kockázati tényezők párhuzamos fennállása exponenciális veszélyeztetettséget jelent, így diabetes mellitusban a cardiovascularis betegségek sokkal súlyosabbak. Napjaink egyik kihívása a több támadáspontú, jelen esetben a cukorháztartás kedvező befolyásolása mellett például antiatheroscleroticus hatással is rendelkező gyógyszerek alkalmazása.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Az orrnyálkahártya-lohasztók helyes alkalmazása

GERLINGER Imre

Az orron át percenként belélegzett hatliternyi levegő 20 m/s sebességgel halad, eleinte felfelé a középső orrjárat irányába, majd hátra és lefelé az epipharynx irányába. Az orrüregen keresztül haladó levegő megfelelő mértékű párásítás, felmelegedés és tisztulás után az alveolusokat elérve már 37 °C hőmérsékletű, közben páratartalma pedig 100% lesz.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

A generikus valsartan jelentősége a betegek ellátásában

VÉRTES András

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS) elsősorban a só-víz háztartás szabályozásában vesz részt, de különösen kóros viszonyok esetén befolyásolja a vascularis funkciókat és emeli a vérnyomást. Például hypertoniában, szívinfarktus utáni állapotban és szívelégtelenségben a RAAS aktivitása szisztémásan és/vagy lokálisan egyaránt fokozott.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők cardiovascularis biztonságossága

ROJKOVICH Bernadette, INOTAI András

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ek) a fájdalommal járó kórképek kezelésének leggyakrabban alkalmazott gyógyszerei. A szelektív ciklooxigenáz-2- (COX-2-) gátló rofecoxibot 2004-ben világszerte kivonták a forgalomból, mert egy randomizált, placebokontrollos vizsgálat során növelte a szívér rendszeri szövődmények számát.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Koenzim-Q10, rosuvastatin és klinikai eredmények szívelégtelenségben

LIPTÁK Judit

A koenzim-Q10 (ubiquinon) a természetben előforduló, zsíroldékony quinon, amely elektrontranszporterként hatva a mitochondrialis oxidatív foszforiláció és az adenozin- trifoszfát (ATP) képzésének esszenciális kofaktora. A koenzim-Q10 redukált formájában valószínűleg lipofil antioxidánsként is hat, védi a sejtmembránokat és a keringő lipoproteineket az oxidációtól.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Fogyatékos személyek elégedettsége az egészségügyi és szociális ellátással - nemzetközi fejlesztésű kérdőív

KULLMANN Lajos, PAULIK Edit

Az egészségügyi és szociális ellátás minőségét nagyon különböző módszerekkel mérik fel. Nehéz összehasonlítható, értékelhető adatokat nyerni. A nemzetközi együttműködéssel fejlesztett kérdőívek értéke ezért jelentős.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Emlőrák tüdőmetasztázisának kezelése fulvesztranttal

BITTNER Nóra

A 64 éves nőbeteget 1991-ben szűrés során emelték ki bal oldali emlőelváltozása miatt. A malignitás igazolása után bal oldali mastectomia és axillaris blokkdissectio történt. A szövettani vizsgálat in situ ductalis carcinomát (IDC) igazolt: ösztrogénreceptor (ER) 80%-ban pozitív, progeszteronreceptor 50%-ban pozitív, Her-2- (FISH-) negatív.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

A kardiológiai terápia jelenlegi irányai és jövőbeli stratégiái Riga, 2011. január 21-22.

LIPTÁK Judit

A Bayer HealthCare szervezésében 2011. január 21-22-én tartották Rigában az 1. Európai Aspirin Cardio & Rivaroxaban szimpóziumot. A kitűnően szervezett szimpóziumon számos orvos és újságíró vett részt a világ minden tájáról.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Szívinfarktus szisztémás lupus erythematosusban

BOLF Zsuzsanna, KOVÁCS Mónika, LUPKOVICS Géza

A szisztémás lupus erythematosus multiszisztémás autoimmun betegség, amelyben a cardiovascularis morbiditás és halálozás gyakori szövődmény. Esetünkben egy 56 éves, szisztémás lupus erythematosus miatt kezelt nőbetegnél lázas felső légúti infekció után egymást követően többszörös cardialis érintettség alakult ki: pericarditis, endocarditis, végül akut szívinfarktus, amit coronaritisnek tulajdonítottunk.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Tabuk ellen a LAM-mal - Hogyan fonódott össze egy folyóirat az életemmel?

HEGEDÛS Katalin

1990 elején Ádám György jogászprofesszor meghívott a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán újjáalakuló Orvosi Etika csoportba: legyek a csoport egyik oktatója és kutatója.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Kiűzetés a paradicsomból - avagy a gránátalma rejtett gyógyító hatásai

BECHER Péter, PATAI Árpád, MÁJER Katalin

Az édenkert első lakója Ádám volt. Az Úr álmot bocsátott rá, a férfi oldalbordájából ez idő alatt megteremtette Évát, az első asszonyt.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Botero Budapesten

Fernando Botero ma élő talán legnevesebb kolumbiai festő és szobrász. Botero 1932-ben született, kalandos életű és rendkívül termékeny művész, aki most bemutatott alkotásai révén sajátságos világot idéz fel, mely monumentális és időtlen.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Abe Moyra szerelmei - Egy posztumusz kiállítás képei

NÉMETH István

Nehéz lehet egy fiatal feleség és anya számára éveken keresztül azzal a tudattal élni, hogy a testében bujkáló alattomos betegség következtében elvileg bármikor meghalhat. A 2008-ban tragikus körülmények között, mindössze negyvenévesen elhunyt újságírónő, Major Bea gyakran átélhette ezt az érzést.

Lege Artis Medicinae

2011. FEBRUÁR 20.

Környezetről és betegségről, avagy a medicina szükséges paradigmaváltásáról

HARANGOZÓ Judit

A nyugati medicina tudományfilozófiai szempontból a természetfilozófiai megközelítést követi, amely a betegségekkel összefüggő testi elváltozásokat vizsgálja, ezek meghatározó szerepét feltételezi.