Lege Artis Medicinae - 2011;21(03)

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Elektrokardiogram-műtermékek

TOMCSÁNYI János, BEZZEG Péter

Az elektrokardiogram-műtermékek ismerete egyre fontosabb a belgyógyászati betegségekkel foglalkozó orvosok számára. Ugyanakkor ismertetésük mind cikkek, mind tankönyvi megjelenés vonatkozásában nagyon szegényes. A szerzők összefoglalót adnak az elektrokardiogram- műtermékek keletkezéséről, fajtáiról és felismerési lehetőségeiről.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

A hypertoniás betegek cardiovascularis kockázatának kezelése: az amlodipinatorvastatin fix kombináció helye az újabb vizsgálatok fényében

ALFÖLDI Sándor

A hypertoniás betegek túlnyomó többségének (70-80%) a magas vérnyomás mellett további kockázati tényezői is vannak: gyakori a zsír- és cukoranyagcsere károsodása, az elhízás és a dohányzás. Több rizikófaktor egyidejű jelenléte esetén az egyes rizikófaktorok okozta relatív kockázatnövekedés nem additív, hanem multiplikatív módon jelentkezik.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Appendix- és caecumcarcinoma együttes előfordulása - Esetleírás képekben

KRUTSAY Miklós, HAJDU Mária

A 74 éves férfi esetében akut has miatt műtétet végeztek, amely során kezdődő peritonitist, a mesocolicusan elhelyezkedő féregnyúlvány tövénél pedig perforációs nyílást találtak. Appendectomia után a vakbelet nem tudták zárni, mert annak falát daganatgyanús szövet vastagította meg.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Az orális antikoagulálás új lehetősége a kardiogén eredetű stroke prevenciójában - Fókuszban a RE-LY vizsgálat

SZAPÁRY László

A kardiogén eredetű stroke-ok leggyakoribb oka a pitvarfibrilláció. E ritmuszavar gyakorisága az életkorral meredeken nő, az idős lakosság 10%-át érinti. A pitvarfibrilláció következtében kialakuló stroke legtöbbször súlyos, mortalitása magas.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Rövid és hosszú távú túlélés, valamint a halálokok elemzése szisztémás lupus erythematosusban

TARR Tünde, KISS Emese, SZEGEDI Gyula, ZEHER Margit

Szisztémás lupus erythematosusban (SLE) mind a rövid, mind a hosszú távú túlélési adatok javultak. Retrospektív módon elemeztük a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, III. Belgyógyászati Klinikán SLE miatt gondozott betegek körében a rövid és hosszú távú túlélési adatokat és halálokokat.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

A PerIndopril kombináCiója indApamiddal: a vérnyomáScSökkentő hatás vizsgálata a mindennapi Orvosi gyakorlatban - A PICASSO vizsgálat

FARSANG Csaba

A nemzetközi és hazai (JNC-7, ESH/ESC2007 és 2009, MHT 2009) irányelvek javasolják, hogy a hypertoniás betegek vérnyomását 140/90 Hgmm érték alá, illetve nagy/igen nagy cardiovascularis kockázat (például diabetes mellitus, krónikus vesebetegség) esetén 130/80 Hgmm alá kell csökkenteni.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

A többszeletes CT-vizsgálat jelentősége a mellkasi betegségek diagnosztikájában

BARANYAI Tibor

A multidetektoros komputertomográfia (MDCT) - amelyet volumen-CT-nek is nevezünk - azt jelenti, hogy több mint két detektorsor helyezkedik el a röntgencsővel szemben, és ezek szimultán működnek. Ezzel a módszerrel csökkenthető az adatgyűjtési (akvizíciós) idő, 1 mm alá csökken a sugárkollimáció, szubmilliméteres szeletvastagságot érhetünk el, és nő a leképzési terület hosszúsága.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Kreatinhiány - a mentális retardáció lehetséges oka

VOJCEK Eszter, BARÁTH Ákos, SZTRIHA László, TÚRI Sándor, KARG Eszter

A kreatin döntő szerepet játszik az agy- és izomszövet energiaellátásában. Kreatinhiányos állapotokban az agyszövet energiazavara miatt mentális retardáció a beszédfejlődés elmaradásával és magatartási zavarokkal, epilepszia és extrapiramidális tünetek, az izomszövet érintettsége miatt pedig izomhipotónia alakulhat ki.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

JAK2 V617F: a stentthrombosis új kockázati tényezője?

PINCZÉS István, FEKETE Viktória, ZÁMOLYI Károly

Habár a stentek megjelenése drámaian javította a percutan coronariaintervenciók eredményességét, új szövődmény, az in-stent thrombosis megjelenésével kellett számolni. A kiterjedt kutatás eredményeképpen a korábban gyakori szövődmény jelenleg 1%-ban jelentkezik.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

A betegágy melletti döntéselemzés kiskátéja - A Bayes-elméleten alapuló diagnosztikus érvelés modellje

VOKÓ Zoltán

Ez a sorozat arra vállalkozik, hogy a szókratészi dialógusok formájában megismertesse az olvasókkal az orvosi döntéselmélet kvantitatív modelljét, megmutassa, hogy hogyan lehet a klinikai vizsgálatokból származó eredményeket felhasználni a betegágy melletti döntéshozatalban. A sorozat a klinikai kutatási eredmények felhasználóinak készült.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Sikeres endokrin terápia májáttéteket adó emlőrák kezelésében - Hosszan tartó klinikai remisszió fulvesztrantterápiával

FARCZÁDI Enikő, BOÉR Katalin

Metasztatikus emlőrákban a kezelés ritkán kuratív. A terápia célja a tünetek megjelenésének késleltetése, a lehető leghosszabb túlélés biztosítása megfelelő életminőség mellett. A kezelés stratégiáját az életkor, a kísérő betegségek, a metasztázisok kiterjedése és lokalizációja, illetve a hormonreceptor-status határozza meg.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

„Az otthon szülést nem kellene legalizálni, az legális” - Interjú Geréb Ágnessel

- LAM, ELITMED.HU -

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus, szülésznő 1977-ben szerzett orvosi diplomát Szegeden. Az ellene folytatott büntetőeljárás dacára, a hatályos rendelkezések betartása mellett - exkluzív szakmai interjút adott a LAM-nak és az elitmed.hu-nak.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Gustav és Alma Mahler

KÖVES Péter

Gustav Mahler apja szeszfőzde-tulajdonos volt egy csehországi faluban, anyja pedig úgymond szinte állandóan állapotos: 14 gyermeket szült, akik közül azonban csak kevesen élték meg a felnőttkort. Gustav a gyermekek sorában a második volt. Mint ahogy zenei tehetségek között lenni szokott, nála is korán mutatkozott az átlagon felüli muzikalitás.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Az új ismeretek sokasága - Farsang Csaba: A hypertonia kézikönyve

RÁCZ Károly

A Medintel Könyvkiadó gondozásában 2010 végén jelent meg A hypertonia kézikönyve harmadik, átdolgozott és bővített kiadása, amelyet az első és második kiadás szerkesztője, Farsang Csaba professzor szerkesztett.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁRCIUS 20.

Hármas szereposztásban: - Csehov az író, az orvos és a beteg

KISS László

Csehov 1884-ben szerezte meg orvosi diplomáját, ez évben jelent meg első kötete (Melpoméné meséi) és ugyancsak ez évben történt vele valami, amelynek igazi jelentőségét jómaga is csak később volt hajlandó felismerni: ekkor köhögött fel először vért...