Lege Artis Medicinae - 2007;17(12)

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

A reform lelke

FRENKL Róbert

Lassan főként abban bízhatunk, hogy a háborúban - sokak számára meglepő, de örvendetes módon - meggyógyultak az ulcusok. Panaszmentessé váltak a fekélybetegségben szenvedők. Volt többféle magyarázat erre: a veszélyhelyzet mozgósította a szervezet ellenállását; a nagyobb baj elfújta a kisebbet. Szerepet játszhatott a puritán táplálkozás. Ma hozzátehetjük: a feltételek nem kedveztek a Heliobacter pylorinak.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Myelodysplasia-szindrómák - új terápiás lehetőségek

GADÓ Klára

A myelodysplasia-szindróma heterogén betegségcsoport, közös jellemzője a csontvelői ineffektív haemopoesis, a perifériás vérben cytopenia jelenléte. A háttérben a haemopoeticus őssejt szerzett klonális megbetegedése áll, jelentős a heveny leukaemia kialakulásának a kockázata. Gyakori hematológiai malignitás, előfordulása az életkorral nő.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Autoimmun betegségek kezelése autológ haemopoeticus őssejtekkel

ZEHER Margit, SZEGEDI Gyula

Az autoimmun betegségek kialakulásának oka multifaktoriális. Az immuntolerancia-zavar következtében az autoreaktív T- és B-sejtek a szervezet saját antigénjei ellen támadást indítanak, aminek következményeként maradandó szervkárosodások jönnek létre.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Tudományos tallózó

A felmérések eredményei szerint az Amerikai Egyesült Államokban a szívbetegek többsége nem kap influenza elleni védőoltást. Több vizsgálat eredményei szerint az influenza elleni oltás az ismerten ischaemiás szívbetegségben szenvedők esetében véd a cardiovascularis eseményekkel szemben, ezt mutatta például a véletlen besorolásos, kontrollos FLUVACS vizsgálat is.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Az eritropoetin pleiotrop hatásai

NAGY Judit, KISS István

A foetalis máj és a felnőtt vese által termelt eritropoetin a vörösvérsejtek képzésének legfőbb stimulátora. Az eritropoetin keletkezését az eritropoetingén hypoxia okozta aktivációja szabályozza.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Az inzulinérzékenység és a béta-sejt-funkció javítása 2-es típusú cukorbetegségben

GYIMESI András, TÁRNOK Enikő, TAYBANI Zoltán

A 2-es típusú diabetes patogenezisével kapcsolatos új ismereteink jelentős mértékben átalakították a kezelés elveit és gyakorlatát is. A kórfolyamat fő összetevői, az inzulinrezisztencia és a β-sejt-elégtelenség egyaránt szerepet játszik abban, hogy a normális glükózanyagcsere - a csökkent glükóztolerancián át - 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Retroperitonealis liposarcoma

NÉMETH Hajnalka, KOVÁCS Erzsébet, SÁPY Péter, PÁSZTOR Éva, DEZSŐ Balázs, SZŐLLŐSI Zoltán, PFLIEGLER György

A liposarcoma malignus lágy szöveti daganat, amely a tumorok kevesebb mint 0,1%-át teszi ki. A liposarcomák körülbelül 20%-a indul ki a retroperitoneumból. Kezelésük során az elsőként választandó eljárás a radikális sebészi eltávolítás, ami potenciálisan kuratív beavatkozás. A retroperitonealis tumor lokális növekedésének kontrolljára palliatív kemo- és/vagy radioterápia adható.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Tévesen azonosított szinkrón vastagbélrák esete

CSERNI Gábor, BORI Rita, OLÁH Csaba, HAUSINGER Péter, TUSA Magdolna, MARKÓ László, SVÉBIS Mihály

A szinkrón vastagbélrákok előfordulása nem ritka jelenség, emiatt a béltraktus végén elhelyezkedő daganatok esetén is indokolt a vastagbél egész hosszának vizsgálata.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Kóros májfunkciók terhességben

NEMESÁNSZKY Elemér, HRUBY Ervin

Amagyar nyelv a graviditást találóan áldott állapotnak nevezi, és ezzel jól érzékelteti az anyává válás összetett fiziológiás folyamatát, amelynek révén a várandósok testileg és lelkileg egyaránt alkalmassá válnak a gyermek világrahozatalára. A várakozás időszakát esetenként különböző betegségek zavarhatják meg, gyakrabban a kórosnak észlelt laboratóriumi paraméterek okoznak feszültséget mind a várandós nőben, mind orvosában.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Torokfájás

HIRSCHBERG Andor

Az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka a torokpanasz. A torokra lokalizálható tünetek egyik részével a betegek akutan, egy héten belül keresik fel az orvost; a panaszok nagyobb része azonban krónikus, illetve visszatérő gondot okoz a betegnek és orvosának egyaránt.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Metastasis cerebri - a pajzsmirigyrák első jeleként Esetleírás képekben

LUKÁCS Géza, CSÉCSEI György, KOLLÁR József, MOLNÁR Péter, GARAI Ildikó, SINKOVICS István

A beteg utókezelésként ablatív jódizotóp-terápiában, pajzsmirigyhormon-szuppresszióban részesült. Az occipitalis koponyametasztázis és a pajzsmirigyrák eltávolítása után kilenc évvel recidívamentesen él. Az eset komoly tanulságai: a kemény tapintatú golyvát mielőbb vizsgálni kell. Pajzsmirigyrák sebészi kezelése még távoli áttéttel sem mindig reménytelen!

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

A nebivololterápia hatása a légzésfunkció és az életminőség változására

BENCZÚR Béla

Több mint 30 éve alkalmazzuk sikeresen a bétareceptor- blokkolókat a hypertonia kezelésében. Számos evidencia igazolja a cardiovascularis morbiditásra és mortalitásra kifejtett előnyös hatásukat, de hatékonyság és tolerálhatóság szempontjából jelentős különbségek vannak az egyes gyógyszerek között.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Az oralis rabeprazol és az intravénás pantoprazol intragastricus pH-ra kifejtett hatása egészséges egyéneken

NEMESÁNSZKY Elemér

Általánosan elfogadott, hogy mind gastrooesophagealis reflux (GERD), mind peptikus ulcus esetén a kezelés elsőként választandó gyógyszere protonpumpa-bénító (PPI) legyen. A PPI-k azonos mechanizmussal csökkentik ugyan a gyomorsavtermelődést, de a hatóanyagot, a bevitel formáját és a hatás dinamikáját tekintve különbségek vannak közöttük.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Nobel-díj az őssejtek genetikai módosításáért

SARKADI Balázs

Az őssejtek orvosi alkalmazása új csodákat ígér a helyreállító (regeneratív) gyógyítás területén, de - különösen, ha a génállomány módosítása is része a beavatkozásnak - félelmet, gyanakvást, ellenérzést is kelt az emberekben.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Világkongresszus a fájdalomcsillapításról Professzionalitás, megosztható tudás és szolidaritás Budapest, 2007. szeptember 25-28.

RÁCZ Edit, STOGICZA Ágnes

Budapest adott otthont a World Institute of Pain (WIP) kongresszusának 2007. szeptember 25-28. között. A WIP 1994-ben alakult, céljául a jobb szakemberképzést, magas színvonalú fájdalomcentrumok kialakítását, és ezáltal az eredményesebb fájdalomcsillapítást tűzte ki.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Hajléktalanok szemvizsgálata Budapesten

SZALAI László

Látás, nap, világ. Ha meghalljuk ezt a három szót, bizonyára mindenkiben felvillan egy színes kép, egy jelentős pillanat emléke. Természetesnek vesszük, ami mások számára talán a mindennapi küzdelem része. Természetesnek vesszük, hogy nekünk megadatott, ami másoknak csak vágyálom marad.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Búcsúzók

KISS Erika

Gyere csak, fiam! Ülj le ide mellém! Amit én mesélek (vagy amit apádtól és bátyáidtól hallasz, kórházról, betegekről, sorsokról), azt tekintheted igaz mesének az élet egyik kötetéből. Csak nyisd ki a füled, nyisd meg a szívedet! Hogy majdani választásod könnyebb legyen...

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Egymás közelében Gary Chapman: Maradjunk együtt! Házassági krízisek megoldása.

FERENCZI Andrea

Manapság világviszonylatban is minden második házasság válással végződik. Bár a válások oka sokrétű, gyakran egyfajta, tévhitekre alapozott életszemlélet áll a hátterében. Ezzel szemben „a valóságon alapuló élet azt jelenti, hogy őszintén számot vetünk élethelyzetünkkel, elismerjük felelősségünket a gondolatainkért, érzéseinkért, cselekedeteinkért, s nem hibáztatunk másokat saját boldogtalanságunkért” - olvasható Ferenczi Andrea könyvajánlójában.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Paul Klee képei

„A szimbólumok vigasztalják a szellemet, hogy beláthassa: számára nem a földi lét az egyetlen lehetőség" (Paul Klee)

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

„Nyissuk ki az ablakot, hogy berepüljön hozzánk az angyal!” Beszélgetés Fellegi Ádámmal

GYIMESI Ágnes Andrea

Fellegi Ádám nem szokványos életutat járt be, zenészként „visszavonult”, miközben kiteljesedett az élete. A rendszerváltás óta állandó munkája nincs, de vidéken és külföldön gyakran tart előadást. 1994 óta lakáskoncerteket ad, melyek révén egyedülálló, rendkívüli módon hat a hazai komolyzenei közízlésre.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

A paternalizmustól a közös döntéshozatalig A veseelégtelenség indokolta terhességmegszakítás esete

MAKÓ János, BLASSZAUER Béla, KAKUK Péter

Huszonéves terhes beteghez nefrológus konziliárusként hívtak kollégáim. A krónikus veseelégtelenségben szenvedő várandós asszonynál az lett volna a dolgom, hogy a terhességmegszakítást szakmai okból indokoltnak tartsam, és megerősítsem, hogy az abortusz a betegnek ne kerüljön pénzébe.

Lege Artis Medicinae

2007. DECEMBER 20.

Háziorvosi körzetben a hazáról

CSAPÓ Gábor

A nagy téeszszervezések idején, 1960 körül, amikor a parasztság tömegeit kényszerítették a közös gazdaságokba, az országban hirtelen súlyos orvoshiány keletkezett. A parasztság döntő többsége ugyanis addig nem rendelkezett társadalombiztosítással, magánorvoshoz járt, ha járt.