Lege Artis Medicinae - 1992;2(05)

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az endodermalis pajzsmirigyrákok kezelése

ÉSIK Olga, NÉMETH György

A pajzsmirigydaganatok – viszonylagos ritkaságuk és alacsony morbiditásuk ellenére -- megkülönböztetett figyelmet érdemelnek különböző eredetük, változatos biológiai viselkedésük és kezelésük eltérő elvei miatt. A kivizsgálást követően a pajzsmirigy differenciált rákjai (papillaris és follicularis carcinoma) esetében a daganat anatómiai kiterjedésétől függő intra- vagy extracapsularistotális thyreoidectomia és a szelektív nyirokcsomó-dissectio a választandó sebészi beavatkozás. A posztoperatív... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Levelezés

CSIZÉR Zoltán

"A programozott sejthalál" Nagy érdeklődéssel és figyelemmel olvastam dr. Szende Béla kitűnő közleményét a programozott sejthalál (apoptosis) biológiai és patológiai jelentőségéről. Bár az apoptosis jelenségét (igaz más néven) már több mint húsz éve leírták, jelentőségét a szövetek homeostasisának szabályozásában csak az elmúlt néhány évben ismertük meg. Jean Claude Ameisen és Andre Carpon, a lille-i Pasteur Intézet munkatársai például 1991-ben tették közé azt a feltételezésüket, mely az... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Malnutritio-szindróma gyermekkorban II. rész

BAKSAI László, PHILIP W. H. Esker

A malnutritio krónikus táplálkozási zavar, lényegében a táplálék energiatartalmának és/ vagy valamely fundamentális tápanyag mennyiségének elégtelensége. Minthogy a világ legel terjedtebb közegészségügyi problémája, a gyermekkori morbiditás és mortalitás jelentős tényezője. Etiológiája rendkívül komplex, és kevésbé súlyos formáit - az egyes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hiánya miatt létrejött tüneteket is – figyelembe véve érthető, hogy nem csak az elmaradott országok gyermekeit... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Operatív hiszteroszkópia

BACSKÓ György

Évente sok ezer méheltávolításra kerül sor azokban az esetekben, amikor konzervatív kezelésre nem reagál a vérzészavar, pedig kimutatható patológiai eltérést nem találunk. A hiszteroszkópia lehetőséget ad számunkra, hogy egyrészt a méh belfelszínének áttekintésével a fokális eltéréseket felismerjük, más részt az operativ hiszteroszkópiával szelektíven csak a vérzés forrását, az endometriumot távolítsuk el. A technikai fejlődés napjainkban teremtette meg a biztonságos endometrium ablatio... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az embrió fejlődésének transvaginalis ultrahangvizsgálata koraterhességben, szonoembriológia I. Az ébrény és mellékrészei

CSABAY László, SZABÓ István, NÉMETH János, PAPP Zoltán

A szerzők nagy felbontóképességű ultrahang készülék hüvelyi transzducerével a terhesség első trimeszterében végeztek sorozatvizsgálatokat a korai embrionális fejlődés jelentősebb stádiumainak bemutatása céljából. Közleményüket előzetes tanulmánynak szánják részletes, prospektív, első trimeszteri szűrőprogramjukhoz. Terhesség legkorábban a 29–31. napon mutatható ki hüvelyi transzducerrel 2–3 mm-es chorionzsák formájában. Az 5. hét folyamán látható a (másodlagos) szikhólyag, mely az intrauterin... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Gyógyszerek hatása a pacemaker működésére

BŐHM Ádám, ZÁMOLYI Károly

Számos antiarrhythmiás szer képes megváltoztatni a szívizom elektromos ingerküszöbét. Különösen az I. C. csoportba tartozó anti arrhythmiás szerek emelik az ingerküszöböt. A glukokortikoidok és a szimpatikomimetikus szerek csökkentik az ingerküszöböt. Bizonyos gyógyszerek kerülendők pacemaker-dependens betegeken. Egy új gyógyszer rendelésénél mindig figyelembe kell venni a lehetséges pacemaker-gyógyszer interakciót. A pacemakerek érzékelő működését az anti arrhythmiás szerek lényegében nem... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

A giardiasis felismerésének lehetőségei

DÖNGÖLŐ László, NEMESÁNSZKY Elemér, NEUMARK Tamás

A Giardia lambliaubiquiter elterjedésű, gyermekben és felnőttben egyaránt intestinalis fertőzést, giardiasist okozhat. Faeco-oralis úton, főleg szennyezett vízzel terjed. Magyarországon egyre több az ismeretlen etiológiájú, víz eredetű járvány. Nemrég ivóvízből sikerült kimutatni Giardialambliát. A kórokozó cystája még klórozott vízben is hónapokig életképes. A giardiasis specifikus tünetekkel nem jár. Az észlelt tünetek általában négy tünetcsoportba sorolhatók: gastroenteritis syndroma,... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az emlőrák klinikai prognosztikai faktorai

SVASTICS Egon, RINGWALD Gábor, SZÁMEL Irén, TÓTH József, BESZNYÁK István

A szerzők megállapítják, hogy a rákos betegségekben, így az emlőrákban is a prognosztikai faktorok kutatása és meghatározása fontos tényező. Intézetük, 1979–1984 között operált, 744 emlőrákos beteget felölelő anyagát dolgozták fel és statisztikailag értékelték. Azt találták, hogy a tápláltság, nemi élet, abortuszok, szülések száma, rákbetegség a vérrokonok között és a tumor lokalizációja a beteg túlélésére nincs hatással. Az életkor vonatkozásában a posztmenopauzás betegek túlélése kedvezőbb,... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Bulimiás vonások obesitasban

TÚRY Ferenc, LÁSZLÓ Zsuzsa, SZENDREY Gabriella, JOÓ Mária Nóra, PRÓNAY Gábor

A nagy népegészségügyi jelentőségű obesitas gyakran pszichoszomatikus zavarnak tekinthető. Kapcsolatát az evészavarok klasszikus formáival (anorexia, bulimia) a folyamatos átmenetet hangsúlyozó kontinuum-hipotézis szerint képzelhetjük el. Az obesitasban szenvedők mintegy fele bulimiás tünetekkel is rendelkezik az irodalmi adatok alapján (falásrohamok, hányás, hashajtózás). Az obesitasnak (vagy bulimiának) ezt az al csoportját vizsgálták a szerzők különböző evészavar-tesztekkel és interjúkkal... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az epekőbetegség kezelése

A cholecystectomia a leggyakrabban végzett műtét a magyarországi sebészeti osztályokon. Hazánkban évente 17.000 cholecystectomia történik. A műtét lethalitása az epeutak megnyitása nélkül 0.4 – 0.7%.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Javaslat a Magyar Szocialista Párt rövid- és középtávú egészségügyi programjára

Az egészségügy feladatainak, ellátóképességének meghatározásához a jelenlegi helyzetből kell kiindulnunk, mely elsősorban lakosaink egészségi állapotával, valamint az egészségügyi intézmények: rendelők, kórházak, ellátási színvonalával jellemezhető. Ezek megítélésénél figyelembe kell vennünk a kormányzat törekvéseit is a változtatásokra és azok eddigi következményeit. Ezekből kiindulva népünk egészségi állapotát és egészségügyi ellátásunkat az alábbi tényekkel jellemezhetjük.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Abortusz

FRENKL Róbert

- Mi lesz ebből? Egészségügyben, egyházban, társadalomban, törvényhozásban? Erkölcsi alapot a töprengésre elsősorban nem azért érzek, mert emberként, orvosként egyaránt idegenkedem e be avatkozástól, ez természetes -, hanem mert gyermekeim megszülettek, méginkább, mert néhány esetben, amikor fiatal és idősebb párok, barátok, ismerősök megtiszteltek bizalmukkal, konfliktus helyzetben tanácsot kérve, az együttes tépelődés eredményeként a nemvárt gyermek megtartása mellett döntöttek.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Tudósítások

ANDRÁS László

"...a mi kormányunk.." beszélgetés Jantsky Erzsébettel, a Keresztény Orvoskamara titkárával

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Tudósítások

ANDRÁS László

Már és még Felügyelő Bizottság

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Arcok a Parlamentből

ANDRÁS László

Előző számunkban Pokony Endre eddigi pályafutásáról, életéről beszélt, most a vele készült interjú II. részét közöljük.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az alternatív gyógyításban helyzete európában

SZÁNTÓ Zsuzsa

Az elmúlt egy-két évtizedben az egész „nyugati világban” és a közelmúltban Magyarországon is felszínre kerültek és gyorsan terjednek az alternatív gyógyító eljárások. Csaknem minden nyugat európai országban immár – laikusok számára is - legálisan űzhetők a korábban tiltott gyógyító tevékenységek. A legalizálás néhány helyen formálisan is megtörtént vagy éppen most történik, másutt hasonló a helyzet, mint Magyarországon: a hatályos törvény hallgatólagosan érvényét vesztette.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Windisch Lipót emlékezete

KISS László

150 éve hunyt el a Rókus-Kórház fejlesztője

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

A tanszéki oktatómunka hallgatói véleményezéséről...; Szakvizsga belgyógyászatból

S. C., K. A.

Elkészült a tanszéki oktatómunka hallgatói véleményezésének tervezete, ami megpróbálja a különböző intézetek által eddig hébe-hóba megjelentetett kérdőíveket egységesíteni, s egy olyan tesztsort kínál, amely magába foglalja az előadások, gyakorlatok, vizsgák, valamint az oktatók véleményezését. Ez a véleményezési rendszer az oktatási reform miatt vált szükségessé, annak elengedhetetlenül szerves része, hiszen általa a jövőbeni esetleges tanárválasztáshoz végre tényszerű anyag állna... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Képzőművészet

LENGYEL László

"Lelki szem-gyógyító" Szentképek a 18. század orvoslásában.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Beszámoló az ICDS kongresszusáról

SZABÓKI Ferenc

Az International Cardiac Doppler Society (ICDS) n Budapesten 1992. május 1-3. között tartotta 6. kongresszusát. Ez volt a Társaság első rendezvénye kelet-európai országban. A kongresszust a magyar szervező bizottság 1 éves előkészítő munkája előzte meg, melynek eredményeként 31 meghívott előadó – köztük 5 magyar – 9 plenáris ülésen 37 referátumot tartott. A kongresszus témája a Doppler-echokardiográfián túl érintette azokat a modern vizsgáló eljárásokat is, melyek ugyan nem tartoznak szorosan... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Könyvekről

BUDA Béla

Alfred H. Katz, Eugene I. Bender: "Az Önsegítő Csoportok" - című könyv ismertetése