Lege Artis Medicinae - 1992;2(05)

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az endodermalis pajzsmirigyrákok kezelése

ÉSIK Olga, NÉMETH György

A pajzsmirigydaganatok – viszonylagos ritkaságuk és alacsony morbiditásuk ellenére -- megkülönböztetett figyelmet érdemelnek különböző eredetük, változatos biológiai viselkedésük és kezelésük eltérő elvei miatt. A kivizsgálást követően a pajzsmirigy differenciált rákjai (papillaris és follicularis carcinoma) esetében a daganat anatómiai kiterjedésétől függő intra- vagy extracapsularistotális thyreoidectomia és a szelektív nyirokcsomó-dissectio a választandó sebészi beavatkozás. A posztoperatív időszakban a külső sugárkezelés és a radiojód terápia egymást kiegészítő alkalmazása általános gyakorlat. A külső sugárkezelés a lokális/regionális relapsust minden daganat esetében csökkenti. A radiojod alkalmazása csak a jódfelvevő tumoroknál befolyásolja a lokális/regionális kiújulást, illetve a távoli áttétek kialakulását. A betegek egész életükben TSH-szuppresszív dózisú tiroxin kezelésben részesülnek a recidiva csökkentése és a hormonpótlás érdekében. Az ismertetett kezelési gyakorlattal, a gondos betegkövetéssel és a szükség szerint alkalmazott ismételt terápiás beavatkozásokkal a betegség prognózisa jó, a túlélés évtizedekben mérhető. Anaplasticus carcinoma esetén az extracapsularis thyreoidectomia és a nyirokcsomó-dissectio után a külső sugárkezelés mindig indikált, a kemoterápia valamelyest tovább javítja a túlélési eredményeket. A hiányzó pajzsmirigyhormon pótlása érdekében gyógyszeres szubsztitúció szükséges. A kombinált kezeléssel még e rossz prognózisú daganat esetében is javuló túlélési eredményekre lehet számítani.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Levelezés

CSIZÉR Zoltán

"A programozott sejthalál" Nagy érdeklődéssel és figyelemmel olvastam dr. Szende Béla kitűnő közleményét a programozott sejthalál (apoptosis) biológiai és patológiai jelentőségéről. Bár az apoptosis jelenségét (igaz más néven) már több mint húsz éve leírták, jelentőségét a szövetek homeostasisának szabályozásában csak az elmúlt néhány évben ismertük meg. Jean Claude Ameisen és Andre Carpon, a lille-i Pasteur Intézet munkatársai például 1991-ben tették közé azt a feltételezésüket, mely az apoptosissal magyarázza az HIV-fertőzöttek helper T-sejtjeinek minőségi és mennyiségi elégtelenségét.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Malnutritio-szindróma gyermekkorban II. rész

BAKSAI László, PHILIP W. H. Esker

A malnutritio krónikus táplálkozási zavar, lényegében a táplálék energiatartalmának és/ vagy valamely fundamentális tápanyag mennyiségének elégtelensége. Minthogy a világ legel terjedtebb közegészségügyi problémája, a gyermekkori morbiditás és mortalitás jelentős tényezője. Etiológiája rendkívül komplex, és kevésbé súlyos formáit - az egyes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hiánya miatt létrejött tüneteket is – figyelembe véve érthető, hogy nem csak az elmaradott országok gyermekeit érinti. A diagnózis-alkotás során a tápláltsági állapot felmérésére is törekedni kell, különösen szem előtt tartva a marginalis tápanyaghiány lehetőségét. A táplálkozási elégtelenség leggyakoribb meg nyilvánulása az anaemia, amely mindenek előtt vas, folsav és B12-vitamin hiányának a következménye, majd később fertőzések súlyosbíthatják. A tápanyagszükségletet számos gyógyszer módosíthatja, ezért a klinikai gyakorlatban feltétlen számolni kell a gyógyszer-nutriens kölcsönhatásokkal. A malnutritio és infekció közötti interakció három szempontból lényeges körülmény: a fertőzések hatása a szervezet tápláltsági állapotára és a metabolizmusra; a szuboptimális tápláltság hatása a fogékonyságra és a fertőző betegségek kimenetelére; az összefüggés klinikai és terápiás vonatkozásai.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Operatív hiszteroszkópia

BACSKÓ György

Évente sok ezer méheltávolításra kerül sor azokban az esetekben, amikor konzervatív kezelésre nem reagál a vérzészavar, pedig kimutatható patológiai eltérést nem találunk. A hiszteroszkópia lehetőséget ad számunkra, hogy egyrészt a méh belfelszínének áttekintésével a fokális eltéréseket felismerjük, más részt az operativ hiszteroszkópiával szelektíven csak a vérzés forrását, az endometriumot távolítsuk el. A technikai fejlődés napjainkban teremtette meg a biztonságos endometrium ablatio feltételeit. A lézer és a rezektoszkóp lehetővé teszi a szem ellenőrzése melletti szelektív endometrium roncsolást. Így a beteg elkerüli a hysterectomiát annak minden szövődményével együtt, jóval alacsonyabb költségek mellett. Az operativ hiszteroszkópia másik, beteget és anyagiakat kímélő módszere, a hiszteroszkópos septotomia. Az ismétlődő vetélések oka ként kimutatható sövény korábbi, transabdominalis megoldásával ellentétben a transcer vicalis septotomia a beteg számára kis meg terhelés, elkerülhető a laparotomia és uterotomia minden szövődményével együtt, valamint lehetőség van a későbbi terhességekben a hüvelyi szülésre.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az embrió fejlődésének transvaginalis ultrahangvizsgálata koraterhességben, szonoembriológia I. Az ébrény és mellékrészei

CSABAY László, SZABÓ István, NÉMETH János, PAPP Zoltán

A szerzők nagy felbontóképességű ultrahang készülék hüvelyi transzducerével a terhesség első trimeszterében végeztek sorozatvizsgálatokat a korai embrionális fejlődés jelentősebb stádiumainak bemutatása céljából. Közleményüket előzetes tanulmánynak szánják részletes, prospektív, első trimeszteri szűrőprogramjukhoz. Terhesség legkorábban a 29–31. napon mutatható ki hüvelyi transzducerrel 2–3 mm-es chorionzsák formájában. Az 5. hét folyamán látható a (másodlagos) szikhólyag, mely az intrauterin terhesség egyértelmű bizonyítéka. A 36–38. napon kimutatható az élő embrió - szívcsövének pulzálása révén. Az egyes embrionális struktúrák meghatározott sorrendben jelennek meg (fejlődési „naptár"). A fiziológiás középbél-herniatio a 7-11. héten figyelhető meg. A hüvelyi ultrahangvizsgálat az utóbbi években lett igazán népszerű. Fő alkalmazási területe a nőgyógyászati és a kora terhességi vizsgálat, mert nem kell hozzá telt hólyag, mert nincsenek zavaró szövetrétegek. A módszer lényegében a nőgyógyászati bimanualis és az ultrahangvizsgálat kombinációja.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Gyógyszerek hatása a pacemaker működésére

BŐHM Ádám, ZÁMOLYI Károly

Számos antiarrhythmiás szer képes megváltoztatni a szívizom elektromos ingerküszöbét. Különösen az I. C. csoportba tartozó anti arrhythmiás szerek emelik az ingerküszöböt. A glukokortikoidok és a szimpatikomimetikus szerek csökkentik az ingerküszöböt. Bizonyos gyógyszerek kerülendők pacemaker-dependens betegeken. Egy új gyógyszer rendelésénél mindig figyelembe kell venni a lehetséges pacemaker-gyógyszer interakciót. A pacemakerek érzékelő működését az anti arrhythmiás szerek lényegében nem befolyásolják. Az úgynevezett rate responsive készülékek sensor működését az egyidejűleg alkalmazott gyógyszeres kezelés megváltoztathatja.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

A giardiasis felismerésének lehetőségei

DÖNGÖLŐ László, NEMESÁNSZKY Elemér, NEUMARK Tamás

A Giardia lambliaubiquiter elterjedésű, gyermekben és felnőttben egyaránt intestinalis fertőzést, giardiasist okozhat. Faeco-oralis úton, főleg szennyezett vízzel terjed. Magyarországon egyre több az ismeretlen etiológiájú, víz eredetű járvány. Nemrég ivóvízből sikerült kimutatni Giardialambliát. A kórokozó cystája még klórozott vízben is hónapokig életképes. A giardiasis specifikus tünetekkel nem jár. Az észlelt tünetek általában négy tünetcsoportba sorolhatók: gastroenteritis syndroma, hepatobiliaris syndroma, gastritis-duodenitis syndroma és az úgynevezett „neurotikus" betegek. A diagnózis nehézsége elsősorban abból adódik, hogy csak ritkán, egyéb lehetőségek kizárása után merül fel a giardiasis gyanúja. A giardiasis bizonyításához a kórokozót identifikálni kell. Tradicionálisan a cystát székletből mutathatjuk ki, negatív eredmény azonban nem zárja ki a fertőzést. A duodénum-nedvmikroszkópos vizsgálatának szenzitivitása jóval magasabb. Még érzékenyebb eljárás a kefe citológia. Az invazív duodénum biopszia specifikus eljárás ugyan, de idő- és munkaigényes. A Giardia lamblia-ellenes antitestek szerodiagnosztikája hazánkban még nem terjedt el. A drága, nehezen hozzáférhető immunológiai tesztek hiányában adataink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a duodénum nedv és endoszkópos kefe citológiai vizsgálat együttes elvégzése gyors, megbízható módszer a Giardia lamblia kimutatására, találati pontossága a vékonybél biopsziáéval azonos. Kétes esetekben elektronmikroszkópos vizsgálatot is lehet végezni.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az emlőrák klinikai prognosztikai faktorai

SVASTICS Egon, RINGWALD Gábor, SZÁMEL Irén, TÓTH József, BESZNYÁK István

A szerzők megállapítják, hogy a rákos betegségekben, így az emlőrákban is a prognosztikai faktorok kutatása és meghatározása fontos tényező. Intézetük, 1979–1984 között operált, 744 emlőrákos beteget felölelő anyagát dolgozták fel és statisztikailag értékelték. Azt találták, hogy a tápláltság, nemi élet, abortuszok, szülések száma, rákbetegség a vérrokonok között és a tumor lokalizációja a beteg túlélésére nincs hatással. Az életkor vonatkozásában a posztmenopauzás betegek túlélése kedvezőbb, és a leggyengébb a premenopauzában levőké. A tumor nagysága és különösen a pozitív nyirokcsomók száma a beteg életkilátásait jelentősen befolyásolják. A primér daganat ösztradiol receptor (ER) és progeszteron receptor (PR) tartalmának és a túlélésnek összefüggését a többi változó tükrében vizsgálták. Megállapítják, hogy a receptortartalom növekedésével a túlélés kedvezőbb, a háromnál több pozitív nyirokcsomó csoportban az ER-pozitív betegek száma szignifikánsan alacsonyabb. A lokális recidivák és a távoli áttétek számában is találtak eltérést. Minél magasabb a receptor tartalom annál kedvezőbb a hatás. Receptor pozitivitás mellett az áttétes esetekben gyakoribb volt a csontáttétek aránya. A receptor negatív betegek áttétei többnyire már az első három éven belül manifesztálódtak. A receptor tartalom ismerete nemcsak a betegség prognózisának megállapításában fontos, de nagy segítséget jelent az adjuváns kezelés és az esetleges későbbi recidiva helyes kezelésének meghatározásában.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Bulimiás vonások obesitasban

TÚRY Ferenc, LÁSZLÓ Zsuzsa, SZENDREY Gabriella, JOÓ Mária Nóra, PRÓNAY Gábor

A nagy népegészségügyi jelentőségű obesitas gyakran pszichoszomatikus zavarnak tekinthető. Kapcsolatát az evészavarok klasszikus formáival (anorexia, bulimia) a folyamatos átmenetet hangsúlyozó kontinuum-hipotézis szerint képzelhetjük el. Az obesitasban szenvedők mintegy fele bulimiás tünetekkel is rendelkezik az irodalmi adatok alapján (falásrohamok, hányás, hashajtózás). Az obesitasnak (vagy bulimiának) ezt az al csoportját vizsgálták a szerzők különböző evészavar-tesztekkel és interjúkkal egy 172 fős, illetve részben egy 254 fős obes populációban, egy helyi fogyókúrás szanatóriumban. A klinikai kritériumoknak megfelelő bulimia prevalenciája 55 férfi között 7,3%, 117 nő között 19,7% volt. A 254 fős populációban vizsgált tesztek alapján a táplálkozással kapcsolatos kóros attitűdök aránya igen magas, például bulimiás prediszpozíció a férfiak 41,2%-ában és a nők 73,0%-ában mutatható ki. A bulimiás obesitas alcsoportja a fenti nagy arányok miatt figyelmet érdemel, s kezelésében pszichoterápiás segítségre is szükség van.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az epekőbetegség kezelése

A cholecystectomia a leggyakrabban végzett műtét a magyarországi sebészeti osztályokon. Hazánkban évente 17.000 cholecystectomia történik. A műtét lethalitása az epeutak megnyitása nélkül 0.4 – 0.7%.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Javaslat a Magyar Szocialista Párt rövid- és középtávú egészségügyi programjára

Az egészségügy feladatainak, ellátóképességének meghatározásához a jelenlegi helyzetből kell kiindulnunk, mely elsősorban lakosaink egészségi állapotával, valamint az egészségügyi intézmények: rendelők, kórházak, ellátási színvonalával jellemezhető. Ezek megítélésénél figyelembe kell vennünk a kormányzat törekvéseit is a változtatásokra és azok eddigi következményeit. Ezekből kiindulva népünk egészségi állapotát és egészségügyi ellátásunkat az alábbi tényekkel jellemezhetjük.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Abortusz

FRENKL Róbert

- Mi lesz ebből? Egészségügyben, egyházban, társadalomban, törvényhozásban? Erkölcsi alapot a töprengésre elsősorban nem azért érzek, mert emberként, orvosként egyaránt idegenkedem e be avatkozástól, ez természetes -, hanem mert gyermekeim megszülettek, méginkább, mert néhány esetben, amikor fiatal és idősebb párok, barátok, ismerősök megtiszteltek bizalmukkal, konfliktus helyzetben tanácsot kérve, az együttes tépelődés eredményeként a nemvárt gyermek megtartása mellett döntöttek.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Tudósítások

ANDRÁS László

"...a mi kormányunk.." beszélgetés Jantsky Erzsébettel, a Keresztény Orvoskamara titkárával

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Tudósítások

ANDRÁS László

Már és még Felügyelő Bizottság

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Arcok a Parlamentből

ANDRÁS László

Előző számunkban Pokony Endre eddigi pályafutásáról, életéről beszélt, most a vele készült interjú II. részét közöljük.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Az alternatív gyógyításban helyzete európában

SZÁNTÓ Zsuzsa

Az elmúlt egy-két évtizedben az egész „nyugati világban” és a közelmúltban Magyarországon is felszínre kerültek és gyorsan terjednek az alternatív gyógyító eljárások. Csaknem minden nyugat európai országban immár – laikusok számára is - legálisan űzhetők a korábban tiltott gyógyító tevékenységek. A legalizálás néhány helyen formálisan is megtörtént vagy éppen most történik, másutt hasonló a helyzet, mint Magyarországon: a hatályos törvény hallgatólagosan érvényét vesztette.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Windisch Lipót emlékezete

KISS László

150 éve hunyt el a Rókus-Kórház fejlesztője

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

A tanszéki oktatómunka hallgatói véleményezéséről...; Szakvizsga belgyógyászatból

S. C., K. A.

Elkészült a tanszéki oktatómunka hallgatói véleményezésének tervezete, ami megpróbálja a különböző intézetek által eddig hébe-hóba megjelentetett kérdőíveket egységesíteni, s egy olyan tesztsort kínál, amely magába foglalja az előadások, gyakorlatok, vizsgák, valamint az oktatók véleményezését. Ez a véleményezési rendszer az oktatási reform miatt vált szükségessé, annak elengedhetetlenül szerves része, hiszen általa a jövőbeni esetleges tanárválasztáshoz végre tényszerű anyag állna rendelkezésre, ugyanakkor pillanatnyi kiindulópontot nyújthatna az oktatói munka megítéléséhez is.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Képzőművészet

LENGYEL László

"Lelki szem-gyógyító" Szentképek a 18. század orvoslásában.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Beszámoló az ICDS kongresszusáról

SZABÓKI Ferenc

Az International Cardiac Doppler Society (ICDS) n Budapesten 1992. május 1-3. között tartotta 6. kongresszusát. Ez volt a Társaság első rendezvénye kelet-európai országban. A kongresszust a magyar szervező bizottság 1 éves előkészítő munkája előzte meg, melynek eredményeként 31 meghívott előadó – köztük 5 magyar – 9 plenáris ülésen 37 referátumot tartott. A kongresszus témája a Doppler-echokardiográfián túl érintette azokat a modern vizsgáló eljárásokat is, melyek ugyan nem tartoznak szorosan ahhoz, de mindenképpen az echokardiográfia szerves részei.

Lege Artis Medicinae

1992. MÁJUS 27.

Könyvekről

BUDA Béla

Alfred H. Katz, Eugene I. Bender: "Az Önsegítő Csoportok" - című könyv ismertetése