Lege Artis Medicinae - 1991;1(09-10)

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Intendálás: a konduktív pedagógia alapvető hipotézise

HÁRI Mária

A konduktív pedagógia az elmúlt évtizedben mind nagyobb figyelmet kapott, mint az idegi eredetű mozgássérültek társadalmi reorganizációját célzó rendszerek egy alternatív formája. Célrendszerében legfontosabb az ember aktív életrendjének kialakítása, a kognitív funkciók fejlesztése, és a komplex, egységes program követelményeinek biztosítása. Ez a mozgássérültek (re)habilitációjában speciális. Úgyszintén speciális az orthofunkció senso motorikus tanítása helyett annak kognitív meg közelítése, amely az intendálás elsajátítását szolgálja és az orthofunkciós spontaneitás kialakulását lehetővé teszi. Az 1968–88 év között nyilvántartásba vett 9772, 0–14 éves mozgássérült gyermek 71%-a került felvételre és a konduktív pedagógia a fiatalabb korosztály 80%-át, az idősebb korosztály legkevesebb 60%-át sikeresen készítette fel a társadalmi beilleszkedésre. 1989 első felében elsősorban cerebralis eredetű paresisben szenvedő gyermekek (268 fő) 80%-a került felvételre. A speciális csoportalakítás, a csoportok kapcsolata, a beilleszkedés előkészítése és segítése, a speciális konduktív nevelőmunka tervezése, szervezése, a mozgássérült ember konduktív nevelése csupán megfelelően képzett konduktorok munkája révén valósulhat meg.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

A nyaki fájdalom diagnózisa és terápiája

BÁLINT Géza, SZEBENYI Béla, BÁLINT Péter

A nyaki fájdalom igen gyakori tünetegyüttes: hátterében a múló myalgiától a csigolyatumorig számos kórkép állhat, így diagnosztikája a gyakorló orvos mindennapos munkájában nagy jelentőséggel bír. A közlemény az anatómiai sajátosságok és az aetiopathogenesis rövid ismertetése után az anamnézisfelvétel elemeit és a fizikális vizsgálat gyakorlati kivitelezését tárgyalja, majd taglalja a diagnosztika radiológiai és laboratóriumi elemeit. A nyaki kórképek legfontosabb jellemzőit a közlemény táblázatos formában, a vezető tünetek alapján csoportosítva foglalja össze.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

A veleszületett thrombophilia klinikai vonatkozásai

DOMJÁN Gyula, PÁL András, PETŐ Iván, SAS Géza

A veleszületett, többnyire örökletes thrombosis hajlam jelölésére az utóbbi évtizedekben nyert polgárjogot a „thrombophilia" elnevezés. Kialakulásáért a vér fokozott alvadékonyságát (hypercoagulabilitas) tesszük elsősorban felelőssé. A véralvadás mechanizmusának fontos tényezői a természetes anticoagulansok, amelyek az alvadási folyamat során képződő aktív tényezőket közömbösítik. Kiemelkedő jelentőségű az antithrombin III., újabban vált is mertté a heparinkofaktor II. Fontos regulációs szerepe van a protein C-nek és a protein S-nek is. A fibrinogen és plasminogen képződésének veleszületett zavara, a fibrinolitikus rendszer csökkent aktivitása is okozója lehet a fokozott alvadékonyságnak. Az elmúlt időben több olyan esetet ismertünk meg, ahol a thrombophilia oka az alvadási rendszer két inhibitorának együttes hiánya volt. Jelentőséget tulajdonítunk olyan lehetőségeknek is, amikor egy inhibitor örökletes defektusa az alvadással közvetlen összefüggésben nem lévő veleszületett anyagcserezavarral társul. A veleszületett thrombophiliák diagnózisa számos laboratóriumi vizsgálatot igényel. A kezelés során eredmény várható a thrombolysistől, esetleg érsebészeti beavatkozásoktól és nem friss esetekben az anticoagulatiotól. Nő a jelentősége az inhibitor-hiányok kezelésében a szubsztitúciós kezelésnek.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Az asthma bronchiale predictiv tényezői gyermekkori rhinitis allergiában

BITTERA István, GYURKOVITS Kálmán

A rhinitis allergicában szenvedő betegek 20–30%-ában a későbbiek során asthma bronchiale alakul ki. A szerzők keresik azokat a rizikó tényezőket, amelyek segítségével időben kiszűrhetők az asthma bronchiale várományosai. Egy prospektív vizsgálat keretében az ismert hajlamosító kórtörténeti adatokon, klinikai jeleken és laboratóriumi leleteken túlmenően vizsgálták a rhinitis allergicában szenvedő betegek bronchus reaktivitását (hisztaminnal és adenozinnal szemben), valamint a lymphocyták beta-adrenerg receptor számát és affinitását. Vizsgálataik során azt találták, hogy hisztaminra 31/40, adenozinra 20/40 gyermek válaszolt bronchusconstrictióval. 16 betegben mindkét provokációval pozitív reakciót kaptak. A beta-adrenerg receptorok számát és affinitását a kontroll csoporttal megegyezőnek találták. A szerzők véleménye az, hogy az asthma bronchiale kialakulása szempontjából azok a betegek veszélyeztetettek, akiknek kórosan fokozott a bronchusérzékenysége, illetve akiknek a lymphocyta beta-adrenerg receptor száma a gyermekkori normál érték alatt van, vagy évek alatt ez csökkenő tendenciát mutat. A választott módszerek prognosztikai értékét retrospektív vizsgálat dönti el.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Konzultációs program az inzulinkezelés tervezéséhez diabetesben

DEUTSCH Tibor, WÁGNER János, TAMÁS Gyula

Közleményünkben egy vércukoradatok alapján működő tanácsadó rendszert mutatunk be, amely cukorbetegek inzulinkezeléséhez nyújt napi rendszerességű konzultációs segítséget. A normoglikémia irányába mutató terápiás beavatkozásokat a logikai következtetést és az inzulin kvantitatív farmakodinámiás modelljét ötvöző kétlépéses eljárás állítja elő. Az első lépés a dózismódosítások irányát, a második azok mértékét határozza meg. A logikai követ keztetőrendszer működését az étkezések között számított glukózmérlegek és a célszintektől számított távolságparaméterek vezérlik. Az inzulin vércukorra gyakorolt időbeli hatását leíró modell számítógépes szimulációjával tetszőleges kezelés mellett előre becsülhető a beteg várható napi vércukorprofilja és ennek segítségével a kezelő orvos kiválaszthatja a legmegfelelőbb terápiát. Közleményünkben röviden ismertetjük a rendszer használata során 11 betegnél nyert tapasztalatokat, össze hasonlítva a gépi tanácsokat a beteget kezelő diabetológus szakember ténylegesen alkalmazott döntéseivel.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Az "erlangeni mikrofényvezető spectrophotometer": új eszköz az élő szövetek spectroscopiás mérésére

KÁSLER Miklós, WOLFGANG von Glass

A szerzők ismertetik az Erlangen-nürnbergi Egyetem Élettani és Kardiológiai Intézetében kifejlesztett új spektrophotometer (EMPHO) elvét, felépítését, kezelését és felhasználásának lehetőségeit. Az EMPHO lehetővé teszi az élő szervezet felszínein és a műtéti területeken haemoglobin oxygenisatiójának és concentratiójának, a lokális véráramlásnak és oxygen-felhasználásnak non invasiv quantitativ meghatározását nagyfokú gyorsasággal, kapacitással és pontossággal.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

A pulmonológiai megbetegedések bakteriológiai viszgálata

FODOR Tamás, KROMPECHER Éva, SZABÓ Eleonóra, VANDRA Edit

A jelen útmutató a tüdőgyógyászok számára ismerteti – a gümőkór és mycobacteriosi ( sok kivételével - a felnőttkorban előforduló légzőszervi megbetegedések bakteriológiai diagnosztikáját. A laboratóriumi eljárások leírását mellőzzük, csak a klinikus számára fontosnak látszó részletekre térünk ki. A vírusokkal és parazitákkal nem foglalkozunk. Bakteriológiai laboratóriumokban mycoplasma és gombaszerológiai vizsgálatok is történhetnek, ezeket külön fejezetben tárgyaljuk. A vizsgálati anyagok vételére és beküldésére vonatkozó szabályokat függelékben ismertetjük.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Klinikai kutatás, oktatás és betegellátás; Néhány észrevétel a mai törekvések és a követelmények tükrében II. rész

MESTYÁN Gyula

Az orvosi tevékenység minőségének és ezzel szoros kapcsolatban a klinika kompetenciájának vizsgálatában több szempontot kell figyelembe venni. Ilyenek a különböző klinikai kvalitások, amelyek bizonyos specifikus szolgáltatásokra, tevékenységekre vonatkoznak és a szociális kvalitások, amelyek a társadalom egészségügyi szükségleteit érin tik. A korszerű medicina oktatásában általában nagyobb súlyt helyeznek a klinikai-technikai vonatkozásokra, mint a szociális feladatokra, prevencióra. Sokszor úgy tűnik, hogy a technikai fejlődés a specializálódással együtt az alapellátás rovására fejlődik. Más szóval az akut ellátásra jobban koncentrálunk, mint a krónikus gondozásra.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Levelezés

Kezemben tartom a LAM 5-6. számát. Mind az eddigiekhez, mind pedig ehhez a dupla számhoz őszinte szívvel gratulálok. Egyformán értékes a „külcsín” és a „belbecs”. Igen szép kiállítású folyóirat. Hasonlóval nálunk sokkal gazdagabb országok sem dicsekedhetnek. A tartalma is kifogástalannak mondható. A kiállítás minden kritikát kiáll.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

A táplálkozás és a rosszindulatú daganatos betegségek lehetséges összefüggései, a megelőzés esélyei 3. rész

EMBER István

Az élelmiszerek természetes anyagai után foglalkozzunk azokkal az arteficiális, kémiai anyagokkal, melyeket szándékosan juttatnak élelmiszereinkbe azok elkészítése, tartósítása, tárolása, főzése, előkészítése során. Az egyik legközönségesebb ilyen anyag a só (konyhasó, NaCl). Az ételek erős sózása és a gyomorrák-incidencia között összefüggés van, ez a komparatív geográfiai patológiai adatok elemzése kapcsán derült ki. A legalacsonyabb az USA-ban és Ausztráliában, míg a legmagasabb Kelet-Ázsiában és Japánban.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Gondolatok a családi orvoslás finanszírozás hátteréről

KINCSES Gyula

A családi orvosi rendszer magyarországi bevezetésének problematikája komplex feladat. A fejlett országok igen eltérő megoldásokat alkalmaznak. Jelen dolgozatomban terjedelmi okok miatt nem kívánok foglalkozni az egész témakörrel, csupán az alapellátásban dolgozó orvosok finanszírozásának kérdésével. Természetesen emiatt néhány általános kérdést is érintenem kell, de nem áll szándékomban az egész problémakör komplex elemzése.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Az orvosi felelősség egyes kérdései

BÖLCS Ágnes, NAGY Mariann, PORDÁN Endre

A felelősségi rendszer részletes kimunkálása a nyugat-európai és főleg az amerikai jogirodalom és joggyakorlat egyik legélénkebb területe, hazánkban azonban nincsenek kimunkálva a differenciált jogi szabályozás alapjai. Az egészségügyi tevékenységen kívül álló jogász képtelen felmérni a szakmai felkészültség határait, az orvosi tevékenység kockázatait, ezért az új szabályozás előkészítése során e kérdésben is szeretnénk a jogi szempontokat közzétenni, hogy a szakterületek képviselői segítségünkre legyenek a felelősségi előírások kimunkálásában.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Várható e az egészségügy reformjától a halálozási mutatók kedvező alakulása?

GYUKITS György

Pár évvel ezelőtt kutatást végeztek az USA-ban és az NSZK-ban, melynek eredményei számos érdekes elemet tartalmaznak a magyar egészségügyi helyzet számára is (1). A kutatók hipotézise szerint az egészséges életmódot a modern nyugati kultúra alakítja ki és ezt nem befolyásolja az egészségügyi és társadalombiztosítási rendszer struktúrája.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Rendszerváltás?

Végül csak elfogadtatott az egészségügy rendszerváltásának, átfogó reformjának első törvénye, a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatról szóló törvény! Éljen sokáig, váltsa be az alkotók reményeit! Vagyunk vagy tízmillióan, akiknek ez elemi létérdekünk.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Kelemen András államtitkár beszéde

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A megelőző orvosi munka szervezete országonként különbözik. De bármilyen is legyen a szervezeti felépítés, két alapvető tulajdonságban mindenütt megegyezik. Az egyik, hogy az egész rendszer irányítását országos tiszti főorvosok végzik. A másik, hogy a közegészségügyi és járványügyi tevékenység mellett valamennyi rendszerben az egészségvédelem is helyet kap. Magyarországon a tisztiorvosi karnak százéves sérelme volt, hogy nem volt független a helyi hatóságoktól, és nem volt hatósági jogköre. Az előbbin segített az 1936-os tisztiorvosi rendelet, amely államosította ugyan a tisztiorvosi kart, de hatósági jogkört nem adott.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Kedves állam! Ön kormányoz?

ANDRÁS László

„Az önkormányzati törvény nagyon rossz törvény..., a magyar törvényhozásban ennél rosszabb törvényt még sohasem sikerült hozni” – állapította meg az egyik képviselő a talán nem legrosszabb, de bizonyára a leghosszabb című törvényjavaslat vitája során. A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 981. számú törvényjavaslathoz ezernél is több módosító indítvány érkezett, melyek közül a szociális és egészségügyi vonatkozású, szintén száznál magasabb számú indítványt kellett a szak bizottságnak tárgyalnia, véleményeznie.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Nehezen nyílik a cipzár

ANDRÁS László

Társadalombiztosításunk reformjáról sok szó esett már ezeken a hasábokon is, feltételeiről kevesebb. Hiába lenne korszerű a törvény, progresszív az önkormányzatokra bízott, szétválasztott, „profil tisztított”, tisztán járulékokra támaszkodó, biztosítási alapon működő rendszer, ha mögötte meg marad a kőkorszaki színvonalú szervezet és ügyvitel. A szervezet feladatai felmérhetetlenül nagyok: Magyarország lakosságának mintegy 25%-a függ a társadalombiztosítási rendszer kifizetéseitől, ami havi két és fél, hárommillió nyugdíj, táppénz, gyes és gyed utalványozását jelenti.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

A vajúdás további keservei

ANDRÁS László

Nincs szerencséje a Magyar Orvosi Kamara elnökségének törvénytervezetének képviselőkkel való megvitatására tett kísérleteivel. Úgy fél éve a szociális bizottság kívánta volna napirendjére tűzni a tervezet vitáját, mely meghiúsult attól a csak látszólag formai, valójában tartalmi kérdéstől, hogy ha ez egy tör- vénytervezet, akkor ki nyújtotta be a parlament szakbizottsága elé. Hiszen arra egy szakmai testület nem jogosult. Erre hivatkozva akkor nem kívánták a képviselők megvitatni – legalább most és itt legyünk pontosak! – a kamarai törvénytervezet tervezetét. Azóta a kamara elnöksége nyilvános vitában átdolgozta, alaposan liberalizálta a megszövegezést és azt – immár bölcsen munka anyagnak nevezve – kívánta volna a parlament orvos foglalkozású képviselőivel ismertetni, meg vitatni. Ilyen találkozó nem törvényes fórum, nincs napirendje, szándéka a jó értelemben vett lobbizás.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

OIRT-közgyűlés Dobogókőn

Beszámoló az Onkológiai Intervencionális és Regionális Tumorterápiás Szekció 1991. évi közgyűléséről és a hozzá kapcsolódó tudományos konferenciáról .

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Az orvosok megbetegedéséről és halandóságáról 2. rész

MOLNÁR László, KOPPÁNY Ferenc, SIMON Ferenc, KERTÉSZ Mária

Szomorú statisztikai adatok mutatják, hogy napjainkban jelentősen megnőtt az ischaemiás vascularis megbetegedések száma. Minden második magyar állampolgár szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Minden ötödik magyar halálát koszorúérbetegség okozza; a magyar férfiak a világ élére „tornázták fel” magukat. A koszorúér-betegség és infarktus kialakulására hajlamosító tényezők között vannak olyanok, melyeknek szerepe egyértelműen bizonyított. Ilyen a magas vérnyomás, magas vérzsírszint, dohányzás. Együttes jelenlétük esetén hatásuk megsokszorozódik. Más faktorok károsító hatása nem biztos, hogy önmagában jelentkezik, de egymással kombinálódva veszélyeztetettséget okoznak (Pados, 1983).

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

Tavaszi Fürdőzés

VÉGH János

A fürdés nem csak ma fontos része életünknek, az volt a régi korok emberei számára is. Nélküle aligha lennénk képesek megőrizni egészségünket, de nem szívesen mondanánk le az általa nyert élvezetekről sem.

Lege Artis Medicinae

1991. MÁJUS 29.

A professzionális orvosi dominancia kialakulása

A betegségek gyógyítása, illetve a gyógyító eljárások rendszerbe szervezése egy idős az emberrel, az alternatív (vagy marginális) gyógyítás viszont viszonylag új keletű. Évszázadok óta létezik a kuruzslás is, illetve egyes tevékenységeket már évszázadok óta annak minősítenek. Alternatív vagy marginális eljárásnak csak attól fogva nevezhetjük ezeket, amióta a társadalomban kialakult az orvoslás dominanciája.