LAM Extra Háziorvosoknak - 2013;5(01)

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

A non-HDL-koleszterin jelentősége

SIMONYI Gábor

Számos vizsgálatban igazolták az LDL-koleszterin szerepét a cardiovascularis kockázatban, ezért a jelenlegi ajánlások szerint a lipidcsökkentő terápia elsődleges célja az LDL-koleszterin-szint mérséklése. A lipidcsökkentők közül a statinok mérséklik legeredményesebben a cardiovascularis kockázatot.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

Dabigatran: új orális antikoaguláns szer nonvalvularis pitvarfibrillációban stroke és szisztémás embolia prevenciójára

KANCZ Sándor

A következőkben összefoglaljuk a dabigatrannal kapcsolatos ismereteinket elsősorban a klinikai gyakorlat szempontjából, különös tekintettel a stroke és szisztémás embolia prevenciójára, a dabigatrannal folytatott antikoaguláns kezelés sarkalatos jellemzőire, a lehetséges gyógyszer-interakciókra és mellékhatásokra nonvalvularis pitvarfibrillációban.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

A 2-es típusú diabetesben szenvedők antidiabetikus terápiája - Az inzulin alkalmazásának helye

GYIMESI András

A cukorbetegség korai fázisában kezdett intenzív terápia a glykaemiás előnyök mellett biztonságos, és lehetővé teszi a szövődmények megelőzését.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

A szűrővizsgálatok daganatbiológiai alapja: a rosszindulatú daganatok fejlődéstörténete

DÖBRŐSSY Lajos, KOVÁCS Attila, BUDAI András

A preklinikai kimutathatóság szakasza, amikor a daganat már jelt ad magáról, alkalmas szűrővizsgálatokra. Ezek értékelésénél vegyük figyelembe a daganatbiológiai okokra visszavezethető torzulásokat, amilyen például a túlélés látszólagos meghosszabbodása.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

A koenzim-Q10-zel szerzett tapasztalatok szívelégtelenségben

KOHUT László

A koenzim-Q10 fehérjekomplex a mitokondriumban elektronszállító molekulaként szerepet játszik az ATP képződésében, emellett erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Több vizsgálatban igazolták a koenzim-Q10- szint csökkenése és a szívelégtelenség súlyossága közötti összefüggést.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

Hirtelen, váratlan szívhalál: nem segíthet mindenki?

MATOS Lajos

Aki elszenvedi, azt csak irigyelhetjük: nem szenvedett. Nem kellett szorongania, nem érzett fájdalmat, egy percig sem gyötrődött. Egyszerre, váratlanul sötét lett, mint amikor bevág a villám, aztán áramszünet, és vége.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

Diffúzan növekvő nyaki zsírtömeg

SZILASI Mária, VASS József

Az 55 éves férfi nyakán növekvő zsírtömeg olyan óriási méreteket öltött, hogy kifejezett fulladásos panaszokat okozott. Az állapot több operáció ellenére sem javult.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

Orvosi hálapénz: - mi a megalkuvásunk titka?

BALÁZS Péter

Magyarországon évente mintegy 50-100 milliárd forint cserél gazdát orvosok és betegek között. Nem azért hungarikum a hálapénz, mert a világon máshol nem csúsztatnak borítékot az orvosok zsebébe.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. MÁRCIUS 20.

Weyer és a bolond boszorkányok

MAGYAR László András

Johann Weyer (Wier, Wierus) 1515-ben, jómódú szénkereskedő fiaként született a brabanti Gravéban. Leuvenben végezte iskoláit: itt már 14 évesen megismerkedett az orvos-filozófus Cornelius Agrippával, akit követve előbb Antwerpenbe, majd 1532-ben Bonnba, Hermann von Wied érsek udvarába költözött.