LAM Extra Háziorvosoknak - 2013;5(02)

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

Az Alzheimer-kór diagnosztikai kritériumainak fejlődése

KOVÁCS Tibor

Az Alzheimer-kór a 21. század népbetegsége, amely a következő évtizedekben az öregedő társadalmak legnagyobb egészségügyi- szociális problémájává válik. Jelentős felismerések történtek az Alzheimer-kór strukturális és funkcionális képalkotói, biokémiai (elsősorban liquor-) és genetikai diagnózisában.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

Az elhízás hatása a cardiovascularis megbetegedésekre és az obesitasparadoxon jelensége

PARAGH György, JUHÁSZ Imre, FÜLÖP Péter

Az elhízás világszerte jelentős egészségügyi problémát okoz. Növekvő gyakorisága mellett számos cardiovascularis megbetegedés kialakulásához járul hozzá, így fokozza a hypertonia, diabetes, cardiomyopathia, szívelégtelenség, myocardialis infarktus, illetve a ritmuszavarok és a stroke előfordulási gyakoriságát is.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

A köszvény korszerű gyógyszeres és diétás kezelése az új amerikai ajánlás tükrében

SZEKANECZ Zoltán

Több évtizedes „csendet” követően az elmúlt években számos újdonság és áttörés jelentkezett a hyperuricaemia és köszvény területén. Közelebb kerültünk a betegség (immun)patogenezisének megértéséhez, új gyógyszerek és diétás, életmódi adatok születtek.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

MRSA-kolonizáció felderítése időskorúak otthonában

STÁNITZ Éva, TOMPITY Tünde, UNGVÁRI Erika, PÁSZTI Judit

Methicillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) -kolonizáció igazolódott egy Vas megyei időskorúak otthonában. A szociális intézmény egyik lakóját (83 éves férfi) kórházi ellátása során ugyanabban a kórteremben ápolták, mint egy methicillinrezisztens Staphylococcus aureuspozitív beteget.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

Legalább olyan jó lehet, mint a szulfanilurea! Vagy talán még jobb is?

STRÉNYER Ferenc

Dokumentált 2-es típusú cukorbetegségben, amennyiben életmód-terápia és metforminkezelés legalább három hónapig tartó alkalmazása ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-egyensúly (HbA1c<7%) nem volt elérhető, akkor az egyik választási lehetőség a DPP-4-gátló szaxagliptin.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

Elastofibroma Esetleírás képekben

KRUTSAY Miklós

Az elastofibroma (elastofibroma dorsi) ritkán előforduló, jellegzetes anatómiai lokalizációjú, daganatszerű, fibrolipomatosus hyperplasia, amely sajátságos rugalmas elemeket tartalmaz.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

Mikrobiológia - fertőző gondolatok

BARCS István

Szerencsésebb országok, nagy nyelvterületek szakemberei válogathatnak érdeklődési területük több szakkönyve között. Ezek a munkák különbözhetnek terjedelmükben, az általuk felölelt témakör kiterjedésében, megközelítésben és stílusban, de valamennyit tudományos alapossággal és igényesen írták, szerkesztették.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

Egészség vagy tünettelenség? - avagy a dekontextualizált medicina arcai

DARUKA István

Napjaink szerteágazó tudományos-technológiai áttörései, a molekuláris biológia, a számítógépes gyógyszerkutatás és -tervezés, információtechnológia és az orvostudomány egymásba fonódott páratlan fejlődése forradalmian új helyzetet teremtett a betegségek diagnosztizálásában és kezelésében.

LAM Extra Háziorvosoknak

2013. JÚNIUS 15.

A homoszexualitás demedikalizációja - a bűntől, büntetéstől az egyenlőség felé

KÓRÁSZ Krisztián

A homoszexualitást századokon át morálisan deviánsnak, majd a 16. századtól törvényileg üldözendőnek tekintették. A homoszexualitás eredeti medikalizációjának lényege az elnyomó morális és törvényi üldöztetéssel szembeni védelemnyújtás volt.