LAM Extra Háziorvosoknak - 2012;4(05)

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Az osteoporosis és a táplálkozás kapcsolata az emberré válás története során

KISS Zoltán, KISS István, JÓZSA László

Az őskőkortól a 20. századig lényegesen változtak a táplálkozási szokások, a tápanyagok minősége és összetétele. A korábbi emberfajok fehérjealapú kalóriafelvételét a neolit forradalom (a termelő gazdálkodásra történt áttérés) óta felváltotta a szénhidrátalapú táplálkozás.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Paradigmaváltás a 2-es típusú diabetes kezelésében

KERESZTES Katalin

A United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS) tízéves követéses eredményei felhívják a figyelmet a metabolikus memória jelentőségére. A korai jó beállítást a szervezet nem felejti el, a micro- és macrovascularis szövődmények elleni védelem évtizedeken át fennmarad.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Lehet-e a háziorvosnak szerepe az emésztőszervi daganatok megelőzésében?

MAGYAR Anna

A jövő medicinája a megelőzés tudománya lesz. A kiemelkedő halálozásért felelős leggyakoribb népbetegségek a fertőző, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek. A fertőző betegségek XX. században induló és napjainkban is fejlődő, elsősorban védőoltások útján történő, sikeres megelőzése jelentősen visszaszorította morbiditásukat, halálozásukat.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Aktualitások a felnőttek pneumococcusfertőzésével kapcsolatban

LIPTÁK Judit

A Streptococcus pneumoniae világszerte sok betegségért és halálesetért felelős. A pneumococcusfertőzés spektruma az akut otitis mediától és sinusitistől a pneumoniáig terjed. Ha a kórokozó normálisan steril környezetbe jut be, akkor a pneumococcusbetegséget invazívnak tekintjük.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

A nebivolol és a carvedilol hatása a balkamra-funkcióra és a terhelési kapacitásra

LIPTÁK Judit

A szívelégtelenség súlyos problémát jelent a fejlett országokban. A prognózis a gyógyszeres terápia fejlődése ellenére igen rossz. Az egyik fő kórélettani folyamat szívelégtelenségben a szimpatikus idegrendszer aktivációja, és a keringő katekolaminok szintjével arányosan válik súlyosabbá a betegek állapota.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

A magas vérnyomás kezelése carvedilollal, friss eredmények

LIPTÁK Judit

Az artériás hipertenzió a stroke, a coronariaesemények és a veseelégtelenség fontos kockázati tényezője. A European Society of Hypertension/European Society of Cardiology irányelvei szerint monoterápiával kell kezdeni a kezelést I. stádiumú hypertonia, enyhe vagy közepes cardiovascularis kockázat vagy <140/90 Hgmm-es célvérnyomás esetén

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Szenzoros inzulinpumpa és gyakorlati alkalmazása

KÁNTOR Irén

A diabetes egyike a leggyakoribb krónikus betegségeknek. A technológia fejlődése egyre kifinomultabb eszközöket ad a klinikus kezébe az 1-es és 2-es típusú diabetes kezelésére. A folyamatos subcutan inzulininfúzió, amit inzulinpumpának is neveznek, lehetővé teszi a kifinomult inzulinadagolást: bázis- és/vagy bolusinzulin vonatkozásában egyaránt.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Szülésábrázolás a 20-21. század képzőművészetében

SZABÓ András

A szülés a mindennapok igen gyakori, nagyon is konvencionális történése, alapvető része az emberi létnek. Ábrázolásával mégis alig találkozunk a képzőművészetben, kultúrkörünkben szinte tabunak számít.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. DECEMBER 15.

Zeneterápia és autizmus

KOLLÁR János

Kanner azonosította elsőként a gyermekkori autizmus szindrómáját. Az autisztikus zavarban szenvedő gyermeket a következők jellemzik: 1. szélsőségesen visszahúzódó, 2. nehezen lép kapcsolatba emberekkel, ehelyett inkább élettelen tárgyakhoz vonzódik, 3. állandóságra van szüksége a környezetében, 4. gyakran ismétlődő, repetitív reakciókat produkál, 5. gyakran nem képes a nyelvhasználatra.