Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(01)

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

BESZÁMOLÓ

DR. CSANDA Endre

Az első a dystrophias és degeneratív „systémás" megbetegedéseket foglalta össze. Haltia és mtsai (Helsinki) ceroid lipofuscinosis infantilis formájáról számoltak be 60 finn gyermeknél (8-18 hónaposak) végzett biopsiás és autopsiás feldolgozás alapján. A tárolt anyag fénymikroszkópos vizsgálatát EM. vizsgálatokkal egészítették ki az osmiophyl anyagnak egyenletes granuláris ultrastructuráját észlelték.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

Nemi chromosoma rendellenességek szűrése férfi elmebetegek körében

DR. TRIXLER Mátyás, DR. KOSZTOLÁNYI György, DR. MÉHES Károly

A szerzők beszámolnak a POTE Ideg-elme Klinika férfi elmeosztályán végzett nemi chromosoma rendellenességekre vonatkozó szűrővizsgálataikról. Összesen 310 beteget vizsgáltak. A női nemi chromatint (Barr-test) buccalis nyálkahártya-keneteken thionin festéssel, az Y-chromatint peripheriás vérkerieteken quinacrin festéssel, fluorescens optikával vizsgálták. Két Klinefelter-syndromás és egy YY-syndromás beteget találtak. Az elobbieknél mentális retardatio illetve psychopathiás személyiségzavar volt kimutatható. A YY-syndromás beteg paranoid schizophren volt. Ismertetik aKlinefelter-syndromás betegeket. Az előfordulási gyakoriság Klinefelter-syndroma esetében 0,64%, YY-syndrománál 0,32%. Részletesen tárgyalják a gonosomalis aberratiók mentalis vonatkozásait.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

Psychiaterek között végzett attitude-vizsgálatok az elektroconvulsiv kezeléssel kapcsolatban

DR. FENYVESI Tamás, DR. KUNCZ Elemér, DR. SIMEK Zsófia

Szerzők kérdőíves felmérés eredményeit ismertetik az elektroconvulsiv kezelésről, 192 psychiater válasza alapján.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

A peripheriás idegrendszer károsodása Hodgkin-betegségben

DR. AMBRÓZY György, DR. HASZNOS Tivadar

1. AHodgkin-betegségidegrendszeri szövődményei között legnagyobb számmal a peripheriás idegrendszer károsodásának tüneteit észleltük. Ezek között leggyakoribb a gyöki kisugárzó fájdalom, mely lehet a Hodgkin-betegség első tünete.
2. A tünetek eredetének tisztázását radiologiai - főként lymphographiás - liquor és elektrophysiologiai vizsgálatok segítik elő.
3. Az ideggyökök és idegfonatok kompressziós károsodása esetén a kompressziót okozó Hodgkin szövet célzott sugár kezelésével kombinált kemoterápia javasolt. Műtéti kezelés csak felszínes elhelyezkedésű nyirokcsomók esetén kísérelhető meg a Hodgkin betegség korai stádiumában. Megfelelő kezeléssel hosszabb túlélés és a tünetek javulása - főként a fájdalmak csökkenése - érhető el.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

Összehasonlító biokémiai mérések fiatal patkányok, E-vitaminhiányos izom-dystrophiás patkányok és felnőtt patkányok izomanyagcseréjében

DR. LIPCSEY Attila, FEKETE Istvánné

Összehasonlító biokémiai vizsgálatokat végeztünk igen fiatal patkányok (1 hetes), E-vitamin-hiányos dystrophiás patkányok és felnőtt patkányok izom-homogenisatumában.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

Intrasellaris „germinoma"

DR. KARLINGER Kinga

Hypopituitarismussal, diabetes insipidussal, látászavarokkal jelentkező 18 éves nőbetegnél transsphenoidalis hypophysectomia történt. Az eltávolított daganatrészletek szövetta~ vizsgálattal germinomának (ectopiás pinealoma) bizonyultak. A betegnek a postoperative kapott 5000 r telekobalt besugárzás után 2 évvel neurologiai kórjele nincs, diabetes insipidusa hormon substitutióval egyensúlyban tartható. Tárgyalja a kórisme korai felállításának lehetőségét és fontosságát, a szövettani osztályozás nehézségeit, valamint a gyógykezelés módját és kilátásait az irodalom ismertetése kapcsán.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

Huzamos ideig antiepilepticumot szedő epilepsiás betegek latens osteomalaciájának kezeléséről

DR. GASZNER Péter, DR. BARTA Ottó, DR. PAST Tibor, DR. KESZTHELYI Béla, DR. JÁVOR Tibor

Huzamos ideig antiepilepticumokat szedő 22 epilepsiás beteg közül 13 esetben J 125-tel mért densitas-értékek alapján latens osteomalaciát állapítottak meg. Ipriflavonnal, egy új calciumretentiót elősegítő gyógyszerrel, és D2-vitaminnal - mindkettőt calcium lactiummal együtt adagolva - kísérelték meg ezen latens osteomalacia gyógyítását. Négyhetes kezelés során mindkét csoportban a densitas-értékek normalizálódtak, az Ipriflavon azonban erőteljesebb calcium csontbeépülést eredményezett. A második hónapban is folytatott kezelés már további calciumretentiót nem adott. Hangsúlyozzák, hogy minden, huzamos ideig antiepilepticumot szedő betegen praeventive egy hónapos (napi 3 X 100 mg) Ipriflavon, esetleg D-vitamin kezelés végzése szükséges - időnként - manifeszt osteomalacia kialakulásának megakadályozására.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

BESZÁMOLÓ

DR. CSANDA Endre

A Kongresszus kitűzött főtémái az angiologia igen széles spektrumát ölelték át. A végtagok, valamint bél chronicus verőérelzáródásai, vasculitisek, cornariaelzáródások mellett az agyi traumás keringészavarok és az agyi keringészavarok, különös tekintettel a földrajzi sajátosságokra, is helyet kaptak. A végtagok és úgyszólván valamennyi szerv lymphostaticus kórképei között is szóba kerültek idegrendszeri vonatkozások. Nagy számú - párhuzamosan két teremben elhangzó előadások közé 7 kerekasztal konferenciát iktattak, ezek közül kettőt szenteltek az agy keringészavarainak s további 24 szabad előadás csatlakozott az ott elhangzó témákhoz.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JANUÁR 01.

REFERÁTUM

DR. HUSZÁR Ilona

Az ACTH és corticosteroidok adása következtében fellépő psychés elváltozások általában euphoria vagy hangulati emelkedettség formájában jelentkeznek. A depressio kevésbé valószínű, de az ingerlékenység és agressivitás is gyakori tünet. Az esetek kb. 5%-ában a hangulat változása tudatzavarral, téveseszmékkel, hallucinaciókkal is kisért. Az organicus confusiós állapotot a corticosteroidok magas dózisai ill. a prolongált terápia hozza létre.