Ideggyógyászati Szemle - 1974;27(12)

Ideggyógyászati Szemle

1974. DECEMBER 01.

Módszer a localis (capillaris) vérátáramlás vizsgálatára

DR. SZALONTAI Károly, DR. MECHLER Ferenc, DR. VELOK Gyula, DR. SZABÓ Gábor, DR. MOLNÁR László

A munka bevezető részében a szerzők a thermoclearance elvét hasznosító vérátáramlás regisztrálás fizikai alapjait foglalják össze. Módszerük lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapi gyakorlatban alkalmazott EEG-készüléket használhassák regisztráló eszközként. Vázolják a vizsgálataikban kipróbált mérőelemek szerkezetét. Részletesen ismertetik a localis (capillaris) vérátáramlás-mérésben általuk konstruált és használt műszer elektromos adatait. A műszer felépítését sémás ábrákon érzékeltetik; részletes kapcsolási rajzot is mellékelnek. Néhány eredeti regisztrátumon bemutatják a műszer segítségével végzett megfigyelésekben nyert átáramlás-görbéket.

Ideggyógyászati Szemle

1974. DECEMBER 01.

Alkoholisták kezelése disulfiram implantatiós tablettával

DR. PETNEHÁZY Ildikó

A szerző a depot-disulfiram therapia elméleti kérdéseit és ezek gyakorlati kivitelezését tárgyalja 32 chronikus alkoholista betegnél 58 esetben végzett disulfiram implantatio kapcsán, 5 év tapasztalatai tükrében. A szerző fontosnak tartja az indicatiók szigorú betartását, az eddigi eredményeket biztatónak ítéli, különösen a többször implantált esetekben.

Ideggyógyászati Szemle

1974. DECEMBER 01.

A liquor IgG meghatározása radiális immundiffúzióval

DR. KERÉNYI László, DR. NÁDOR Györgyi, DR. PÁLFFY György

Szerzők beszámolnak a natív liquor IgG koncentrációjának meghatározásáról radiális immundiffúzióval. Részletesen ismertetik a módszer kivitelezését és értékelését. A módszer reprodukálhatósága jó, variációs koefficiense 3,75%, a normális intervallum 0,8—3,6 mg%. Az összfehérje-tartalom emelkedésével párhuzamosan mérsékelt liquor IgG-szint emelkedést találtak térfoglaló folyamatoknál, közepest, illetve nagyfokút, a chronikus, illetve acut gyulladásoknál, valamint a vascularis és posttraumás syndromáknál olyankor, ha másodlagosan vér került a liquor-térbe. Egyedül sclerosis multiplexes betegeknél találtak IgG-szint emelkedést (10 mg%-ig) normális vagy csak kissé emelkedett liguor összfehérje érték mellett.

Ideggyógyászati Szemle

1974. DECEMBER 01.

Kórszövettani elváltozások hyperglycinaemiás (methylmalonsav acidaemiás) ikrek központi idegrendszerében

DR. SORSZEGI Pál, DR. LAKATOS Lajos, DR. SZOKOL Miklós, DR. CSORBA Sándor

Szerzők hyperglycinaemiás (methylmalonsav typusu acidaemiás) fiú ikrek központi idegrendszerében talált Leigh-féle subacut necrotizáló leukoencephalopathia kórszövettani jellegzetességeiről számolnak be. A klinikai kép rövid ismertetése után részletesen leírják és ábráikon bemutatják a neuropathologiai leleteket. Foglalkoznak az autosomalis-recessiv öröklés menetű Leigh-féle betegség és enzymopathia pathogenesisével.

Ideggyógyászati Szemle

1974. DECEMBER 01.

Paraneoplasiás Restless Legs syndroma

DR. SZÁNTÓ Dezső

A szerző áttételező seminomával kapcsolatban, fiatal felnőttnél kialakult paraneoplasiás Restless-Legs syndroma esetét ismerteti. A paraneoplasiás jelleget a malignus daganat dynamikája és a mozgásszervi tünetek megjelenése közötti párhuzam bizonyítja. Az Ekbom-tünetegyüttest egyéni hajlamon alapuló, aspecifikus, polyaetiologiájú, önálló kórképnek tartja. Tapasztalata szerint a megbetegedés ritka.

Ideggyógyászati Szemle

1974. DECEMBER 01.

„Rete mirabile” anastomosis, mint az agyi collateralis keringés kielégítő útja

DR. GÁCS Gyula, DR. RIHMER Antal

Szerzők egy multiplex agyi érelzáródásos eset angiograminjainak, tünettanának, ill. kórlefolyásának elemzése kapcsán vizsgálják az a. meningea media és a felszíni agyi erek közötti transduralis, ún. „rete mirabile” anastomosisok functionalis jelentőségét. Megállapítják, hogy e collateralisok kis átmérőjük ellenére jó általános keringés mellett esetenként tünetmentességet is eredményező kisegítő keringést szolgáltathatnak és utalnak a hasonló a. carotis externa-interna összeköttetést létrehozó shunt-műtétekkel való analógiára.