Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(08)

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

A corpus callosumba és az oldalkamrába terjedő arterio-venosus angioma műtéti megoldása

DR FÉNYES György, DR VISZT József, DR VÁRHELYI Károly

31 éves férfi corpus callosumába és oldalkamrájába beterjedő arterio-venosus angioma műtéti megoldását ismertettük. A localisatio adta műtéti nehézségek miatt viszonylag kisebb számú ide vonatkozó irodalom adataival együtt foglalkoztunk az ér-malformatio klinikai tüneteivel, diagnostikájával. Hangsúlyoztuk a postoperatív angiographia fontosságát a műtéti radikalitás megítélésében.

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

Az agyi erek szűkületének felismerése és idegsebészeti jelentőségük

DR BODOSI Mihály, DR MÉREI Tibor

Szerzők 100, 48 évnél idősebb elhalt beteg angiogrammjait hasonlították össze a kipraeparált agyi arteriákkal abból a célból, hogy keressék azokat az angiographiás jeleket, melyek alapján az agyi erek szűkületének vagy elzáródásának tüneteivel jelentkező betegek mikrochirurgiai beavatkozásra kiválaszthatók.

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

Osteomalatiára utaló laboratóriumi leletek antiepileptikumokkal kezelt betegekben

DR MORVAI Endre, DR HEGYI Zsuzsa

A szerzők a D-vitamin ellátottságot vizsgálták :
a) 12 olyan saceres betegen, akik 3 évnél hosszabb ideje szednek antiepileptikumot,
b) 5 olyan saceres betegen, akik 3 évnél rövidebb ideje állnak anticonvulsiv kezelés alatt,
c) 9 kontroll személyen.

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

Nyaki gerincsérültek kezelése spinofusióval

DR MÉREI F. Tibor, DR KOPA János, DR BODOSI Mihály

Szerzők által 1967 óta kezelt 71 nyaki gerincsérülést szenvedett beteg közül 18-nál végezték el a spinofusiós műtétek valamelyik formáját. Az irodalmi adatokat és saját tapasztalataikat összevetve megállapítják, hogy kellően válogatott beteganyagon a spinofusiós műtéti megoldások korai alkalmazása célszerű, de alaposan megfontolandó, hogy a nyaki gerinc sérüléseinek különböző formáinál melyik eljárás a legcélravezetőbb. A nyaki gerinc merevítő műtéteinek eredményeit, ill. problémáit 6 beteg kórleírásával illusztrálják.

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

Ketalar-anaesthesia az idegsebészetben

DR KISS József

A szerző a ketalar rövid ismertetése után beszámol az új, általános érzéstelenítési módszer előnyeiről és hátrányairól. Ezek ismeretében és az idegsebészeti anaesthesia speciális követelményeit figyelem be véve, intézetünkben kidolgozott indicatiók alapján 1970. októberében kezdték el alkalmazni az eljárást diagnostikai beavatkozások és kisebb idegsebészeti beavatkozások, műtétek érzéstelenítésére, elsősorban gyermekek és idősebb (55 év feletti) betegeinkél, sérültjeiknél. 80 ketalar-anaesthesia eredményeiről és ezek során nyert tapasztalataikról számol be, ezek között 10 olyan esetről is, ahol a diagnostikai eljárást közvetlenül intracranialis műtéti beavatkozás követte, és ezen mütétek érzéstelenítésénél az előző vizsgálat még bizonyos mértékben fennálló anaesthesiájára kellett alapozniok.

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

Enzym-vizsgálatok phasisos psychosisban szenvedő betegeknél

SZILÁGYI Á. Katalin

Míg a phasisos psychosisban szenvedő betegek egy részénél a serum arginase activitása a phasisokhoz időben kapcsolódó, jellegzetes ingadozást mutatott, az ingadozás más, egyidejűleg a serumba meghatározott enzymek esetében (serum-pseudocholinesterase, -coeruloplasmin) nem volt észlelhető. A jelenleg alkalmazott tünetskála segítségével nem mutatható ki kapcsolat a phasisok egyes tünetei és a serum arginase activitas viselkedése között.

Ideggyógyászati Szemle

1973. AUGUSZTUS 01.

Beszámoló az NDK-ban tartott II. Liquor symposiumról

DR SZILÁGYI Á. Katalin

Az NDK neurologiai és psychiatriai társaságának klinikai neurokémiai és liquor-kutatási szekciója és orvostudományi csoportja együttesen tartotta meg Halleban - 1973. május: 3 - 5-ig - a II. Liquor-symposiumát, nemzetközi részvétellel.