Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(09)

Ideggyógyászati Szemle

1973. SZEPTEMBER 01.

A temporalis pseudoabsence-ok néhány elektroklinikai vonatkozása

Megfigyeléseink azt mutatják, hogy a temporalis pseudoabsence a klinikai tünetek szempontjából nem egynemű és nemcsak a tudat egyszerű kikapcsolódását vagy gátlását fogalalja magában, hanem a legfelsőbb psychés functiók desintegrációjának bonyolultabb megnyilvánulásait is. Anyagunkban a temporalis epilepsia eseteknek csaknem egyharmadánál az epilepsiás rohamok különböző fajtái és a pseudoabsence-ok kombinációjáról van szó. Izolált alakban temporalis pseudoabsence-ot csak két esetben figyeltünk meg, bár az anamnestikus adatok alapján ítélve egy sor esetben hosszú ideig ezek jelentették az epilepsia egyetlen paroxysmalis megnyilvánulását, amint ez egy megfigyelt esetünkben volt.

Ideggyógyászati Szemle

1973. SZEPTEMBER 01.

[EEG és agykérgi energetika hipoxiában és hiperkapniában]

VON E. Betz

[A hipoxia és a CO2-emelkedés nemcsak az agyi véráramlás szabályozásához elengedhetetlen, hanem az elektromos aktivitás szempontjából is fontos.]

Ideggyógyászati Szemle

1973. SZEPTEMBER 01.

Ventriculo-atrialis shunt a subarachnoidalis vérzés kezelésében

Szerzők 5 betegnél alkalmazták a subarachnoidalis vérzés utáni akut szakban a ventriculo-atrialis shuntot a koponyaűri nyomásfokozódás csökkentése céljából, 4 esetben jó eredménnyel. Egy beteg meghalt, akinél a communicans anterior aneurysmájának vérzése a III. kamrába tört. A subarachnoidalis vérzés okozta hydrocephalus és nyomásfokozódás megszüntetésére súlyos állapotban levő betegek kezelésében a ventriculo-atrialis shuntot hasznos eszköznek látják.

Ideggyógyászati Szemle

1973. SZEPTEMBER 01.

Alzheimer-féle fibrillaris degeneratio subacut sclerotizáló panencephalitisben

DR ÉDER Mária

1. Az Alzheimer-féle fibrillaris degeneratio subcorticalis szerkezetekben nem, és csak olyan nagyagykérgi regiókban fordult elő, ahol a gyulladásos folyamat súlyos szöveti laesiót okozott; két esetünkben túlnyomóan a temporalis, parietalis és occipitalis lebenyek kéregállományában, egy esetünkben pedig kiterjedten a frontalis cortexben. Az Ammon-szarvban és a gyrus cinguliban, ahol praesenilis dementiaban halmozottan található, az elváltozást megfigyelni nem tudtuk. 2. Valószínű, hogy hosszabb betegségtartam esetén a fibrillaris degeneratio keletkezési feltételi többször, vagy tartósabban adottak, mint acut- vagy subacut esetekben. 3. SSPE-ben a fénymikroszkópos, histokémiai és polarisatiós mikroszkópos vizsgálati eredményeink, a fibrillarisan degenerált sejtek histokémiai és szerkezeti viszonyaira vonatkozóan, megegyeznek a senilis folyamatokban és más encephalitisekben (Noyan) talált eredményekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1973. SZEPTEMBER 01.

Liquor-fehérjék elválasztása poliakrilamid-gel elektrophoresissel

DR LIPCSEY Attila, FEKETE Istvánné

Több mint 100 esetben végeztünk liquor-gél elektrophoresist, főleg idegrendszeri megbetegedésben szenvedő egyéneknél. A módszer előnye, hogy igen kis mennyiségű, 1-2 ml liquor elég az elektrophoresis elvégzéséhez. Nagyobb fehérjetartalmú liquor esetén a liquor töményítés nélkül használható. A poliakrilamid gel elektrophoresis igen jó elválasztást biztosít, különösen vascularis megbetegedésekben, ahol 18-20 fractiót is kaptunk. A módszer rutin-vizsgálatként alkalmazható.

Ideggyógyászati Szemle

1973. SZEPTEMBER 01.

Russel-testek liquor-sejtekben

DR GUSEO András

A szerző jóindulatú lymphocytás (feltehetően vírusos ill. rickettsia eredetű) meningitis eseteinek akut és subacut stádiumában talált Russel-testeket tartalmazó sejteket. A képletek May-Grünwald-Giemsa festéssel nem festődnek , PAS pozitívak és fuchsinophilek. Immunofluorescentiával a sejtek cytoplasmájának élénk, a Russel-testeknek gyűrű alakú pozitivitását találta antihuman-IgG conjugatummal vizsgálva. Elektronmikroszkópos felvételeken a Russel testeket membrana nem borította, szerkezetük egynemű, homogen volt. A cytoplasmában csak elvétve talált ergastoplasmás hálózatot, és nem látott Golgi-szerkezetet. A sejtekben fokozott sejt-activitásra utaló elváltozást talált, ezért felteszi, hogy a sejtek a plasma-sejtekkel közös „őssejtből" származnak és activálódásuk után, fejlődésük korai fázisában a globulinok secretiója gátlást szenvedett. Jelenlétük a liquor-űrben nem specifikus, abból csak az immunrendszer activált voltára lehet következtetni.