Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(07)

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

Óriássejtes csigolyadaganatok

DR MAJERSZKY Klára

1. 12 év alatt 23 cisigolyadaganat között 4 óriássejtes csigolyadaganat fordult elő a háti szakaszon 14-20 éves nőkön teljes paraplegiát okozva.
2. A daganat műtéti eltávolítása után teljes neurologiai gyógyulás következett be három esetben, amelyeknél a teljes bénulást azonnal vagy rövid idő múlva követte a műtét. Nem volt teljes a javulás a 4. esetnél, amelyiknél 8 hónapos teljes paraplegia után történt a műtét: járóképes lett, de súlyos spasticus para paresissel.
3. Mind a négy esetben postoperativ rtg besugárzás történt.
4. 30, 25, 24 és 24 évvel a műtét után sem következett be tumor recidíva.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

A dipropylecetsav (Depakin) a gyermekkori epilepsia kezelésében

DR MÁTTYUS Adorján, DR KISZELY Katalin, DR HALÁSZ Adrienne, DR IVÁDY Gyula

Beszámoló 35 therapia-resistensepilepsiás gyermek Depakin-kezelésével nyert tapasztalatokról. 13 lett rohammentes vagy javult nagymértékben. Minden epilepsia-typusban és különböző pathogenetikai tényezők mellett mutatkozott kedvező eredmény, még súlyos organikus cerebralis laesiót kísérő partialis epilepsiában is. Élénkítő hatása meglassult betegeknél jól kihasználható. Mellékhatásai számosak, de' nem veszélyesek.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

Carotis interna thrombosis ellenoldali agyi ischaemiás károsodással

DR LEEL-ŐSSY Lóránt, DR TÖRÖK Pál

Két beteget ismertetnek, akiknél egyik oldali art. carotis interna teljes elzáródásához a másik oldali nagyagy féltekében, az art. cerebri media területében alakult ki maradandó ischaemiás károsodás. A paradox syndromákat úgy értelmezik, hogy a nagy nyaki érelzáródás megváltoztatta a circulus arteriosus Willisii-ben uralkodó nyomás- és keringési viszonyokat. Ennek következtében a két félteke között steal-mechanismus alakult ki az elzáródott oldal javára és így az art. carotis interna thrombosisához a másik oldali art. cerebri media területének súlyos keringési zavara társult az elzáródással azonos oldali klinikai tünetekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

A centrocoecalis scotomák elektrolyt befolyásolhatósága különös tekintettel a sclerosis multiplexre

DR TASS Gyula, DR BALOG Gizella, DR TÉCSI Sarolta, DR GÁTH György

A sclerosis multiplexes betegeknél meglevő calcium-magnesium antagonismusmus ismeretében, Davis vizsgálata nyomán elemeztük a magnesiumnak a centrocoecalis scotomára gyakorolt hatását sclerosis multiplexes betegeknél. A magnesium infusio, - akárcsak a calcium ionisatio lugosítással vagy NAEDTA-val történő visszaszorítása, - átmenetileg csökkenti a scotomákat.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

Elektrotonometria a myasthenia gravis diagnosticájában

DR SZOBOR Albert, DR MAREK Péter, DR SZATHMÁRY István

Szerzők 14 myastheniás betegen és 14 kontroll-személyen Tensilonnal kombinált elektrotonometriás vizsgálatot végeztek. Myastheniás esetekben a szemtensio értékelhetően emelkedik, amit az extraocularis izmok tonusának Tensilonra bekövetkező fokozódása és a bulbusra gyakorolt nyomása okoz. A Tensilontonographia igen érzékeny, specifikus diagnostikai test, aminek problémás vagy más betegséggel szövődött myasthenia esetekben és a szem mozgászavarainak differential-diagnosisában van jelentősége. Foglalkoznak a szemizmok reactibilitásának functionalis morphologiai vonatkozásával is. A Tensilon a normális és neurogen paresisű izom tonusát nem befolyásolja.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

Szerum coeruloplasmin vizsgálatok schizophren betegeknél

DR LIPCSEY Attila, FEKETE Istvánné, REGGEL Erika

Különféle formájú schizophren megbetegedésben mértünk szerum coeruloplasmin oxidáz activitást. A cataton schizophren formánál a serum coeruloplasmin oxidáz activitás értékek átlaga a kontroll-csoport átlagához képest szignifikánsan emelkedett volt. Az „egyéb schizophren" és „egyéb psychotikus" csoportok átlaga, bár a kontroll-csoport átlagánál magasabb volt, szignifikáns eltérés nem volt kimutatható.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

Egy érzékeny serum-lithium meghatározási módszer

DR MOLNÁR Gyula, DR ÚJVÁROSI Imre

Megvizsgáltuk az acetonos hígító oldat alkalmazhatóságát a serumlithium láng-fotometriás meghatározásához. Vizsgálataink szerint az aceton-ammóniás hígító oldat használata célszerű, mert ez a mérési módszer érzékenységét növeli, megbízhatóságát nem csökkenti. A meghatározás további előnye, hogy kis mennyiségű serumból gyorsan elvégezhető, ezért a lithium-therapia ellenőrzésében résztvevő, sorozat vizsgálatokat végző laboratóriumok részére ajánljuk.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚLIUS 01.

Anatólia psychopathologiai szempontból hangsúlyozott szociokulturális jellemzői és a psychiatriai gyakorlat

DR KELEMEN András

A szerző áttekinti egy elmaradott, fejlődő ország szociológiai, szociálpsychologiai és -psychiatriai problémáit. Tárgyalja a helyzet történelmi kialakulását, s ennek alapján a személyiség és család-struktúra, valamint a társadalom hagyományos rétegeinek erővonalaiból adódó psychopathologiai jelenségeket. A vizsgálat tárgyának érdekességet ad az a tény, hogy Anatólia nem állt nyílt gyarmati uralom alatt és saját erejéből indult meg a modernizálódás útján , így kiegészíti eddigi psychopathologiai ismer eteinket a harmadik világról.