Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(05)

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

Intracranialis véredények ábrázolása pneumoencephalographiás vizsgálatok kapcsán

DR KENÉZ József

A szerző ismerteti a pneumoencephalographiás vizsgálat technikájában az elmúlt évtizedben bekövetkezett fejlődést, melynek eredményeképpen a pneumo-cisternotomographia kialakult. Ismerteti saját vizsgáló módszerét. Pontos statisztikai adatokat közöl az intracranialis véredények ábrázolásának lehetőségeiről, és ismerteti adatainak jelentőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

Szokatlan lefolyású panencephalitis fiatal felnőttben

DR KELEMEN Judit, DR DUX Annamária

Szerzők fiatal nőbeteg szokatlan lefolyásü panencephalitisének klinikai és histológiai képéről számolm1,k be. famertetik azokat a differential-diagnostikai kérdéseket, melyek a felnőttkori betegségkezdet, atypusos tüneti sorrend, illetve bizonyos jellegzetesnek tartott elváltozások hiánya, valamint az intercurrens koponya-trauma miatt merültek fel,.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

Az úgynevezett „moya-moya disease"

DR POÓR Gyula, DR GÁCS Gyula

A szerzők két beteg angiographiája során az art. carotis int. distalis szakaszának és ágainak elzáródása mellett az ag_v convex felszínén és basisán a japán szerzők által leírt „moya-moya betegség" angiographiás képével azonos, finom hálózatos érrajzolatot találtak. A kórbonctani vizsgálatok alapján mindkét betegnél arteriosclerosis okozta az agyi erek elzáródását. A szerzők elemzik a „moya-moya" kép létrejöttének okait., ill. feltételeit. Véleményük szerint nem önálló betegségről van szó, hanem a jellegzetes rajzolat a megbeszélt feltételek mellett bármilyen eredetű agyi érelzáródásnál kialakulhat, mint a vérellátásukban károsodott agyi területek kisegítő keringésének egy formája.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

Beszélhetünk-e a narcomania új korszakáról?

DR KISSZÉKELYI Ödön

Szerző nyugati és hazai példákkal, részben saját korábbi észlelései alapján megkísérli igazolni a narcomania helyzetében bekövetkezett változást. Bevezeti a „legújabb kábítószerhullám" új fogalmát.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

Polygraphiás vizsgálatok hypoglykaemiás comában

DR MECHLER Ferenc, DR ENGÁRTH Gizella

Az insulin okozta hypoglykaemiás coma központi és peripheriás idegrendszeri hatásainak tanulmányozására 25 betegen végeztünk polygraphiás vizsgálatokat. Az EEG-t a sopor szakaszáig a synchronisatio-desynchronisatio vetélkedése jellemzi. A légzés- és szív-frekvencia az esetek többségében fokozódik, az esetek 1/4-ében arrhythmia alakul ki. Az intramuscularis hőmérséklet későn, a bőrhőmérsékletet követcen csökken. A legfe tűnőbb spontán izomtevékenység a myoclonus. A peripheriás idegek motoros rostjainak vezetési sebessége a sopor-coma szakában nem szignifikánsan, a distalis latentia-idő már a hypoglykaemia kezdetén szignifikánsan csökken. A munka foglalkozik az agy és a peripheriás idegek elektromos megnyilvánulásai és a serum, valamint a liquor összetételének (szénhydrát-anyagcsere-termékek, elektrolytek) változásai között esetleg fennálló összefüggésekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

A nervus ulnaris elektrophysiologiai jellemzőinek vizsgálata depressiós betegeken

DR MECHLER Ferenc, DR LIPÁK József

Szerzők 10 betegen, depressiós és tünetmentes állapotban vizsgálták a nervus ulnaris működését. Megfigyeléseik szerint depressióban a motoros vezetési sebesség csökken, a distalis latentia-idő, valamint az abszolút és relatív refractaer periodus szignifikánsan meghosszabbodnak; tetaniás ingerléskor a válasz labilissá válik. A leletek igazolják, hogy depressióban meglassulnak az ingerületi folyamatok a peripheriás idegben is, ennek alapját a membran-permeabilitas-, ill. iontér-változások szolgáltathatják.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁJUS 01.

BESZÁMOLÓ

JUHÁSZ Pál

Nyolc nap alatt egy ország psychiatriai és neurologiai ellátását, szakember-képzését és tudományos kutató munkáját pontosan megismerni nem lehet, de szerezhetünk hasznosítható adatokat és gondolatokat.