Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(04)

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

Az epilepsia korai tünetei

PROF. A. I. Boldirjev

Általánosan elterjedt az a nézet, hogy az epilepsia hirtelen — mint a derült égből a villámcsapás — kezdődik. A jó általános állapotot, közérzetet hirtelen szakítják meg rohamok. Ezt a megbetegedést az orvosok általában akkor diagnostizálják, amikor az epilepsiás paroxismusok klinikailag kifejezett formái — tonusos-clonusos rángatódzások, psychomotoros zavarok, vagy kisrohamok jelentkeznek. Ezzel szemben a megfigyelések szerint a folyamat sok esetben fokozatosan fejlődik ki.

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

[Családszerkezet és pszichopatológia Szardínián]

R. Vizioli

[Ez egy elátkozott ország, Sire; nem hasonlít semmilyen más országhoz, és az igazgatás különleges formáit igényli. Hosszasan vizsgáltam ezt a különös népet; nem hiszem, hogy van még egy ilyen a világegyetemben.]

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

[Nosográfia és verbalizáció Szardínián]

R. Vizioli

[A pszichiátria nosográfiai nehézségei jól ismertek, és főként abból adódnak, hogy a pszichiátria nem rendelkezik sem biológiai, sem etiológiai és anatómiai-patológiai támaszokkal, amelyek egyedül lehetővé tennék a kielégítő nosográfiai kereteket.]

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

EEG vizsgálatok Lowe-syndromában

DR BÖTSKEY Ottó, DR SZABÓ László

Szerzők, három Lowe-syndromában szenvedő gyermek különböző életkorban készített, összesen 10 EEG felvételének eredményeiről számoltak be. Az EEG képek elemzésekor a sajátos pathomorphologiai jeleket részben a csecsemőkorban, részben az ezt követő viszonylag rövid fejlődési szakaszban vizsgálták. Véleményük szerint a kóros béta tevékenység csecsemőkoron belül is jellemzi) lehet az elektromos képre. A béta hullámok gyakoriságával párhuzamosan az életkorra jellemző alaptevékenység fokozatosan elmosódottá vált. Ezen korai életkorban a folyamatos fényingerre kiváltódó reactivitási görbe arra utalt, hogy a gyorsabb ingerek „driving” szerepe pathologiásnak tekinthető. Két betegüknek a későbbi életkorban készített egy-egy EEG felvétele súlyos képet mutatott, változatos görcs-potentialokkal, ennek ellenére csak az egyiknél jelentkeztek epilepsiás rohamok. Az EEG elváltozások súlyosbodásáért az anyagcserezavar elmélyülését tették felelőssé, ugyanakkor az acidosis szerepét elhanyagolhatónak tartották.

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

Adatok a Fluspirilen-therapia jelentőségéről heveny psychoticus állapotok kórházi kezelésében

DR POLLNER György, DR BLAHA Erzsébet, DR KERESZTES Mária

Véleményünket abban foglalhatjuk össze, hogy a Fluspirilen hatásossága általában megegyezik egyéb maior tranquillansok antipsychoticus hatásával és heveny psychoticus állapotokban is jó eredménnyel alkalmazható. Nagy dózisú alkalmazását heveny psychoticus betegeknél igen előnyösnek tartjuk.

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

Tájékozódó EEG vizsgálatok phenylketonuriás gyermekek családtagjainál

DR DONÁSZY Marianne

Szerző 9 verifikált phenylketonuriás gyermek családtagjain végzett tájékozódó jellegű EEG vizsgálatokat. A vizsgált személyek közül csak azok görbéi kerültek feldolgozásra, akiknél az EEG görbét feltételezhetően befolyásoló megbetegedés nem állt fenn, így további 3 személy EEG regisztratuma nem volt alkalmas az összehasonlításra. A vizsgálaton megjelent 24 hozzátartozót nem, kor és rokonsági fok szerint osztja fel. A kapott görbék közül 13 mutatott eltérő, illetve kifejezetten kóros mintát. Szerző az eltérés súlyossági fokozata alapján 3 csoportba sorolta a görbéket. Az esetek kevés száma messzebbmenő következtetések levonását nem teszi még lehetővé, a vizsgálatok folytatása és kibővítése tervezett.

Ideggyógyászati Szemle

1973. ÁPRILIS 01.

Az L-Dopa klinikai alkalmazásának ellenőrzése laboratóriumi vizsgálatokkal

DR MOLNÁR Gyula

Az L-Dopa és amantadin (Dopaflex és Viregyt) kezelésre beállított betegeknél a rutin kémiai laboratóriumi vizsgálatok mellett tanulmányoztuk a vizelettel ürülő homovanillinsav, 5-hydroxyindolecetsav és dopamin tartalmat. Hatvankét beteg közül 13 esetben észleltünk az L-Dopa és 5 esetben az amantadin kezelésben részesült betegeknél laboratóriumi eltéréseket (leukopenia, kóros májfunkció, vizeletretenció, albuminuria, pyuria). Ezek az eltérések véleményünk szerint nem képezhetik a kezelés kontraindikációját, esetenként a gyógyszer átmeneti kihagyása mellett kell állást foglalnunk.