Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(06)

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚNIUS 01.

Az Atropin-coma hatása a neuromuscularis rendszerre, különös tekintettel a peripheriás idegek motoros rostjainak működésére

DR MECHLER Ferenc

Szerző 25 betegen polygraphiás vizsgálatokban elemezte az Atropin-coma központi és peripheriás idegrendszeri hatásait. Az EEG, EMG, EKG, légzés, az intramuscularis hőmérséklet, a peripheriás idegek vezetési sebessége, distalis latent ia-ideje, refractaer periódusa mellett figyelte a szénhydrát-anyagcserének, a vér és liquor ion-tartalmának és pH értékeinek változásait Atropin-comában. A refractaer periódus változását, valamint a distalis latentia-idő szignifikáns csökkenését észlelte. Megfigyeléseit az irodalom adataival egybevetve fejtegeti.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚNIUS 01.

Amantadin és L-Dopa kezelés Parkinson syndromában: komplikációk előfordulása és azok megelőzése

DR FARAGÓ István, DR KELEMEN Judit

Tapasztalataink szerint a két új antiparkinson szer közül az Amantadin hydrochlorid (Viregyt) az, amely a parkinsonismus mindhárom alaptünetére már a kezelés kezdetén kedvezően hat. Nagy előnye, hogy gastrointestinalis tüneteket csak enyhe formában okoz, arterialis tensio-esés sohasem következik be. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kezelés során időnként psyches alteratiók jelentkeznek. Ezek értékelése azonban óvatosságra int, mivel irodalmi adatok szerint a parkinsonismusban szenvedő betegek psychés alteratiója magának az alapbetegségnek a velejárója lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚNIUS 01.

A myopathia myasthenica-ról

DR MECHLER Ferenc, DR LUDÁNY Zsuzsanna, DR CSENKÉR Éva

A szerzők 5 myopathiával szövődött myastheniás beteg ismertetése kapcsán klinikai, laboratóriumi (szövettani) és elektrodiagnostikai ismérvek alapján elkülönítik eseteiket a myasthenia gravistól és a progressiv izom-dystrophiáktól. Tárgyalják a myopathia myasthenica viszonyát a myastheniához és az izom-dystrophiához. Az irodalom áttekintése során foglalkoznak a myastheniás folyamatban megjelenő morphologiai és immunpathologiai változásokkal, s az ezekkel kapcsolatos hypothesisekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JÚNIUS 01.

Adatok a myasthenia gravis és szívizomelváltozások összefüggéséhez

DR KLEIN Magda, DR GÁLOS Gizella, DR KOSZÓ György, DR SZOBOR Albert

A szerzők a myasthenia gravis és szívizomkárosodás esetleges összefüggésére vonatkozó irodalom rövid áttekintése után beszámolnak saját vizsgálataikról : 59, válogatás nélküli myastheniás betegen végzett klinikai-cardiologiai, EKG és configuratiós vizsgálatról; eredményeiket táblázatokon ismertetik, összesen 11 beteget találtak, akiken az EKG elváltozás szívbetegséggel nem volt magyarázható; ezekben az esetekben felmerül a myasthenia közvetett szerepe a tartós vagy ismételt hypoventilatióhoz csatlakozó keringés-dynamikai mechanismus útján. Leírják a QRS complexumon gyakran megfigyelhető terminalis hasadtságot és elemzik lehetséges keletkezési mechanizmusát. Foglalkoznak a nem crisises jellegű hirtelen halál lehetőségével, ismertetik az irodalom felvetéseit és saját felfogásukat.