Ideggyógyászati Szemle - 1959;12(10)

Ideggyógyászati Szemle

1959. OKTÓBER 01.

Vasalis mechanimusokról a subacut progressiv panencephalitisek pathologiai variatioinak keletkezésében

TARISKA István

15 klinikailag és pathológiailag vizsgált esete alapján a szerző úgy véli, hiányoznak a biztos alapok a Dawson-féle inclussios, a Pette-Döring-féle pan-, és a van Bogaert-féle subacut sclerotisaló leukó-encephalitis elkülönítése s ezért elnevezésükre a subacut progressív panencephalitist javasolja. A betegség (-csoport) széles pathológiai variatiós spektruma, szerinte nem az alapvető gyulladásos folyamat közvetlen következménye, hanem komplikáló anoxiás-vasalis zavarok terméke. 3 eset bemutatásával demonstrálja az anoxiás-vasalis hatást pár napos kéregírtástól és transuddatios károsodástól a több éves-hónapos ulegyriáig. Az anoxiás-vasalis károsodás formalgenesise tekintetében bonyolult, egymást kölcsönösen befolyásoló szívműködési, vérkeringési, légzési, valamint localis koponya üregen belüli értamponade együttes hatását veszi fontolóra, amelyekhez még májműködési zavar okozta cytotoxikus hatások is társulhatnak.

Ideggyógyászati Szemle

1959. OKTÓBER 01.

A vér fehérjefrakcióinak változásai a nagyagykéreg részleges eltávolítása és a központi idegrendszer egyes területeinek (hypothalmus, formatio reticularis) sértése után

MAROS Tibor, KOVÁCS Endre, MÓDY Jenő, LÁZÁR László

A szerzők megfigyelték, hogy a központi idegrendszer különböző részeinek sértése milyen változásokat okoz a vér fehérjefrakcióiban. 57 kutyára vonatkozó kísérletes vizsgálataik azt igazolják, hogy a nagyagykéreg részleges eltávolítása e tekintetben csak átmeneti változásokat hoz létre. Ezek az átmeneti változások nem specifikusak, hanem inkább a műtéttel járó általános trauma következményei. A hypothalamus sértése tartós eltolódásokat eredményez az alfa- és a beta globulinokban, míg a raphe mesencephalival szomszédos formatio reticularis elektromos roncsolása az albuminok abszolút és relatív csökkenését és az alfa 2 és gamma globulin-frakciók jelentékeny emelkedését hozza létre. A szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy a hypothalamusban és az agytörzsi formatio reticularis mentén a fehérjeháztartás irányítását végző központok és pályák vannak, amelyeknek közelebbi elhatárolása további kutatásokat igényel.

Ideggyógyászati Szemle

1959. OKTÓBER 01.

Jobboldali teljes hemihypertrophia schizophreniával társult esete

ADORJÁNI Ferenc, BŐHM Tivadar

A hemihypertrophia (hh.) a test egyik felének megnagyobbodása a másik testfélhez viszonyítva. Teljes hh.-nál ez a megnagyobbodás a koponyától a lábbujjakig terjed és a csontokat, lágyrészeket egyaránt magában foglalja. Az első hh.-val foglalkozó klinikai tanulmányt Wagner (37) közölte 1839 ben, majd Friedberg (6) írt le 1867-ben keresztezett hypertrophiát (h.). Gesell (9, 10). 1921 és 1927-ben ismertette az addig megjelent esetek irodalmát, majd Lenstrup (20), Wakefield és Hines (38), Petre (26), Schwartzmann és munkatársai (36), E. Toussaint Aragon (1), Sayer és Fatherre (32), Rugel (29), Ward és Lerner (39) ismertették betegeiket. Sylver és Gruskay (34) szerint az irodalomban 1957-ig nem kevesebb mint 130 esetet közöltek.

Ideggyógyászati Szemle

1959. OKTÓBER 01.

A pénzbeli dotáció szerepe az elmebetegek therápiás foglalkoztatásánál

TÖRÖK István, LESCH Gyula

Már régi tapasztalati tény, hogy az ésszerű foglalkoztatás jótékony hatással van az elmebetegekre. Régi tradícióval rendelkező intézetek, mint a szovjet intézetek vagy a lengyel Berenice, a keletnémet Goerden, a nyugatnémet Gütersloh és Lengerich, a csehszlovák intézetek és még sok más, a tapasztalatok alapján kidolgozott therápiás jellegű és rendszerű foglalkoztatást alkalmaznak. Nálunk, sajnos, a therápiás foglalkoztatás még igen gyerekcipőben jár. Pedig ez nemzetgazdasági szempontból is hasznos volna.

Ideggyógyászati Szemle

1959. OKTÓBER 01.

Könyvismertetés

PERÉMY Gábor

Szerző ismerteti az alábbi művet: Klinische Psychotherapie innerer Krankheiten.