Ideggyógyászati Szemle - 1959;12(09)

Ideggyógyászati Szemle

1959. SZEPTEMBER 01.

Diffus agykérgi nekrosis pertussis nyomán

CSERMELY Hubert, FÁBER Viktor

A pertussis idegrendszeri szövődményei aránylag ritkák, de jelentősek, mert harmadrészük halálos kimenetelű, túlélés esetén pedig akárhányszor maradandó károsodással járnak. 1. vérzés a subduralis, vagy subarachnoidealis térbe és interacerebralis masszív vérzés, vagy a fehérállomány gyűrű és gömb vérzései, 2. anoxias-vasalis károsodás okozta sejtelfajulások, ez a tulajdonképpeni pertussis encephalopathia. 3. parainfectiós encephalitis. A legritkább az utóbbi, eddig mindössze egy hiteles észlelés ismert (Möller). A pertussis encephalopathia klinikai észlelése gyakoribb, a pathológiai igazolása ritka.

Ideggyógyászati Szemle

1959. SZEPTEMBER 01.

Anoxyás agyi lelet acut alkoholmérgezés kapcsán jelentkező status epilepticusnál

SCHÉDA Vilmos

13 éves fiúgyermek heveny alcoholmérgezésben, a mérgezéstől számított 30—32 óra múlva meghalt. Klinikailag keringési elégtelenséget, decerebratiót és sorozatos epilepsiás rohamokat észleltünk. Boncolásnál az agy oedemás volt. Szövettanilag csaknem az egész agykéregre kiterjedő (kivéve az area striatát) lamináris nekrosist találtunk. Nemcsak a III. és V. réteg sejtjei degeneráltak (elsősorban ischaemiás sejtelváltozás), hanem a szemcséssejtek is (zsugorodás). A mesenchymalis reactio kifejezett, azonban gliosis és velős hüvelyelfajulás még nincs, mely az elváltozások acut jellegét bizonyítja. A kéregnecrosist az alcohol okozta status epilepticus következményének tartjuk.

Ideggyógyászati Szemle

1959. SZEPTEMBER 01.

Koraszülött és érett csecsemők spinális reflexeinek klinikai és EMG vizsgálatai

FÉNYES István, GERGELY Károly, TÓTH Szabolcs

1. A „gerincvelői automatismus” reflexei, nevezetesen a keresztezett extensiós reflex, normál koraszülöttekben és érett újszülöttekben az eddig alkalmazott technikákkal vizsgálva csak kivételesen, de nem szabályszerűen váltható ki. 2. Egy eddig csak állatkísérletben alkalmazott technika segítségével a keresztezett extensiós reflex az idegrendszer igen alacsony fejlődési fokain szabályszerűen kiválthatóvá válik. 3. A keresztezett inguinális extensiós reflex, ami a keresztezett extensiós reflexnek egy variánsa, az ontogenetikus fejlődés folyamán intensitásában csökken : előbb rudimenter formákban jelenik meg, majd az első életév folyamán fokozatosan eltűnik és vagy klinikailag latenssé válik. 4. EMG vizsgálatok azt mutatták, hogy a keresztezett inguinális extensiós reflex iil. a flexiós reflex nemcsak a nevezett reflexekben szereplő izmokat, hanem azok antagonistáit is működésbe hozza. 5. Megfelelő methodika alkalmazásával tehát az idegrendszer korai fejlődési fokain a flexiós és az extensiós reflex egyidejűleg váltható ki. Maga a jelenség co-reflexiának volna nevezhető.

Ideggyógyászati Szemle

1959. SZEPTEMBER 01.

Symposium az aktuális encephalitisekről

TARISKA István

Symposium az aktuális encephalitisekről 14—15 ország 60—65 szakemberének részvételével zajlott le a Symposium (S) az antwerpeni Institut de Médicine Tropicale épületében, a belga Centre Interuniversitaire de Recherche Neuropathologiques kezdeményezésére, a World Federation of Neurology és az amerikai National Institute of Neurology and Blindness támogatásával. A S. eszmei létrehívója, szervezője és elnöke Ludo van Bogáért volt.