Hivatásunk - 2015;10(03)

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Egészségügy: halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

TARCZA Orsolya

A betegséget elkerülni sokkal könnyebb és eredményesebb, mint gyógyítani, hiszen ha valamit kezelni kell, az már veszteséggel jár. A leghatékonyabb az, ha a kór ki sem alakul - mondta a Hivatásunknak prof. dr. Tompa Anna, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgató-helyettese, aki az ápoló személyzet szempontjából tekinti át az onkológiai ellátás biztonságosságát a MESZK II. Tudományos Szakdolgozói Kongresszusán.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

A betegápolás művészete

TARCZA Orsolya

Az országos intézmény nyüzsgő forgatagát, a tízórás munkanapokat hagyta maga mögött Schilling Magdolna, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) nyugalmazott ápolási igazgatója, aki azonban nyugdíjas éveire nehéz feladatot vállalt magára.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Államtitkár kerestetik

TARCZA Orsolya

Augusztus 31-ei hatállyal kérte felmentését az emberi erőforrás minisztertől Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Lemondásában személyes és családi okokra hivatkozott, majd arról beszélt, szívproblémái miatt nem tudja folytatni a munkát.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Szakmai díjazottak 2015-ben

SÓFALVI Luca

A MESZK 2006-ban alapított Szakmai Díját azoknak a kamarai tagoknak ítélik oda, akik hivatásuk képviseletével az egészségmegõrzés, betegségmegelõzés, az ápolás terén példaértékű eredményt értek el, és kimagasló teljesítményükkel hozzájárultak a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez. A helyi és területi szervezetek javaslatára, az Országos Kitüntetési Bizottság véleményezésével, az országos elnök jóváhagyásával ez évben is 21 fő kapja meg az elismerést.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Választunk

SÓFALVI Luca

Bár a kamara honlapján is közzétételre került, a helyi és területi elnökök nagyon sok energiát fektettek abba, hogy aktivizálják a helyi szervezetek tagjait, így a szakdolgozói társadalmat, hogy vegyenek részt a választásokon - mondta a Hivatásunknak dr. Horváth Csilla, a MESZK főtitkára.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Ápolók fekete napjai

TARCZA Orsolya

A betegek után a szakdolgozók az egészségügy perma nens forráshiányának legnagyobb vesztesei - mondta dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke Buda - pesten, az õsz szezonnyitó egészségpolitikai rendezvényén, az Önkormányzati Egészségügyi Napokon.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Nővértörténelem Látogatóban a Szent János Kórház múzeumában

SÓFALVI Luca

Egykor halk léptű apácák ápolták a betegeket a Szent János Kórházban is. Talán itt suhantak el ezeken a kanyargós folyosókon, fekete ruhájukban, vállukra omló apácafátyolban, csöndesen, alázattal, ahol most mi lépkedünk.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Szellemi kreatív kolerikus vagyok

SÓFALVI Luca

Vidéki lányként még ápolónõnek készült, mára már az Or - szágos Epidemiológiai Központ (OEK) munkatársa Szabó Rita diplomás és egyetemi okleveles ápoló. Nem szégyelli bevallani, hogy munkaalkoholista, de úgy érzi, jelenlegi életszakaszában ez most így van rendjén. Az Év Fiatal Arca 2014 pályázatra kolléganõje jelölte, életrajzában hosszú oldalakat tesz ki elõadásainak felsorolása és publikációs jegyzéke.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Aki valóra váltotta az álmait

BRÓDI Emília

Az az ember, aki megvalósítja mindazt, amire gyerekkorában vágyott, elégedett lehet. Sasvári Sándor ilyen ember. Tehetsége volt a zenéhez - ma az ország egyik legelismertebb énekese, színésze. Szerette a lovakat - ma díjugrató versenyeken vesz részt; feleségével és két lányával Csömörön a saját lovastanyáján él. Az idáig vezető útról beszélgettünk vele.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Agyagba zárt titkok

TARCZA Orsolya

Nem egyszerűen vázák és tálak. Többek annál. Szoborszerű kerámiák. Maszkok, amelyeknek aranyfüstös máza mögül kitekint a szomorúság, a mulandóság, a titok. Rejtély, amit a magunk fantáziája szerint fejthetünk meg. Tárgyak csupán. Mégis õrzik a föld biztonságát, a tűz melegét, a levelek örök változatosságát, a szél fuvallatát és a víz hullámait.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Testi tüneteket okozhat a stressz

L. I.

A hazai kórházi ellátásban, az ágy mellett szolgálatot teljesítő ápolónők többségének 40-45 éves korára már számos egészségügyi problémája lehet. Azok többsége szorosan összefügg hivatásuk gyakorlásával, a mindennapi stresszel, az erejüket gyakran meghaladó fizikai terheléssel, a három műszakban teljesített munka egészségügyi hátrányaival.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Illemhely történet

NEMESI Zsuzsanna

Az egyes fajok az ürüléket gondosan az odún, fészken kívül helyezik el, az emlősök pedig a terület megjelölésére használják. Az ember mint vándorló faj nem tartja ezt a funkciót szükségesnek; de egy dolog biztos: már egészen a korai időktől fogva erős benne a késztetés, hogy a székletet el kell tüntetnie valahogy - ezért elássa, felhasználja vagy a vízbe ereszti.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

A bölcs apáca: Hildegard von Bingen

NAGY Zsuzsanna

A fűszereket minden bizonnyal ismerték már őseink is, hiszen az évezredek alatt módszeresen felderítették a táplálkozásra alkalmas növények körét. A régészeti leletekként feltárt ősi iratokban jó pár fűszernövény szerepel: pl. kömény, koriander, ánizs, hagyma, sáfrány. Ezeket ismerték és termesztették már a kínaiak, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is. A gyógynövénykultúra későbbi, európai elterjesztésében pedig igen jelentős részt vállaltak a szerzetesek; az ő munkásságuk révén hagyományozódott át az ősi ismeret és ókori tudás.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Felfrissülés testnek és léleknek - Dinamikus jóga

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Napjainkban egyre többször hallhatunk a különböző jógafajtákról, színes jógairányzatokról. Olvashatunk újságokban arról, hogy milyen jó jógázni, mesélnek az ismerősök, barátok erről a mozgásformáról. A sok-sok információ után biztosan bennünk is kialakul egy vélemény a jógáról: meditatív zene, elmélyülés, nyakatekert pózok és a keleti filozófia - ez mind-mind eszünkbe juthat a jóga szó hallatán. Így voltam ezzel én is, amíg be nem tévedtem egy dinamikus jóga órára és magával nem ragadott a folyamatos mozgás, az áramlás és a feltöltődés.

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

„Itt van az ősz, itt van újra…”

MEZEI Zsuzsanna

Vége a nyárnak, a szabadságoknak, a pihenésnek, feltöltődésnek, az ősz új kihívásokkal, rengeteg feladattal érkezik, és ehhez bizony sok energiára lesz szükségünk! Mi szerepeljen ilyenkor étrendünkben? Táplálkozás-élettanilag vajon mit hoz nekünk ez az évszak?

Hivatásunk

2015. SZEPTEMBER 20.

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

SZŰCS Zsuzsanna

Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára elválaszthatatlanul hozzá tartozik az édes íz. A népszerű íz kialakítására az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukrot használnak. Hazánkban a táplálkozási felmérések adatai szerint a felnőtt lakosság átlagos hozzáadott cukorfogyasztása az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, a legutolsó publikált adatok szerint a napi energiabevitel 7,8 százalékára tehető, míg a gyermekek napi energiafelvételüknek 12-13 százalékát fedezik az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukorból. Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ös cukorbeviteli ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel nem haladhatja meg a napi energiafelvétel 10 százalékát, ám az ennél alacsonyabb fogyasztástól további előnyök várhatók elsősorban a testtömeg-karbantartás, valamint a fogak egészségének megőrzése szempontjából.