Klinikum

Várandós nők - az orvosoknak kell mérlegelni a a vakcina beadását

2011. AUGUSZTUS 15.

...az előnyök és a lehetséges kockázatokat mérlegelését, ebben azonban hivatalos ajánlásokkal nem segíti a munkájukat.

Miközben a várandós nők ingyen kapják az oltást és amúgy is az oltandók listájának elején állnak, az oltóanyag részletes alkalmazási leírásából nem derül ki, hogy milyen hatással van a terhes nőkre a szérum - ez derül ki az oltóanyag részletes alkalmazási leírásából, amely most került fel az ÁNTSZ honlapjára.

A Kossuth Rádió által idézett dokumentum szerint az oltóorvosoknak kell mérlegelniük az előnyöket és a lehetséges kockázatokat, a hivatalos ajánlások figyelembevételével. Ám ilyen ajánlások nem jutottak el a doktorokhoz - mondja Kertai Aurél, a Háziorvosi Kamara budapesti szekcióvezetője. Semmifajta vizsgálat nem történt és nincs semmilyen információ az ügyben - közölte.

Nem helyes, hogy a doktorok felelősségéve tették a döntést - így véli Kulcsár Andrea, a Szent László kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó. Nem lehet rákényszeríteni egy orvost a döntésre, és egy terhes nőt a döntésre, mikor nincsenek klinikai tisztességes vizsgálatokban ez leírva – közölte. A szakember szerint ugyanakkor fontos, hogy a várandósok családtagjai beoltassák magukat, így csökkenthetik a fertőzés veszélyét. Németh Zsolt, az oltóanyagot előállító Omninvest szóvivője azt mondja, sehol sem előírás, hogy terheseken is vizsgálni kell a vakcinát. Az tény, hogy a szer az első trimeszterben nem ajánlott.

A most összesített adatok szerint úgy tűnik, lassul a H1N1 hazai terjedése, egy hét alatt hét százalékkal nőtt a betegek száma.

Forrás: OP

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.