Klinikum

Várandós nők - az orvosoknak kell mérlegelni a a vakcina beadását

2011. AUGUSZTUS 15.

...az előnyök és a lehetséges kockázatokat mérlegelését, ebben azonban hivatalos ajánlásokkal nem segíti a munkájukat.

Miközben a várandós nők ingyen kapják az oltást és amúgy is az oltandók listájának elején állnak, az oltóanyag részletes alkalmazási leírásából nem derül ki, hogy milyen hatással van a terhes nőkre a szérum - ez derül ki az oltóanyag részletes alkalmazási leírásából, amely most került fel az ÁNTSZ honlapjára.

A Kossuth Rádió által idézett dokumentum szerint az oltóorvosoknak kell mérlegelniük az előnyöket és a lehetséges kockázatokat, a hivatalos ajánlások figyelembevételével. Ám ilyen ajánlások nem jutottak el a doktorokhoz - mondja Kertai Aurél, a Háziorvosi Kamara budapesti szekcióvezetője. Semmifajta vizsgálat nem történt és nincs semmilyen információ az ügyben - közölte.

Nem helyes, hogy a doktorok felelősségéve tették a döntést - így véli Kulcsár Andrea, a Szent László kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó. Nem lehet rákényszeríteni egy orvost a döntésre, és egy terhes nőt a döntésre, mikor nincsenek klinikai tisztességes vizsgálatokban ez leírva – közölte. A szakember szerint ugyanakkor fontos, hogy a várandósok családtagjai beoltassák magukat, így csökkenthetik a fertőzés veszélyét. Németh Zsolt, az oltóanyagot előállító Omninvest szóvivője azt mondja, sehol sem előírás, hogy terheseken is vizsgálni kell a vakcinát. Az tény, hogy a szer az első trimeszterben nem ajánlott.

A most összesített adatok szerint úgy tűnik, lassul a H1N1 hazai terjedése, egy hét alatt hét százalékkal nőtt a betegek száma.

Forrás: OP

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...