Hírvilág

Védőburok a vitaminok körül

2011. AUGUSZTUS 15.


A különféle vitaminok, gyógyszerek és étrend-kiegészítők hamarosan könnyebben és hatékonyabban juthatnak el a megfelelő helyre a szervezeten belül egy kukoricakeményítő felhasználásával készült mesterséges tasak segítségével - állítják pennsylvaniai tudósok.

Az újonnan kifejlesztett technika révén az élelmiszer-és gyógyszergyárak hamarosan költséghatékonyabb és környezetkímélőbb módszerekkel tudják előállítani többek között a vitaminokat, gyógyszereket és étrend-kiegészítőket.

Egy sor kísérletet követően a kutatók kukoricakeményítő és zsírsav-észter felhasználásával megalkottak egy olyan védőtasakot, amely segít az olajban is oldódó vitaminok (A- és C-vitamin) szállításában, állítja Gregory Ziegler, az élelmiszertudományok professzora. A magas hőmérséklet és a savak ártanak, vagy akár el is pusztíthatják a vitaminokat. A keményítőmolekulák egyfajta védőburkot képeznek a vitaminok körül, amíg azok átszállítódnak a magas savtartalmú gyomron, egészen a vékonybelekig, ahol fel tudnak szívódni a véráramba.

Ziegler professzor szerint a keményítő nagyon hatékony anyagnak bizonyult, ugyanis amellett, hogy könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhető, könnyen lebomlik és felszívódik a szervezetben, ráadásul olcsó és még környezetkímélő is.
A kutatás részleteit a Carbohydrate Polymers című folyóirat legutóbbi számában publikálták. Gregory Ziegler kutatótársai Ursula V. Lay Ma, végzős egyetemi hallgató és John D. Floros, az élelmiszertudományok professzora voltak.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ígéretek, remények és a valóság
Mit rejtenek a dobozok?
Számos betegség ellen hasznos a D-vitamin
A szívbetegségektől véd a C-vitamin
B-vitamin az Alzheimer-kór ellen

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.