Hírvilág

Üldözik az orvosokat

2012. FEBRUÁR 09.

A szíriai rezsim "könyörtelenül leszámol" a harcokban megsérült ellenzékiekkel és azokkal az orvosokkal, akik ellátják őket - erről számolt be a párizsi székhelyű Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű humanitárius szervezet legfrissebb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek a francia napilapok.

A Le Monde arra emlékeztetett, hogy a Szíriában 11 hónappal ezelőtt kezdődött harcok kezdete óta a rezsim nem kímélte a gyerekeket: az emberi jogi aktivisták adatai szerint az eddigi 7 ezer halálos áldozat között négyszáz a gyermek. Bassár el-Aszad szíriai elnök elnyomó rendszerének azonban van egy másik, eddig kevésbé ismert "sajátossága" is: a sérülteket és az őket ellátó orvosokat és ápoló személyzetet különösen üldözi.

"Szíriában a sebesülteket és az orvosokat folyamatosan keresik, letartóztatással és a titkosszolgálatok kínzásaival kell szembenézniük. A korházi ellátás messze nem kielégítő. A rezsim biztonsági gépezete az orvosi ellátást az üldöztetés fegyvereként használja" - mondta Marie-Pierre Allié, az MSF elnöke a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján. "Csak azok a sérültek részesülnek megfelelő ellátásban, akiknek sikerül átjutniuk a szomszédos országokba" - hangsúlyozta a jelentés.

A Le Monde szerint a tanulmány bizonyítéka annak, hogy a szíriai biztonsági erők szisztematikusan megakadályozzák a sérült tüntetők ellátását, a kórházakban is üldözik és letartóztatják őket, ahogy az orvosokat is, akik ezért arra kényszerülnek, hogy illegális körülmények között dolgozzanak. Ebből fakadóan katasztrofális egészségügyi helyzet alakult ki az orvosi személyzet és az eszközök tekintetében is, miközben az országban feltehetően több tízezerre tehető a lőtt sérülésektől szenvedők száma. A halálos áldozatok száma pedig egy hete meghaladja a napi százat.

Az MSF hónapok óta nem kap engedélyt arra a szíriai rezsimtől, hogy humanitárius feladatokat lásson el az országban. A szomszédos országokban (Törökországban, Líbiában, Jordániában) ellátott szíriai sebesültek viszont arról számoltak be a szervezetnek, hogy "a sérültek nagy része nem megy el az állami kórházakba, mert attól fél, hogy ott megkínozzák vagy letartóztatják". Az orvosok titokban és illegálisan látják el a sérülteket olyan helyeken, ahol hiányoznak a steril eszközök, az antibiotikumok, a vérpótló szerek.

Az MSF biztonsági okokból névtelen tanúvallomások alapján állította össze jelentését. Egy orvos ebben azt mondta, hogy amikor olyan súlyos betege van, akit kórházba kellene küldeni, két lehetősége van: vagy hagyja meghalni, vagy beküldi a kórházba azzal a tudattal, hogy kiszámíthatatlan, mi lesz vele. Egy másik orvos egy olyan esetről számolt be, amikor a biztonsági erők betörtek a műtőbe és elvitték a már elaltatott beteget azért, mert a tüntetéseken való részvétel miatt keresték.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

PharmaPraxis

A körzeti orvosi praxisközösségben dolgozó gyógyszerész szerepe a Covid-19-járvány idején

Míg a Covid-19-pandémia alatt a kliensek többet foglalkoznak egészségi állapotukkal, és a média is több egészségügyi információval szembesíti őket, a sok beteg esetében elmaradó rutinszerű ellátás a krónikus kórképek fellángolásához vezethet. Ebben a helyzetben a gyógyszerészek gyógyszerelési információkkal segíthetik a körzeti orvosokat, a szakszemélyzetet és a betegeket is, továbbá közreműködhetnek a krónikus betegségekkel kapcsolatos betegedukációban.

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget