Hírvilág

Orrspray az influenza, a tüdőgyulladás és a himlő ellen

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy orrnyíláson keresztül alkalmazható spray védelmet nyújthat az influenza, a tüdőgyulladás, vagy a bioterroristák kedvenc fegyvere, a himlő ellen – állította Dennis Metzger professzor a brit Mikrobiológiai Társaság konferenciáján, Harrogate-ben.

A légutak igen fontos belépési kaput jelentenek a cseppfertőzéssel terjedő vírusok és baktériumok számára. Sajnos az alkalmazott védőoltások igen alacsony hatásfokúak, tekintve, hogy a kiváltott immunválasz a nyálkahártyán igen alacsony. Az Albany Orvosközpont munkatársai egy kombinált, orron keresztül alkalmazható védőoltást fejlesztettek ki, mely a kórokozókból származó fehérjék mellett az immunválaszt serkentő interleukin-12-t (IL-12) is tartalmazta, két oldalról stimulálva az immunrendszert. A szert egereken tesztelték, és számos kórokozóra (influenza, Streptococcus pneumoniae, Yersinia pestis) gyakorolt hatását vizsgálták.

Az eljárás előnye, hogy nem csak lokálisan hatékony, ugyanis a vakcina a légutakkal a tüdőbe is eljut, így nem csak a felső, hanem az alsó légutakban is védettséget ad. Az injekcióval szemben könnyebben bevihető, kevesebb mellékhatással jár. A hagyományos úton történő megbetegedések mellett a bioterrorizmus „kedvenc” kórokozóival, az influenzával és a himlővel szemben is véd. A vizsgálat következő lépése a klinikai kipróbálás lesz.

A fertőzések jelenleg világszerte a halálozások 25 százalékáért felelősek, és élen jár légutak fertőzése.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A védőoltás új törzseknek kedvezAz összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyagLAM (Lege Artis Medicinae) - 2001; 11(10) Bioterror, anthrax, fekete himlő... Rémhírek és realitások a gyermekimmunológus szemévelHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.