Hírvilág

Megelőzni négymillió gyermek halálát

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy jótékonysági szervezet szerint négymillió gyermek halt meg az elmúlt évtizedben azért, mert a kormányok nem juttatták el az orvosi vívmányokat a szegényekhez.

A Save The Children szervezet éles bírálata volt a legutóbbi csapás, amelyet a világ vezetőinek ebben a hónapban megrendezett ENSZ csúcstalálkozója előtt megfogalmaztak. A konferencián a tíz évvel ezelőtt kitűzött millenniumi fejlesztési célokat tárgyalják.

"Történtek jelentős fejlemények a gyermekhalálozás visszaszorítása terén, ennek ellenére továbbra is 8,8 millió újszülött és kisgyermek hal meg évente" – nyilatkozta a Save the Children ügyvezető elnökhelyettese. "Sajnos túl gyakran fordul elő, hogy a gyermekek lakóhelye és a szüleik jövedelme határozza meg azt, hogy részesülnek-e megfelelő, olcsó életmentő kezelésben. Azon kell dolgoznunk, hogy véget vessünk ennek a végzetes egyenlőtlenségnek; nemcsak az országok között, hanem az országokon belül is."

A Save the Children 42 "magas halálozási aránnyal" rendelkező ország adatait vizsgálta. Kiderült, hogy a szegényebb gyermekek sokkal nagyobb valószínűséggel veszítik életüket. Ha minden gyermek esetében ugyanakkora lenne a halálozás kockázata, mint az országuk gazdag 20 százalékának, a jelentés szerint négymillió gyermekhalálozást lehetett volna megelőzni az elmúlt tíz évben.

A fő problémát a terhesgondozás és a szülés utáni ellátás, a szülés szakképzett segítése, és a halálos betegségek, így a tüdőgyulladás, a hasmenés és a malária olcsó kezelései jelentik. A Save the Children szervezet szerint az egyenlőtlenség növekvő problémát jelent számos fejlődő országban.

A jelentésben az áll, hogy 1990 óta a gyermekhalálozás 28 százalékkal csökkent, ez azonban jóval elmarad a 2015-re kitűzött millenniumi célkitűzéstől, amelyben kétharmados csökkentést jelöltek meg. Több magas kockázatú ország, köztük Ghána, Indonézia, Mozambik, Egyiptom és Bolívia is jelentős mértékben visszaszorította a halálozások számát. A 68 kiemelt ország közül tizenkilenc fogja várhatóan teljesíteni a gyermekhalandóságra vonatkozó millenniumi célkitűzést.

Csádban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Dél-Afrikában és Zimbabwében azonban az elmúlt évtizedben emelkedett a gyermekhalandóság aránya.

A szeptember 20-22-én tartott Millenniumi Fejlesztési csúcstalálkozón az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon a világ vezetőivel együtt új lendületet próbál adni a nők és a gyermekek egészségének javítása érdekében, hogy így próbálják ösztönözni a fejlődést.

A 2000. évi csúcstalálkozón különböző területeken az egészségügytől a munkavállaláson át az internetelérésig, nyolc millenniumi fejlesztési célt tűztek ki 2015-re. Öt évvel a határidő lejárta előtt a szakértők azt mondják, hogy valószínűleg egyik célt sem sikerül elérni. A Save The Children szervezet szerint az egészségügyi célkitűzés került a legtávolabb a megvalósulástól.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag: Gyerekek oltottsága a világban

Kapcsolódó link: Save The Children


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.