Hírvilág

Megállapodás született a kórházak finanszírozásáról

2011. AUGUSZTUS 15.

A megállapodás értelmében októberben 4,5 milliárd forintot, decemberben 6 milliárd forintot kap az egészségügy pluszforrásként. Ezek után januárban egy havi többletforráshoz jutnak a kórházak, ugyanis előrehozzák a novemberi teljesítményért járó összeget, amit rendes esetben februárban kapnának meg az intézmények. Emiatt kiesés azonban nem lesz, tehát 2010-ben összesen 13 havi pénzt fog kapni az egészségügy.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a megállapodás aláírása után elmondta, hogy a kórházak októberi és decemberi, összesen 10,5 milliárdos támogatás után januárban körülbelül egyhavi teljesítményt kapnak, ami néhány tízmilliárdos nagyságrendet jelenthet - elhanzott egy 29 milliárdos összeg ennek kapcsán, de ebben nincsenek benne a járóbetegek ellátására és a krónikus ágyak fenntartására fordítandó pénzek.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevű szervezet vezetője azt mondta: a mostani megállapodás után a kórházak abbahagyják a tiltakozó akciójukat. Ám ez csak arra az esetre vonatkozik, ha a parlament abban a formában fogadja el a javaslatot a költségvetési vitában, mint amiről most megállapodtak.

Csiba szerint az egyezség három-négy hónapra oldja meg a kórházak finanszírozási problémáit, és Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Siófoki Kórház főigazgatója sem zárta ki, hogy jövőre újra lesznek finanszírozási problémák.

Székely Tamás miniszter arról beszélt, hogy visszaáll most egy korábbi finanszírozási forma: az úgynevezett teljesítmény-volumen-korlátos szisztéma. Ez részben a kórházak teljesítményétől függő finanszírozást jelent, ezért előre nem lehet megmondani, hogy mennyibe kerül majd az intézmények fenntartása jövőre.

A mostani megállapodást várhatóan kormánypárti parlamenti képviselők módosító indítványként nyújtják be a költségvetési vitában. Ezt a kormány támogatni fogja - derült ki a szerdai tárgyalás után.

Forrás: Hpress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.