Hírvilág

Ischaemiás szívbetegség: ignorálandók az új kockázati tényezők?

2011. AUGUSZTUS 15.

A U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) új irányelve szerint tünetmentes személyek szűrésekor az ischaemiás szívbetegség kockázatának megítéléséhez nem javasolt figyelembe venni az újonnan felismert, ún. nem hagyományos kockázati tényezőket, mert nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ezek meghatározása segítene a kezelés optimalizálásában. (I kategóriájú ajánlás)

Az Amerikai Egyesült Államok betegség-megelőzéssel foglalkozó szakmai szervezete állásfoglalásának szerzői a szakirodalomból összegyűjtött vizsgálatok metaanalízisével kilenc, nem hagyományos kockázati tényező értékét tanulmányozták:

– a nagy érzékenységű teszttel meghatározott CRP szintje,
– a kar-boka index,
– a fehérvérsejtszám,
– az éhomi vércukorszint,
– a periodontalis betegség jelenléte,
– az arteria carotis intima-media vastagsága,
– a koszorúerek elektronsugár-tomográfiával mért meszesedése,
– a homociszteinszint és
– a lipoprotein(a) szintje.

A bizonyítékok áttekintése során a kutatók azt találták, hogy a hagyományos kockázati tényezők alapján közepes kockázatúnak minősített betegek közül a CRP-szint figyelembe vételével 11% átkerülne a magas kockázatú kategóriába és 12% az alacsony kockázatú csoportba. A kar-boka index alapján a nők 10%-át kellene átsorolni a magas kockázatú csoportba.

Az összes többi nem hagyományos kockázati tényezőt tekintve az irodalomban fellelt bizonyítékokat elégtelennek minősítették. Ugyancsak nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a nem hagyományos kockázati tényezők rutinszerű meghatározása és ezek figyelembe vétele befolyásolná-e az ischaemiás szívbetegség előfordulását vagy a halálozást.

Az USPSTF állásfoglalásában kitértek a nem hagyományos kockázati tényezők szűrésének lehetséges káros hatásaira is, így például a cardiovascularis kockázat túlbecslésének pszichés hatásaira, valamint a szűrés nyomán elkezdett prevenciós intézkedések esetleges mellékhatásaira. Elképzelhető például, hogy a sztatinok adása esetében – bár ezek összességében biztonságos gyógyszereknek minősülnek – olyan betegcsoportban, amely kevéssé veszélyeztetett, tehát kevés haszon várható a kezeléstől, a nemkívánatos hatások meghaladhatják a kedvező hatás mértékét.

Természetesen nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjtsük be egy olyan, gyakori betegség megelőzésére, amely Magyarországon még mindig a halálozás fő oka. Azonban csak a betegek csekély része kerülne más kockázati kategóriába a nem hagyományos kockázati tényezők meghatározásával, és ráadásul nincs bizonyítva, hogy ezzel javulna a prognózisuk.

Egyes szakemberek véleménye szerint a bizonyítékok majd „utolérik” a gyakorlatot, ami önmagában nem elvetendő megközelítés, azonban mások szerint a nem bizonyított hatékonyságú eljárások elvégzése elvonhatja a forrásokat, és elterelheti a figyelmet a már régóta bizonyított hatékonyságú megelőzési eljárásoktól.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

A U.S. Preventive Services Task Force állásfoglalása – Ann Intern Med 2009 Oct 6; 151:474.

A C-reaktív protein az ischaemiás szívbetegség kockázati tényezőjeként – szisztematikus áttekintés és metaanalízis. – Ann Intern Med 2009 Oct 6; 151:483.

Az ischaemiás szívbetegség új kockázati tényezői: az USPSTF számára készített metaanalízisek. – Ann Intern Med 2009 Oct 6; 151:496.

Kapcsolódó anyagok:

A csökkent glükóztolerancia cardiovascularis következményei – Áttekintés a STOP-NIDDM vizsgálat tükrében. [LAM 2004; 14(1)]

A diabetes mellitus cardiovascularis szövődményei és diagnózisuk. [LAM 2005; 15(10)]

METEOR (Measuring Effects on intima-media Thickness: an Evaluation Of Rosuvastatin). [LAM 2008; 18(6-7)]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Hírvilág

A HDL és az ischaemiás szívbetegség összefüggése – több mint bonyolult

Egyik új meta-regresszióanalízis eredményei szerint a HDL-koleszterin-szint növekedése önmagában egyáltalán nem csökkeni az ischaemiás szívbetegség kockázatát.