Hírvilág

Háború a drogok ellen?

2012. NOVEMBER 23.Az egészségügyi ellátás biztosítása kapjon az eddiginél nagyobb hangsúlyt a drogpolitikákban, a kábítószer-függőséget pedig inkább társadalmi, semmint bűnügyi problémának tekintsék - szorgalmazták a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) csütörtökön tartott drogpolitikai vitaest résztvevői.

Soros György, a CEU alapítója, kuratóriumának tiszteletbeli elnöke rövid bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy nem tudja, mi lehet a megoldás a kábítószerekkel kapcsolatos, a drogfüggőket érintő kérdésekre. Ugyanakkor megítélése szerint alternatív, a jelenlegi drogpolitikák gyakorlatánál kevésbé fájdalmas válaszokat kell keresni. „Talán jobb elsősorban közegészségügyi problémaként kezelni a kérdést” – tette hozzá.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke a vitaest moderátoraként arról beszélt, hogy a kábítószer-használat büntetése emberi jogi ügy is, mivel sok országban a drogok elleni háború súlyosabb következményekkel jár, mint maga a drogprobléma.

Kasia Malinowska-Sempruch, a Nyitott Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation) globális drogpolitikai programjának igazgatója Portugália példáját említette, ahol liberalizálták a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályokat, ennek ellenére nem nőtt jelentősen a droghasználók száma. Hollandiában, amely régóta megengedő szabályozást alkalmaz, a kábítószerezők száma kevesebb, mint a környező országokban - jegyezte meg.
Roger Flury, a svájci rendőrségi összekötő tisztje Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia figyelmébe ajánlva elmondta, hogy Svájcban, amelyet az 1980-as és 1990-es években „heroinhullám” sújtott, ma nem tartozik a legfontosabb közügyek közé a kábítószer elleni küzdelem. Ezen a területen a rendőrség elsődleges feladata a drogfüggők begyűjtése, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhessenek. „A tiszta tűvel nem nő a kábítószerezők száma” – mondta.
Michel Kazatchkine, az ENSZ Kelet-Európai és Közép-Ázsiai HIV/AIDS-programjának különmegbízottja azt mondta: kulcskérdés, hogy egészségügyi és társadalmi ügyként vagy bűnügyként kezelik a kábítószer-használatot. Ezzel kapcsolatban később megjegyezte, hogy az egészségügyről beszélve megállapítható: sok országban a börtön nem biztonságos környezet a kábítószer-használat miatt büntetésüket töltők számára, mivel ezekben az intézményekben az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel kapnak az elítéltek HIV-fertőzést vagy tuberkulózist.
Még további két, szintén a kábítószerekkel kapcsolatos beszélgetés követi majd a CEU-n.MTI 2012. november 22., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.