Hírvilág

GERD Új gyakorlati irányelvek

2011. AUGUSZTUS 15.

Az American Gastroenterological Association friss ajánlásai közül választottuk ki a legérdekesebbeket.

Régóta vitatott a gasztroenterológusok körében a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) optimális diagnosztizálása és kezelése. Az American Gastroenterological Association (AGA) ebben a témában most állásfoglalást közölt, amelyben az ezzel kapcsolatban felmerülő leginkább releváns 12 kérdésre adtak választ. Ezek közül a következő négy lehet a legérdekesebb:

Mennyire hatásos az életmód-változtatás a GERD kezelésében, és mikor milyen változtatás javasolható?
A testtömegcsökkentést érdemes javasolni minden túlsúlyos vagy elhízott betegnek. A többi életmódbeli változtatás (bizonyos élelmiszerek elkerülése, emelt fejrésszel való alvás és a késő esti étkezés elkerülése) nem általánosan, hanem személyre szabva javasolható.

Mi az endoszkópia szerepe a GERD hosszú távú kezelésében, és mikor kell nyálkahártya-biopsziát végezni?
Endoszkópiát és biopsziavételt kell végezni a GERD tünetein kívül komolyabb dysphagiában szenvedő betegek esetében. A metaplasia vagy dysplasia szempontjából gyanús területekről kell mintát venni, ennek hiányában legalább öt helyről, az eosinophil oesophagitis kizárása céljából. Nincsen elegendő bizonyíték az 50 év feletti és a több mint öt éve gyomorégésről panaszkodó betegek esetében a nyelőcsőrák, sem a Barrett-oesophagus rutinszerű szűrésére.

Indokolt az endoszkópos ellenőrzés a GERD krónikus kezelése során?
A GERD progressziója hosszú távon is ritka. Ezért nem javasolt rutinszerűen endoszkópiát végezni a betegség súlyosságának ellenőrzésére.

Milyen fenntartó kezelés javasolt krónikus GERD esetében?
Az oesophagitisben szenvedő betegeket javasolt tartósan protonpumpagátlóval kezelni, de ennek az adagját a legkisebb hatásos dózisra kell csökkenteni. Nem javasolt a protonpumpagátlók napi egyszerinél ritkább vagy „szükség szerinti” adagolása.


Forrás: Gastroenterology 2008 Oct; 135:1383.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.