Hírvilág

Betegségek, amelyek nagyobb pusztítást okoznak, mint az új típusú influenza

2011. AUGUSZTUS 15.

Néhány betegség, amely ma is gyakran tizedeli az embereket, főleg Afrikában.

Kolera

A kolera egy baktérium által okozott betegség, amely általában meleg, tengerparti folyótorkolatokból indul ki, és leggyakrabban élelmiszerek révén terjed. A betegség máig jelen van Afrika és Latin-Amerika egyes részein. A kolera az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 2008 augusztusában, Zimbabwében kitört járvány során több mint 96 ezer embert fertőzött meg, és több mint 4200 embernek a halálához vezetett.

A betegség, amely minden bizonnyal Indiából indult ki, 1830-ben jelent meg először Európában. A kolera sok hányással jár, gyakran vezet kiszáradáshoz. Általában karanténba zárják a betegeket.

Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladást leggyakrabban vírus vagy baktérium okozza, tünetei közé tartozik a fejfájás, a tarkómerevség, hirtelen kialakuló magas láz és a megváltozott elmeállapot. A betegség a legtöbb áldozatot Afrikában, a Szahara országaiban szedi. Idén 1900 ember veszítette életét emiatt, csak Nigériában 1500-an. 1990 óta, a probléma súlyosbodása óta 56 ezer ember kapta el a kórt. Sok helyen, például Csádban nehezen hozzáférhető a gyógyszer, így a betegek közül minden tízedik meghal.

AIDS

A HIV, azaz az emberi immunhiány vírusa által kiváltott betegség, melynek kórokozója testfolyadék, azaz vér vagy ondó által terjed, közösülés, vérátömlesztés vagy fertőzött injekciós tű használatával. A betegséget 1981 decemberétől jegyzik, de már valamikor az 50-es évek végén felbukkanhatott. Mára világszerte 33 millióra becsülik a fertőzöttek számát, közülük 22 millió Fekete-Afrikában él. A betegség évente több tízezer ember halálát okozza a kontinensen.

Ebola

Az Ebola a ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó. Mortalitása 50-90 százalék között van. Legelterjedtebb Kongóban és Zimbabwében, ez utóbbi országban okozta eddig a legpusztítóbb járványt, 1995-ben. A 2007-es kongói járványban a megbetegedettek 71 százaléka halt meg. A vérrel és nyállal terjedő fertőzés általában a kórházi ápolásban és a temetkezésben részt vevő embereket tizedeli meg. Magas lázat, külső és belső vérzést okoz.

Dengue-láz

A fertőző betegség tünetei a magas láz, a fejfájás, az ízületi-, izom- és csontfájdalom. Ismételt fertőzések esetén súlyos gyomor- és bélrendszeri vérzés is felléphet. Ilyenkor gyakran halálos a kór. A betegség leggyakrabban Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, valamint Ázsiában. Miközben az elmúlt időszakban az egész világ az új típusú influenzára figyelt, Bolíviában több mint 50 ezren betegedtek meg dengue-lázban és csaknem 20 ezren Argentínában.

Forrás: Science

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Klinikum

Anaerococcus nagyae – az új faj

A Szegedi Tudományegyetem professzorasszonyának nevét (Nagy Erzsébet) viseli az az anaerob baktérium, melyet nemrégiben fedeztek fel Hollandiában.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.