Hírvilág

Az amerikai kormány az őssejtkutatás betiltásának felfüggesztését kéri

2011. AUGUSZTUS 15.


Az Obama-kormányzat kedden hivatalosan is kérvényt nyújtott be a szövetségi bírósághoz, hogy tegye lehetővé a szövetségi támogatásban részesülő embrionális őssejtkutatások folytatását, amíg a kormány lefolytatja a fellebbezést a tiltó bírósági határozattal szemben.

Royce Lamberth bíró augusztus 23-án hozta meg azt az ítéletet, amely gyakorlatilag megújította a korábbi, nyolc éves tilalmat az embrionális őssejtkutatás szövetségi támogatására vonatkozóan, amelyet Obama elnök nem sokkal hivatalba lépése után feloldott.

A kormány kedden fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, és azt kérvényezte, hogy a bíró döntése ne lépjen hatályba addig, amíg a fellebbviteli bíróság nem hozza meg ítéletét. A beadványban azzal érveltek, hogy meg kívánják akadályozni a folyamatban lévő kutatások leállását, valamint azt, hogy a cukorbetegség, a Parkinson-kór, a vakság és az ehhez hasonló betegségek új gyógymódjainak kifejlesztése felé haladó, évek óta tartó munka eredményei kárba vesszenek.

A kormányzat szerint a szövetségi támogatásban részesülő kutatás akadályozása visszafordíthatatlan kárt okoz annak a több millió beteg és sérült embernek, akiknek javára válik az embrionális őssejtkutatás folytatása. A kormány úgy véli, nem valószínű, hogy a felperes gazdasági vagy szakmai érdekei bármilyen módon sérülnének, ha az előzetes tiltó végzést felfüggesztenék.

A keresztény szervezeteket is magában foglaló csoport a tilalom állami feloldását egy 1996-os törvény alapján támadta meg, amely tiltja minden olyan kutatás szövetségi támogatását, melynek során emberi embriókat pusztítanak el. Az embrionális őssejteket, amelyek a szervezet szinte bármely sejtjévé képesek továbbfejlődni, a humán embrió fejlődésének első napjaiban nyerik ki.

A kutatók azt remélik, hogy felhasználásuk révén új sejteket hozhatnak létre, amelyekkel helyre lehet állítani a károsodott emberi szerveket, és új gyógymódokat fejleszthetnek ki a Parkinson-kór, a diabétesz, az Alzheimer-kór és az ehhez hasonló betegségek ellen.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.