A flavonoidok védenek a Parkinson-kórtól
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Szöveg nagyítása:
A flavonoidokban gazdag élelmiszerek, különösen a bogyós gyümölcsök hathatós védelmet nyújtanak a Parkinson-kórral szemben.
Flavonoidok a bogyós gyümölcsökön kívül többféle élelmiszerben, így az almában, a csokoládéban és a citrusfélékben is nagy mennyiségben előfordulnak. Ezek a vegyületek antioxidáns tulajdonságaik miatt védőhatást fejtenek ki bizonyos betegségekkel szemben. A flavonoidok azonban nem mind egyenlők. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által finanszírozott tanulmány szerint csak a bogyós növényekben és más vörös/lila gyümölcsökben és zöldségekben előforduló antocianinok védik a férfiakat és a nőket egyaránt.
„Bár egyelőre túl korai kijelenteni, hogy a bogyók csökkentik a Parkinson-kór kockázatát, a bogyós növények előnyeit számos korábbi kutatás is kimutatta, többek között a magas vérnyomás kockázatának csökkentésével kapcsolatban” – állítja a kutatást vezető Dr. Xiang Gao, a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársa. „Tehát az biztos, hogy jó, vagy legalábbis nem árt, ha hetente 2-3 pohárnyi bogyót elfogyasztunk.”
A több mint 49 ezer férfi és több mint 80 ezer nő adatain alapuló tanulmány eredményei, amelyet várhatóan a Neurológusok Amerikai Szövetségének honolului konferenciáján tesznek közzé, azt mutatták, hogy csak az antocianinok nyújtottak védelmet a Parkinson-kór ellen mindkét nem esetében.
A kutatók úgy vélik, hogy a flavonoidok azáltal fejtik ki jótékony hatásukat, hogy fokozzák az idegsejtek az oxidatív stressz kezelésére vonatkozó képességét. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy bár a kutatás összefüggést mutat a flavonoidok és a Parkinson-kór kockázata között, ez azonban nem ok-okozati összefüggés.
Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok: A hosszú, egészséges élet titka a változatos táplálkozás
Egyértelmű bizonyíték a vörösbor előnyös hatásairól
Lehetőségek a demencia prevenciójában
Az étrendtől és az életmódtól is függ az Alzheimer-kór kialakulása
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus vázolja fel e kérdéskör jelenségeit.
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
A magányosság 1,4-szeresre növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, míg számos gyógyszer szedése csökkenti, még több gyógyszer pedig növeli incidenciáját.
Ember és környezet
Régóta vita tárgya, hogy van-e érdemi különbség a konvencionális (nagyüzemi, kémiailag intenzív mezőgazdaság útján előállított) és a biogazdálkodásból származó termények beltartalmi értékében.
A 21. század kezdete óta exponenciálisan nő a ketogén diétával foglalkozó publikációk száma. A ketózis neurológiai betegségeket javító hatása már randomizált vizsgálatokban is bizonyítást nyert.
Idegtudományok
A fogyókúrás szerként egyre népszerűbb GLP-1-receptoragonisták révén az agykutatók egyre többet tudnak arról, hogyan működik az étvágy, az élvezet vagy az addikció.
Idegtudományok
A melegedés nemcsak a sarki jeget olvasztja fel, de az emberi agyat is, mondja a nevét kereső új tudományág, a klimatológiai neuroepidemiológia. Vagy neuroklimatológia?
Hogyan kezelik a SARS-CoV-2-fertőzést az USA-ban?
Pycnogenol a klinikai gyakorlatban
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
Egészségpolitika
A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség állásfoglalása az ágazat helyzetéről4.
Gondolat
Üdv nálunk! Van már, aki írja a fekete pontjaid? – Nyomasztás a közoktatásban5.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás