Hírvilág

A többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak csökkentik a halálozást szívelégtelenségben

2011. AUGUSZTUS 15.

A szívelégtelenség miatti halálozás továbbra is elfogadhatatlanul magas. Másodlagos prevencióval foglalkozó vizsgálatok adatai arra utalnak, hogy a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak (poly-unsaturated fatty acids, PUFA) akár 20%-kal csökkenthetik a halálozást ischaemiás szívbetegségben, valószínűleg az arrhythmiák megelőzése útján. Szívelégtelenségben szenvedő betegek körében eddig nem végeztek nagy betegszámú vizsgálatokat PUFA-k alkalmazásával. Most egy több gyártó által támogatott olasz kutatócsoport 6975, tüneteket okozó, krónikus szívelégtelenségben (II-IV. stádium) szenvedő beteget kezelt a többi gyógyszeren kívül véletlen besorolás alapján többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavakkal vagy placebóval. A betegeket átlagosan 4 évig követték.

A PUFA-csoportban az összhalálozás kockázata 9%-kal kisebbnek adódott, és 8%-kal kisebb volt az összesített végpont, az összhalálozás és a cardiovascularis betegség miatti kórházi kezelés kockázata is. A halálozás kockázatának abszolút csökkenése 1,8%-nak, az összetett végpont csökkenése pedig 2,3%-nak adódott, ami azt jelenti, hogy az egy haláleset megelőzéséhez kezelendő betegek száma 56, az egy haláleset vagy cardiovascularis szövődmény megelőzéséhez kezelendő betegek száma pedig 44. A legfontosabb másodlagos végpontok, a hirtelen szívhalál, a szívinfarktus, a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés és a stroke szempontjából nem tapasztaltak különbséget a két csoport között. Mindkét csoportban a halál leggyakoribb oka a szívelégtelenség súlyosbodása volt, ezt követték a valószínűleg ritmuszavar által okozott halálesetek.

Ebben a vizsgálatban az omega-3 PUFA kedvező hatása abszolút mértékben kicsinynek látszik, de hozzáadódik a szívelégtelenség kezelésében egyébként alkalmazott kezelésmódokéhoz. Továbbá biztonságos, jól tolerálható és rendkívül olcsó megoldásról van szó: a szerzők számítása szerint a szükséges 1 g PUFA-t tartalmazó, vény nélkül kapható halolaj-készítmények éves adagja csak 60 dollárba kerül.

Forrás: Lancet 2008 Aug 31 [előzetes elektronikus közlés]

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.