Ember és környezet

Zsírok az emberi étrendben: egyensúly és fenntarthatóság

SZEMLE eLitMed

2024. JÚNIUS 24.

Szöveg nagyítása:

-
+

A zsírok és olajok (a továbbiakban egyszerűen: zsírok) fogyasztását számos ellentmondás övezi. Viták vannak arról, hogy mely zsírok egészséges(ebb)ek; a különböző kontextus esetén más és más étrendjavaslatok lehetnek érvényesek (pl. alultápláltság és elhízás esetén); és kulcskérdés, hogy mely zsírok előállítása mennyire fenntartható. Egy, a Frontiers in Nutrition szaklapban megjelent tanulmány rövid áttekintést nyújt néhány aspektusról, valamint azonosít több ismerethiányos területet.

A zsírok alapvető jelentőségűek az emberi egészség megőrzésében. Egyszerre van azonban jelen a túlfogyasztás és a hiány, miközben egyik sem kívánatos. A túlfogyasztást (különösen az állati zsírokét) tehát csökkenteni kellene, míg más esetekben a fogyasztás növelésére lenne szükség. A különböző zsírok és olajok természetesen különböznek, és nem minden esetben helyettesíthetik egymást. Van, amikor viszont nagyjából igen, ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy az egyik típus fogyasztásának a csökkentése nem jár-e a másik növelésével. Ez azért is releváns, mert a Föld különböző pontjain más és más zsírok előállítására lehetnek jobbak a lehetőségek, a típusváltás pedig átrendezheti a földhasználati viszonyokat, és a termelés kiszervezésével járhat. Ennek ékes példája a pálmaolaj esete: a termelés súlypontja Dél-Kelet-Ázsiában van, a fogyasztás azonban óriási területre terjed ki.

Zsírok és egészség: nincsenek egyszerű válaszok

A szerzők a humánegészségügyi vonások kapcsán arra a következtetésre jutnak, hogy a leegyszerűsítések könnyen félrevezethetnek. Bár elterjedt kategorizálás az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen, a telített, valamint a transz-zsírsavak említése, valójában a legtöbb zsír összetett kémiai anyag, mely különböző arányban tartalmazza a telített zsírsavakat, számos zsírsav és egyéb sav mellett. Az élelmünk százezernyi összetevőjének egymásra hatása ráadásul még messze nem tisztázott, így az egészségünkre gyakorolt hatásuk megértése is távol áll a teljestől. Tudjuk, hogy a zsírok energiaforrásként is szolgálhatnak, és vannak köztük esszenciálisak, melyekre szükségünk van, de nem tudjuk szintetizálni a szervezetünkben. Ilyen például az alfa-linolénsav (egy omega-3 zsírsav) és a linolénsav (omega-6 zsírsav). Hogy ezek milyen arányú bevitele kedvező, az viták tárgya, ahogy például az állati zsírokban előforduló koleszterin fogyasztásának összefüggései sem egyértelműek.

Zsírok és a környezeti válság

Az emberi fogyasztásra kerülő zsírok előállítása olyan súlyos környezeti problémákat is fokoz, mint a biológiai sokféleség vészes csökkenése (pl. pálmaolaj- és szójatermesztés miatt, utóbbi állati takarmányozáshoz is), a nitrogén- és a foszforszennyezések, a talajok leromlása, valamint az édesvízkészletek kimerítése. A nitrogénnel kapcsolatos problémák leginkább a szója és a tejtermékek kapcsán merülnek fel; az édesvíz-probléma pedig elsősorban az USA nyugati része, a Mediterráneum és Dél-Ázsia szárazabb területein nyilvánul meg, ahol az olívaolaj, a napraforgóolaj, a tejtermékek és a szója a dominánsak.

Lehetséges irányok

Közvetlenül növényi forrásból bevinni a zsírokat általában hatékonyabb, mint ha állatokat takarmányoznánk, és az állati termékekből jutnánk zsírokhoz. Azonban vannak helyzetek, amikor az állatok emberi fogyasztásra alkalmatlan forrást alakítanak ehetővé: például füvet legelnek. A jó válasz tehát itt is árnyalt. Növények kapcsán fontos lenne a hatékony előállítás: bizonyos fajokkal egységnyi területen nagyobb olajhozamok érhetők el, mint másokkal, így adott mennyiségű zsír előállítása kevesebb helyet igényelhet. Az algákból származó, illetve mikrobiális olajok, valamint a rovarokból származó zsírok mind ígéretes lehetőségnek tűnnek, azonban nagyléptékű előállításukkal kapcsolatban számos kérdés nyitott még.

szemlézte: Pribéli Levente

Eredeti közlemény:

Meijaard, E., Abrams, J. F., Slavin, J. L., & Sheil, D. Dietary fats, human nutrition and the environment: balance and sustainability. Frontiers in Nutrition 2022:9:878644.

https://doi.org/10.3389/fnut.2022.878644

 

A rovat további cikkei

Ember és környezet

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ember és környezet

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ember és környezet

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Ember és környezet

A fészkesvirágzatú növények (Asteraceae) szerepe az emberi egészség védelmében

Az Asteraceae család, azaz a fészkesvirágzatúak a világ egyik legszélesebb elterjedésű és legfajgazdagabb növénycsaládja. Olyan növényeket sorolunk ide, mint a pongyola pitypang, a saláta, a cikória, a kamilla és az articsóka. E taxon egészségügyi jelentőségét vizsgálták a The Plants of the Asteraceae Family as Agents in the Protection of Human Health című tanulmány szerzői. Nagy diverzitásuk ellenére a legtöbb faj kémiai összetétele alapjaiban hasonló, a prebiotikus tulajdonságú inulinnak mindegyikük jó forrása. Emellett erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vizelethajtó és sebgyógyító hatást is kifejtenek.

Ember és környezet

A katasztrofikus klímaváltozási szcenáriók kutatása

A klímaváltozással foglalkozó szakirodalom áttekintését is elvégző közleményben Luke Kemp és munkatársai (amerikai, kínai, brit, holland és német kutatók) kifejtik: bár a kulcsfontosságú Torontói Deklaráció már 1988-ban megállapította, hogy a klímaváltozás lehetséges következményeinél csak egy globális nukleáris háború következményei lehetnek rosszabbak...

Kapcsolódó anyagok

Ember és környezet

XIV. Magyar Fenntarthatósági Csúcs

Égnek az erdők, a városok. Kontinenseket elmosó áradások, éhínség, forróság, pusztító földrengések, járványok. A migráció megoldhatatlanná vált a nemzetek számára. Természeti, humanitárius és geopolitikai összeomlás tanúi vagyunk. Kiszámíthatatlanná vált nemzeti és világgazdasági folyamatokban, hatalmas bizonytalanságban kell a gazdasági szereplőknek termelni, működni.

Ember és környezet

Úton a karbonsemleges intenzív ellátás felé

SZEMLE eLitMed

A rangos BMJ szakfolyóiratban megjelent tanulmány az intenzív ellátás környezeti hatásainak mérséklését járja körül. Milyen utak vezethetnek a fenntarthatóbb működéshez, miközben az ellátás minősége nem romlik, hanem javul?

Ember és környezet

Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2024 – Remény az üzleti szereplőkben!

KONFERENCIA eLitMed

Az október 3-án megrendezendő konferencián megbeszéljük, mit kell tennünk, hogy gyökeres fordulatot vegyen a nemzetek, emberek, a profittermelők gondolkodásmódja, értékrendje.

Ember és környezet

Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2024

KONFERENCIA eLitMed

A felelősen gondolkodó és cselekvő üzletemberek, a civil szektor, a kormány és a tudomány képviselőinek 15. találkozója a fenntarthatóságért!