Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

2011. AUGUSZTUS 15.

A reproduktív korú nők egynegyedében előfordul migrén. Az Amerikai Egyesült Államokban végzett nagyszabású vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy a terhesség alatti és utáni migrén összefüggésben áll-e más kórállapotokkal.

A 18 millió terhesség adatait feldolgozó vizsgálatban összesen 34 ezer esetben találtak a dokumentációban migrént. A praeeclampsiában szenvedő betegek kizárása után a migrén és az ischaemiás stroke között erős összefüggést tapasztaltak: a migrén 30-szorosára növelte a stroke kockázatát, ezen kívül szignifikáns összefüggésben állt a szívinfarktus, a thromboemboliás betegségek és általában a szívbetegségek kockázatával is.

Az eredmények érvényességét korlátozza, hogy a terhesség alatt és után migrénben szenvedő nők csoportjában gyakrabban volt jelen több más cardiovascularis kockázati tényező, így diabetes, nem gestatiós hypertonia és a dohányzás is, ami valószínűsíti a torzítás szerepét.

Továbbá, csak a nők 0,2%-ában szerepelt a migrén a kórházi hazabocsátási diagnózisok között, ami a valódi gyakoriság töredéke, tehát a legtöbb migrénben szenvedő nő az elemzésben a migrén nélküli betegeket tartalmazó csoportban szerepelt.

Mindazonáltal más vizsgálatokban is találtak összefüggést a migrén bizonyos típusai és a stroke között – nem terhes nőkben, tehát a tapasztalt összefüggés érdemes a további tanulmányozásra, ami érdekes tanulságokkal szolgálhat a migrén eddig nem kellőképp ismert patomechanizmusáról is.

Addig pedig nem árt, ha az egyébként is cardiovascularis szempontból veszélyeztetett terhesek esetében figyelembe veszik a valószínűleg további többletkockázatot jelentő migrént is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Mar 10; 338:b664.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Hírvilág

Fény és migrén

Az amerikai Harvard University kutatói a fény és a migrén összefüggését kutatták.

Köztudott, hogy fényingerek hatására jelentősen erősödik a migrénes fejfájás, amelyet a dura matertől a thalamuson át a somatosensoros kéregbe futó pálya közvetít.

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.