Hírvilág

A DNS csodálatos világa

2011. SZEPTEMBER 23.A DNS csodálatos világáról és őssejtekről esik egyebek közt szó a Magyar Tudományos Akadémia és Semmelweis Egyetem Membranológiai Kutatócsoportja által szervezett előadásokon pénteken, a Kutatók éjszakáján.

Az ismertető szerint bemutatásra kerül "a sejtjeinkben jelenlévő örökítőanyag, a DNS. Miből is épül fel kémiailag és mi a pontos biológiai szerepe? Milyen modern technológiai módszerekkel lehet a DNS-t kivonni a sejtekből és vizsgálni? A bemutató során lehetőség nyílik "kétkezileg" is manipulálni a DNS-t, és UV-transzilluminátor (UV átvilágító) segítségével láthatóvá tenni.

A mindentudó őssejt - mostan színes szívekkel álmodunk című rendezvény keretében az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen őssejtjeink vannak és azok mire jók. Lehetőség nyílik emberi szívsejtek és idegsejtek megfigyelésére - "élő, színes adásban".

Hallhatnak az érdeklődők tévútra tévedt őssejtekről, azaz a daganatos sejtekről.
"Az őssejt terápiában rejlő hatalmas ígéret csak sikeres klinikai próbák után válhat gyakorlattá. A gyógyító beavatkozások előtt azonban meg kell ismernünk az őssejtekben rejlő veszélyes tulajdonságokat is. Számos kísérleti adat utal arra, hogy a beültetett őssejtek bizonyos körülmények között rákos daganatokat képezhetnek - sőt, egyes elképzelések szerint a daganatos betegségek egy része valójában őssejt eredetű. Az informális előadás betekintést nyújt a rák- és az őssejtkutatás izgalmas határterületének kérdéseibe" - írják a szervezők.

Szó esik majd a csontpótláskor "állványzatra" telepített kötőszöveti őssejtekről is.
Mint az ismertetőben olvasható, a hiányzó csontszövet pótlása, illetve a csontprotézisek, implantátumok stabil rögzítése komoly kihívást jelent az orvostudomány számára. A daganatos műtétek során eltávolított csontdarabok - különösen, ha a hiány az arcot érinti, jelentős esztétikai és életminőségbeli problémát jelent a betegnek, ám ezek helyreállítása egyelőre igen nehézkes és korlátozott. De a közönséges fogbeültetések is gyakran az implantátumot megtartó csontszövet felszívódása, gyengesége miatt hiúsulnak meg. Az idős korban nem ritkán szükségessé váló csípőprotézisek pedig hajlamosak kilazulni, ami ismételt műtétet tehet indokolttá.

"Laboratóriumunkban emberi zsírszövetből előállított kötőszöveti őssejtekkel (úgynevezett mezenchimális őssejtekkel - MSC-kkel) foglalkozunk, amelyek megfelelő körülmények között csontszövetet képesek létrehozni. A kutatók és orvosok várakozásai szerint amennyiben a hiányzó csont alakjára kialakított +állványzatot+ MSC-kkel telepítjük be, akkor e sejtek elősegítik annak szervülését a környező csontállományba, mindaddig, míg végül az vagy lassan lebomlik, vagy maga is szilárdan összeépül az újonnan képződő csontszövettel" - olvasható a programajánlóban.

Ezer program várja az érdeklődőket 26 város 55 helyszínén pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány hatodik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Az érdeklődők tudományterületet, programot és helyszínt a www.kutatokejszakaja.hu oldalon választhatnak.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.