Gondolat

Szeptember 3-án indul a Praxisplatform és az Alma Gyógyszertárak együttműködése

2012. SZEPTEMBER 03.

A beteg-együttműködés javítása olyan cél, amely közös platformra hozza az egészségügy szereplőit. Minden szakmai lehetőséget felhasználva a betegek gyógyszerszedési és gyógyászati segédeszköz-használati tudatosságának fokozására kell törekedni.


Milyen igény kielégítésére hozták létre a Praxisplatformot?

Nemzetközi vizsgálatok szerint a krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek 50-60%-a pár hónappal a kezelés megkezdését követően felhagy a kezelőorvos által javasolt terápiával. Hazánkban még súlyosabb ez a probléma, az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb krónikus területen csupán a betegek 20-30%-a működik együtt megfelelően a kezelőorvosával. Ha nem csupán azt vesszük górcső alá, hogy mennyien hagynak fel teljesen a gyógyszerszedéssel, hanem azt is megvizsgáljuk, hogy a terápiát folytatók közül hányan nem követik pontosan a gyógyszerszedési szabályokat, hányan nem tartják be a gyógyszerszedés mellett szükséges életmódbeli javaslatokat, akkor egyenesen tragikus a helyzet; alig találunk olyan pácienst, aki a gyakorlatban is kiélvezi a modern tudomány jótékony hatásait. A korszerű gyógyszerkészítmények és gyógyászati segédeszközök terápiás hasznosulása tehát rendkívül korlátozott, ami hatalmas mennyiségű elveszített egészséges életévet, emellett komoly pénzügyi terhet jelent a társadalomra nézve. A gyógyító-megelőző munkát végző orvosok erőfeszítései is kárba vesznek azáltal, hogy a betegek a rendelt gyógyszereket vagy gyógyászati segédeszközöket nem - vagy nem megfelelően - szedik. Az elégtelen beteg-együttműködés emellett a gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalatok azon küldetését is veszélyezteti, hogy egyre biztonságosabb és hatásosabb terápiákat fejlesszenek ki a betegek számára.

A beteg-együttműködés javítása emiatt olyan cél, amely közös platformra hozza az egészségügy szereplőit. Minden szakmai lehetőséget felhasználva a betegek gyógyszerszedési és gyógyászati segédeszköz-használati tudatosságának fokozására kell törekedni. Célunk, hogy a modern terápiamenedzsment eszközök biztosításával, és a legújabb betegedukációs módszerekkel biztosítsuk a betegek tudatosabb gyógyulását, valamint olyan szolgáltatást nyújtsunk a szakmai felhasználóknak, amivel kényelmesen, az adminisztrációs terhek csökkentésével tudják pácienseik gyógyulását felügyelni a távolból. Ezért hoztuk létre a PraxisPlatformot.

Milyen fejlesztéseket igényelt, mennyi időt vett igénybe?

Hiszünk abban, hogy a PraxisPlatform olyan alapvető igényeket szolgál ki, melynek csak folyamatos fejlesztéssel tudunk megfelelni. Ennek szellemében azt lehet mondani, hogy az ötlet megszületésétől fogva fejlesztünk, és nem szeretnénk erről lemondani annak érdekében, hogy minél magasabb szintű szolgáltatásokat tudjunk a felhasználóinknak ajánlani. Az éles indulásra 2011. októberében került sor, ezt egy-másfél évvel megelőzően már zajlottak a fejlesztések. Hangsúlyozni kell, hogy a Magyar Telekom infrastruktúrája nélkülözhetetlen a PraxisPlatform szolgáltatásaihoz, és amikor fejlesztési igényekről beszélünk, akkor kizárólag magáról a Platform fejlesztési igényeiről beszélünk. A rendszer alapja egy intelligens tartalomkezelő és üzenetküldő modul, amely személyre szabottan képes elkészíteni a páciensek számára a nekik szóló tartalmakat, és egyidejűleg akár több tízezer beteggel képes kommunikálni. Emellett a www.praxisplatform.hu. weboldalon a páciensek és a szakmai felhasználók is hasznos kiegészítő funkciókat és tartalmakat találhatnak, amellyel tudásukat elmélyíthetik, illetve az interaktív funkciók révén egymással kapcsolatot tarthatnak. A rendszer nagy előnye, hogy a betegedukációs programokban való részvételhez nem szükséges internetkapcsolat, a páciensek több csatornán (SMS, email, hangüzenet) fogadhatják az üzeneteket, amelyek a nekik megfelelő napszakban kerülnek kézbesítésre. Így képesek vagyunk eljuttatni a hasznos tartalmakat az idősebb, internetet nem használó pácienseknek csakúgy, mint az aktív mobilhasználó fiatalokhoz.


fotó: Lipták Judit
Milyen kezdeti eredményekről tudnak beszámolni?

A PraxisPlatform tavaly őszi indulása óta 18 betegedukációs program keretében már több mint 25.000 páciensnek nyújt segítséget a gyógyulásban. A rendszer közel 3.500 orvos munkáját könnyíti meg a krónikus betegségben szenvedő betegek gyógyítása során. Szeptember 3-tól az Alma Gyógyszertárak is csatlakoznak a PraxisPlatformhoz, így nagyjából 250 gyógyszerésszel bővül majd a szakmai felhasználók köre.

Kik és hogyan csatlakozhatnak a PraxisPlatformhoz?

Amennyiben patikai programokban szeretne részt venni a páciens, gyógyszerésze segítségével csatlakozhat a PraxisPlatformhoz, a többi program esetében pedig a háziorvos vagy szakorvos javasolja a programban való részvételt. A részvétel egyetlen feltétele a páciensek számára az adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat kitöltése és átadása az orvosának vagy gyógyszerészének.

Az érdeklődő szakmai felhasználók a weboldalunkon található adatlap kitöltésével, vagy az ügyfélszolgálatunkon keresztül jelezhetik csatlakozási szándékukat. A rendszer intézmények (kórházak, rendelőintézetek) számára is nyitott, és igen hatékony megoldást kínál az intézményi szintű betegedukációra, betegtájékoztatásra, betegmenedzsmentre.

Van-e feltétele a szolgáltatás igénybe vételének?

Szakmai felhasználók (orvosok, gyógyszerészek) az adatkezeléshez szükséges megállapodást aláírva csatlakozhatnak a rendszerhez, páciensek pedig egy ún. adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat kitöltésével jelezhetik részvételi szándékukat. Egyéb feltétel nincs, lényegében bárki számára elérhető a szolgáltatás, aki többet szeretne tenni a betegeiért, vagy betegként a saját egészségéért.

Mennyibe kerül ez a résztvevőknek?

Az alapszolgáltatás páciensek, orvosok, gyógyszerészek és intézmények számára ingyenes.

Ha nem fizet se az orvos, se a beteg, akkor hol ebben az üzlet?

A programok elkészítését és működtetését az általunk tartalomgazdának nevezett partnereink finanszírozzák. Ahogy az elnevezés is mutatja, üzleti modellünk arra épül, hogy számos szereplőnek érdeke tartalmak, edukációs programok elhelyezése a Platformon, hiszen ezzel többletszolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek, vásárlóiknak, betegeiknek. Tartalomgazdák lehetnek gyógyszerpiaci szereplők, orvostechnikai eszközök gyártói, patikák, nagykereskedők, szakmai társaságok, betegszervezetek, egészségügyi szolgáltatók egyaránt.

Milyen fejlesztéseket terveznek, milyen célokat tűztek ki a következő hónapokra-évekre?

Az alapfunkciók, vagyis az orvosok, gyógyszerészek, illetve pácienseik részére nyújtott személyre szabott edukációs megoldások továbbfejlesztése folyamatosan zajlik. Intenzíven dolgozunk a betegedukációs lehetőségek mellett olyan modulokon, melyek a szakmai felhasználók vagy a betegek számára kínálnak adott esetben izolált rendszerekben már létező, de nehezen elérhető szolgáltatásokat. A kommunikációs csatornák további bővítésével hamarosan megnyílik majd a lehetőség az orvosok és gyógyszerészek, illetve a háziorvosok és szakorvosok közötti párbeszédre is egy-egy konkrét közös páciens kapcsán.

Kik írják a betegeknek szóló edukációs üzeneteket és mi biztosítja ezek szakmai helyességét és hitelességét?

Az üzeneteket egy szakértői csapat írja, mely orvosokból, gyógyszerészekből és kommunikációs szakemberekből áll. Ha a téma túlzottan speciális, akkor természetesen olyan szakemberek eseti segítségét is kérjük, akik az adott területen járatosak. A szakmai helyesség és hitelesség biztosításának érdekében az összes betegedukációs tartalmunkat megküldjük a GYEMSZI-ben dolgozó szakembereknek, akik átnézik azokat, és általában nagyon hasznos észrevételeket, javaslatokat tesznek.

Hogyan tud a beteg kérdezni?

A beteg a rendszerünkben (www.praxisplatform.hu.) kapcsolatba léphet kezelőorvosával és gyógyszerészével. Az üzenetküldés mellett értesítheti orvosát, gyógyszerészét a betegségével kapcsolatos fejleményekről, illetve rögzítheti élettani adatait egy terápiás naplóban, megoszthatja azt az őt gondozó egészségügyi szakemberekkel, hogy azok a távolból is követni tudják állapotát. A rendszerünk nem az orvos, illetve gyógyszerész és a beteg közötti kapcsolatba szeretne beékelődni harmadik szereplőként, csupán eszközt ad a szakemberek kezébe az egyszerű kapcsolattartásra, kommunikációra. Ezzel együtt felhasználóink természetesen közvetlenül a PraxisPlatformhoz is fordulhatnak, ügyfélszolgálatunk több csatornán várja kérdéseket.

Tervezik-e esetleg új szereplők bevonását és a szolgáltatás fejlesztését?

A Tartalomgazdák köre folyamatosan bővül, idén a meglévő 18 program mellett további 10 betegedukációs programot tervezünk indítani, amelyek számos új funkciót is tartalmaznak majd. A rendszer fejlesztése folyamatos, célunk, hogy a Tartalomgazdák számára is rugalmas, sokoldalú szolgáltatást nyújtsunk. Az Alma Patikákkal megkezdett együttműködésünk jól mutatja, hogy nyitottak vagyunk mindennemű partnerségre, aminek eredményeként a betegek többet tudnak tenni egészségükért. Folyik gondolkodás a Platform és civil szerveztek, betegközösségek, szakmai társaságok, helyi közösségek, egészségügyi és pénzügyi szolgáltatók között, őszintén bízunk abban, hogy ezek a törekvések a felhasználók számára is élvezhető és értékes megoldásokká tudnak válni hamarosan.

Lipták Judit
eLitMed.hu

2012. 09. 03.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.