Gondolat

Fogjunk össze az egészségügyért!

2011. AUGUSZTUS 15.

Úgy tűnik, az összefogás szükségessége már nem kérdés a magyar egészségügy szereplői számára, abban azonban még lehetnek, és nyilvánvalóan lesznek is viták, hogy milyen elképzelések mentén léphetnének fel egységesen – derült ki az egykoron nagy sikerű és a Literatura Medica Kiadó által újraindított LAM-Klub első estjén, 2009. november 19-én.

A Magyar Vöröskereszt székházában megtartott rendezvényen beszélgetőpartnereink voltak: Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, az Egészségügyi Baráti Társaság egyik alapítója, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója; Kiss József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korábbi főigazgatója, az elbukott biztosítási reform idején alternatív törvénytervezetet készítő Korányi Alapítvány egyik alapítója; Koltai Tünde, a Nemzeti Egészségügyi Tanács civil alelnöke és Vitrai József, az Egészségmonitor Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője, az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezés alapítója.

Vége az állam, az orvos és beteg között egykor megkötött ószövetségnek – mondta a LAM-Klub vendégei előtt Rácz Jenő, aki egyebek között arról a kutatási anyagról is rövid tájékoztatást adott, amelyet az Egészségügyi Baráti Társaság megbízásából Kató Gábor és munkatársai készítettek. A tanulmány az egészségipar és az egészségügyi rendszer szerepét és hozzájárulását elemzi a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

Az anyag paradigmaváltást sürget: nemcsak az egészségügyről, hanem mega-egészségiparról beszél, amelybe a gyógyturizmustól a gyógyszergyártásig minden beletartozik, s amely olyan szemléletváltást feltételez, amely az egészségügyet nem a közpénzek elfogyasztójának, feneketlen zsáknak tekinti, hanem a nemzeti összterméket növelő, beruházásra érdemes ágazatnak.
Ha nem találjuk ki, hogy milyen országot is szeretnénk, ha nem fedezzük fel, hogy a mai – a közgazdászok által Kondratyev-ciklusnak nevezett – válságos helyzetből úgy tűnik, valóban a mega-egészségipar jelenthet kilábalást, akkor óhatatlanul a sereghajtók táborához fogunk tartozni.
Ennek a gondolatnak a megerősítéseként – mint arra a megújult LAM-Klub első estjén ígéretet tettünk – szerkesztőségünk közre bocsátja az Egészségügyi Baráti Társaság által társadalmi vitára szánt anyagokat.

Kapcsolódó anyagok:

Az egészségipar és az egészségügyi rendszer szerepe és hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez. Vezetői összefoglaló

Paradigmaváltás kell az egészségügyben

Világ,válság,változás - Boldogság a Magyar egészségügyben

elitmed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.