Gondolat

Cranach: Madonna jegenyefenyőkkel

2012. JÚLIUS 29.

A hírek szerint visszakerült Wroclawba idősebb Lucas Cranach Madonna jegenyefenyőkkel című alkotása, melyet a lengyel művészeti gyűjtemények egyik legértékesebb festményeként tartanak számon.

A második világháború után a németektől visszaszerzett műtárgynak 1947-ben veszett nyoma, amikor a wroclawi érsekségi múzeum által a kép felújításával megbízott német származású pap visszacsempészte azt Berlinbe. A lopásra csak az 1960-as évek elején derült fény, amikor újra renoválni kellett a festményt: egy szakértő azonnal felismerte, hogy az eredeti alkotás helyett egy gyenge minőségű másolatot kapott kézhez - olvasható a Gazeta Wyborcza című napilap hétvégi kiadásában.

A Wroclawi Madonnaként is ismert festményt 1970 után német aukciósházak több alkalommal felajánlották német múzeumoknak: azok felkutatták a festmény eredetét, így nem vették meg azt, de a hatóságokat sem értesítették az elrabolt műkincsek listáján szereplő tárgy hollétéről. A képnek ezek után nyoma veszett és csak idén bukkant fel újra, amikor egy svájci ügyvéd felkérte a wroclawiakat a festmény dokumentációjának bemutatására. Ekkor derült ki, hogy a műkincset egy Svájcban élő műgyűjtő a helyi egyháznak ajándékozta. Az egyházfők azonban úgy döntöttek, hogy visszaadják eredeti tulajdonosának, azaz a wroclawi székesegyháznak.

Idősebb Lucas Cranach (1472-1553) német festő, az észak-európai reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alakja volt.

Cranach Bölcs Frigyes, illetve Szász Frigyes fejedelem udvari művészeként, valamint a reformáció festőjeként működött, Luther hűséges társa volt. Lutherről készített portréin nyílt, okos tekintetű férfiként festi meg barátját, fejfedővel – mely a doktori címet jelképezi -, avagy szerzetesruhában. A reformáció a papok házasságát szorgalmazta és Luther is házas volt. Cranach művei a protestáns ideológia festészetben való megjelenítésének úttörői is.

Idősebb Lucas Cranach (1472, Kronach – 1553, Weimar) egyik legfőbb védjegye mégis a jellegzetes, vágott szemű, kerekded állú, ékszerrel díszített, finoman kidolgozott hajkoronájú misztikus nőalak, aki olyannyira elüt a reneszánsz olaszos, arányos szépségideáltól.

Mitológiai, biblikus, allegorikus hősnők, akik mind különleges kisugárzású nőalakként jelennek meg a képeken. I

Műhelyébe számos festő bedolgozott, és szinte manufaktúraként ontották a képeket.
A most megkerült festményt 1510-ben festette Thurzó János (1454-1520) boroszlói (Wroclaw) püspök megbízásából. A műkincset a XIX. században a helyi székesegyház kincstárába helyezték át, ahonnan 1943-ban a náci hatóságok vidékre evakuálták.

A festményen egy rendkívüli szépségű Madonna tartja a kisdedet, amelynek kezében egy szőlőfürt van. A rendkívüli precizitással ábrázolt háttérben egy vár és hatalmas jegenyefenyők láthatók. Óvatos becslések szerint a kép több millió dollárt ér.


MTI 2012. július 29., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

Barokk festőóriás

1640. május 30., meghal Rubens

Gondolat

A Quattrocento bája

A Quattrocento kitűnő firenzei szobrászai közül kiemelkedik Desiderio da Settignano a márvány különösen finom megmunkálása és az érzelmek kifejező ábrázolása miatt.

Hírvilág

Mona Lisa és a magas koleszterinszint

Sok képzőművészeti alkotás „főszereplőin” fedezhetők fel különféle betegségek tünetei.

Leonardo da Vinci híres festményén a titokzatosan mosolygó hölgy bal szemzugában látható képlet, amely nagy valószínűséggel xanthelasma.

Hírvilág

Ki festhette a folignoi Madonnát?

Raffaellónak tulajdonítják A folignói Madonnáról spanyol gyűjteményben talált festményt