Gondolat

Az esszenciális és toxikus elemek összefüggése a táplálkozással

2013. SZEPTEMBER 23.

Fontos kérdés az esszenciális és toxikus elemek koncentrációja a vérben és a vizeletben, illetve ezek összefüggése a táplálkozással. A norvég populáción alapuló vizsgálatba sok tengeri állatot és vadat fogyasztókat is bevontak.
A szerzők vizsgálták különböző esszenciális és toxikus elemek fogyasztásának mennyiségét, koncentrációját a vérben és a vizeletben, értékelték ezeket az adatokat a toxikológiai határértékekhez képest. További célként azonosítani kívánták az elemek koncentrációjának a mintázatát a vérben és a vizeletben és ezek esetleges étrendi meghatározóit. Validált táplálkozási kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, köztük 111-ről tudták, hogy nagymértékben ki vannak téve környezeti szennyeződéseknek, a további 76 résztvevő véletlenszerűen kiválasztott kontroll volt. Összesen 179 személyről rendelkeztek teljes körű adatokkal. A vérben és a vizeletben vizsgálták a szelén, a jód, az arzén, a higany, a kadmium és az ólom koncentrációját. A szelén, jód, szervetlen arzén és higany bevitele az irányelvekben meghatározott szinteken belül maradt. A szennyeződéseknek kitett csoport 24%-ában és a kontrollcsoport 8%-ában a kadmium bevitele meghaladta a tolerálható heti fogyasztás felső határát. Néhány esetben a vér ólomkoncentrációja meghaladta a biztonságos bevitel alsó határát. Összességében azonban a vizsgált expozíciók nem adtak okot aggodalomra táplálkozási vagy toxikológiai szempontból. A vadak fogyasztása összefüggésben állt a vér ólomkoncentrációjával és a borfogyasztással. A tengeri állatok fogyasztása a nem dohányzók esetében összefüggésben állt a vizelet kadmiumtartalmával. Eredményeik szerint a jód, szelén, arzén és higany koncentrációja tükrözte a tengeri állatok fogyasztását. A vizsgálat eredményei szerint a tengeri állatok fontos forrásai egyidejűleg az esszenciális és a toxikus elemeknek is, bizonyos esszenciális és toxikus elemek bevitele egybefonódhat.

2013. szeptember 23.
Szemlézte: dr. Lipták Judit
Forrás: Sci Total Environ. 2013 Jul 15;463-464C:836-844. doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.06.078.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

Klinikum

Az étrend és a gasztrointesztinális endokrin sejtek közti interakció

A szekréciók fontosabb szabályozási pontja, de nem az egyetlen, az az elfogyasztott táplálék tovahaladása a GIT-ben, az emésztés gasztrikus és intesztinális fázisai. Az étrend megváltoztatása nem csupán a GIT hormonok felszabadulásaira van hatással. Hanem egyúttal befolyásolja az endokrin sejtdenzitást is.

Hírvilág

Kevesebb hússal

Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások - állítják a kutatók.

Hírvilág

A neandervölgyi ember étrendjének 80 százaléka hús volt

A neandervölgyi ember étrendjének 80 százalékát a mamutokhoz és gyapjas orrszarvúkhoz hasonló nagytestű növényevők húsa, maradék 20 százalékát pedig zöldségek tették ki.