Gondolat

Az esszenciális és toxikus elemek összefüggése a táplálkozással

2013. SZEPTEMBER 23.

Fontos kérdés az esszenciális és toxikus elemek koncentrációja a vérben és a vizeletben, illetve ezek összefüggése a táplálkozással. A norvég populáción alapuló vizsgálatba sok tengeri állatot és vadat fogyasztókat is bevontak.
A szerzők vizsgálták különböző esszenciális és toxikus elemek fogyasztásának mennyiségét, koncentrációját a vérben és a vizeletben, értékelték ezeket az adatokat a toxikológiai határértékekhez képest. További célként azonosítani kívánták az elemek koncentrációjának a mintázatát a vérben és a vizeletben és ezek esetleges étrendi meghatározóit. Validált táplálkozási kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, köztük 111-ről tudták, hogy nagymértékben ki vannak téve környezeti szennyeződéseknek, a további 76 résztvevő véletlenszerűen kiválasztott kontroll volt. Összesen 179 személyről rendelkeztek teljes körű adatokkal. A vérben és a vizeletben vizsgálták a szelén, a jód, az arzén, a higany, a kadmium és az ólom koncentrációját. A szelén, jód, szervetlen arzén és higany bevitele az irányelvekben meghatározott szinteken belül maradt. A szennyeződéseknek kitett csoport 24%-ában és a kontrollcsoport 8%-ában a kadmium bevitele meghaladta a tolerálható heti fogyasztás felső határát. Néhány esetben a vér ólomkoncentrációja meghaladta a biztonságos bevitel alsó határát. Összességében azonban a vizsgált expozíciók nem adtak okot aggodalomra táplálkozási vagy toxikológiai szempontból. A vadak fogyasztása összefüggésben állt a vér ólomkoncentrációjával és a borfogyasztással. A tengeri állatok fogyasztása a nem dohányzók esetében összefüggésben állt a vizelet kadmiumtartalmával. Eredményeik szerint a jód, szelén, arzén és higany koncentrációja tükrözte a tengeri állatok fogyasztását. A vizsgálat eredményei szerint a tengeri állatok fontos forrásai egyidejűleg az esszenciális és a toxikus elemeknek is, bizonyos esszenciális és toxikus elemek bevitele egybefonódhat.

2013. szeptember 23.
Szemlézte: dr. Lipták Judit
Forrás: Sci Total Environ. 2013 Jul 15;463-464C:836-844. doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.06.078.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az étrend és a gasztrointesztinális endokrin sejtek közti interakció

A szekréciók fontosabb szabályozási pontja, de nem az egyetlen, az az elfogyasztott táplálék tovahaladása a GIT-ben, az emésztés gasztrikus és intesztinális fázisai. Az étrend megváltoztatása nem csupán a GIT hormonok felszabadulásaira van hatással. Hanem egyúttal befolyásolja az endokrin sejtdenzitást is.

Gondolat

Big Pharma és Big Ag

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

Hírvilág

Kevesebb hússal

Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások - állítják a kutatók.

Hírvilág

A neandervölgyi ember étrendjének 80 százaléka hús volt

A neandervölgyi ember étrendjének 80 százalékát a mamutokhoz és gyapjas orrszarvúkhoz hasonló nagytestű növényevők húsa, maradék 20 százalékát pedig zöldségek tették ki.