Gondolat

Az első irányelv a nők stroke-prevenciójára

2014. FEBRUÁR 27.

Bár még nincs mindenre bizonyíték, ezek az irányelvek hasznosak lehetnek az alapellátásban dolgozók, a szülészek és a neurológusok számára.
A stroke bizonyos kockázati tényezői gyakoribbak nők esetében, ezért az AHA/ASA speciális prevenciós ajánlásokat dolgozott ki a nők számára.
- A várandós hypertoniás nők a gesztáció 12.hetétől a szülésig szedjenek kis dózisú acetilszalicilsavat. Fel kel írni nekik a megfelelő vérnyomáscsökkentőt (methyldopa, labetalol, nifedipin) súlyos magas vérnyomás esetén, de közepes fokú hipertenzió esetén is megfontolandó.
- Szűrni kell a preeclampsiát/eclampsiát az anamnézisben, és ezt a stroke kockázati tényezőjének kell tekinteni.
- Cerebralis vénás thrombosis esetén keressük a háttérben a prothromboticus állapotokat (fertőzés, gyulladásos betegség, orális fogamzásgátlók). Végezzünk a teszteket a hiperkoagulabilis állapotok felmérésére, de nem akutan vagy warfarinszedés alatt.
- Provokált cerebralis vénás thrombosis esetén 3–6 hónapig kell warfarint adni, provokálatlan esetben 6–12 hónapig, rekurrens esetben vagy primer hiperkoagulabilis állapotban élethosszig.
- A várandósság során kialakult akut cerebralis vénás thrombosist kis molekulatömegű heparinnal kell kezelni, nem pedig frakcionálatlan heparinnal. A heparint a terhesség végéig kell adni, de folytatni kell a postpartum 6. héttől legalább a postpartum 6. hónapig is, esetleg warfarinra váltva.
- A korábbi cerebralis vénás thrombosis nem jelenti a jövőbeli gyermekvállalás ellenjavallatát, de megfontolandó a kis molekulatömegű heparin adása a gesztációs idő alatt és postpartum.
- Orális fogamzásgátló első felírása előtt mérjük meg a nő vérnyomását.
- Tapintással ellenőrizzük a pulzust, nem áll-e fent pitvarfibrilláció a 75 évesnél idősebb nők esetében.
Az ajánlások hatásosságához például a pulzus tapintásának be kell épülnie a családorvosi gyakorlatba. Ezek az ajánlások segíthetnek, hogy a nemekre specifikus faktorok figyelembe vételével, személyre szabottabb intézkedésekkel csökkentsük a stroke terhét.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit
2014. február 27.

Forrás:
Bushnell C et al. Guidelines for the Prevention of Stroke in Women: A statement for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association.

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.

Hírvilág

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig

Az Első Európai Regionális Konferenciánkat, amely a Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig - Prevenció és Klinikai Gyakorlat címet viseli, 2019. máj. 8-11. között tartjuk Budapesten.