Gondolat

Az első irányelv a nők stroke-prevenciójára

2014. FEBRUÁR 27.

Bár még nincs mindenre bizonyíték, ezek az irányelvek hasznosak lehetnek az alapellátásban dolgozók, a szülészek és a neurológusok számára.
A stroke bizonyos kockázati tényezői gyakoribbak nők esetében, ezért az AHA/ASA speciális prevenciós ajánlásokat dolgozott ki a nők számára.
- A várandós hypertoniás nők a gesztáció 12.hetétől a szülésig szedjenek kis dózisú acetilszalicilsavat. Fel kel írni nekik a megfelelő vérnyomáscsökkentőt (methyldopa, labetalol, nifedipin) súlyos magas vérnyomás esetén, de közepes fokú hipertenzió esetén is megfontolandó.
- Szűrni kell a preeclampsiát/eclampsiát az anamnézisben, és ezt a stroke kockázati tényezőjének kell tekinteni.
- Cerebralis vénás thrombosis esetén keressük a háttérben a prothromboticus állapotokat (fertőzés, gyulladásos betegség, orális fogamzásgátlók). Végezzünk a teszteket a hiperkoagulabilis állapotok felmérésére, de nem akutan vagy warfarinszedés alatt.
- Provokált cerebralis vénás thrombosis esetén 3–6 hónapig kell warfarint adni, provokálatlan esetben 6–12 hónapig, rekurrens esetben vagy primer hiperkoagulabilis állapotban élethosszig.
- A várandósság során kialakult akut cerebralis vénás thrombosist kis molekulatömegű heparinnal kell kezelni, nem pedig frakcionálatlan heparinnal. A heparint a terhesség végéig kell adni, de folytatni kell a postpartum 6. héttől legalább a postpartum 6. hónapig is, esetleg warfarinra váltva.
- A korábbi cerebralis vénás thrombosis nem jelenti a jövőbeli gyermekvállalás ellenjavallatát, de megfontolandó a kis molekulatömegű heparin adása a gesztációs idő alatt és postpartum.
- Orális fogamzásgátló első felírása előtt mérjük meg a nő vérnyomását.
- Tapintással ellenőrizzük a pulzust, nem áll-e fent pitvarfibrilláció a 75 évesnél idősebb nők esetében.
Az ajánlások hatásosságához például a pulzus tapintásának be kell épülnie a családorvosi gyakorlatba. Ezek az ajánlások segíthetnek, hogy a nemekre specifikus faktorok figyelembe vételével, személyre szabottabb intézkedésekkel csökkentsük a stroke terhét.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit
2014. február 27.

Forrás:
Bushnell C et al. Guidelines for the Prevention of Stroke in Women: A statement for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association.

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre

Hírvilág

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig

Az Első Európai Regionális Konferenciánkat, amely a Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig - Prevenció és Klinikai Gyakorlat címet viseli, 2019. máj. 8-11. között tartjuk Budapesten.