Egészségpolitika

Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?

2015. JÚLIUS 24.

Mennyire ismer téged az okostelefonod? Egy új kutatás szerint, ezek az eszközök most már használhatók arra, hogy érzékeljék, ha gazdájuk depresszióban szenved.


Az okostelefonok lenyűgöző bravúrokat képesek elérni az orcostudományok, s ezen belül a pszichológa a területén. Vannak például olyan alkalmazások, amelyek használata képes csökkenteni a szorongást. Egy új kutatás eredményeként a tudósok úgy vélik, hogy fel tudják használni a készüléket arra, hogy 87% -os pontossággal felismerjék a depressziós tünetekben szenvedő embereket.
Az eredményeket a Journal of Medical Research tette közzé. Az új alkalmazás leginkább abban segíthetne, hogy felismerné a depresszió által veszélyeztetett személyeket, s ez lehetővé tesznné az egészségügy számára, hogy gyorsabban intézkedjenek.
A Behavioral Intervention Technologies at the Northwestern University Feinberg School of Medicine-ben Chicago, IL, egy olyan speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver- programot használtak, amely adatokat gyűjtött a kutatásban résztvevők okostelefonjairól.
Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy azok foglalkoztak a legtöbb időt a telefonjukkal, akik nagyobb valószínűséggel mutatták a depresszió tüneteit. A kutatás azt is kimutatta, hogy az a smobiltelefonos személy tölti a legtöbb időt otthon - vagy kevesebb helyen – akinél szintén valószínüsíthető a betegség. A kevésbé szabályos (kevésbé ismétlődő) napi-heti idöbeosztás is valószínűséget növelő tényező volt. (Fentiek vonatkozásában jusson eszünbe a GPS-es és hálózatos helymeghatározás, valamint a naptár és a todo lista – K.P.)
Depresszió a szomorúság és az érdektelenség állandó érzését okozza. Egy 2010-es tanulmány becslése szerint 10-ből 1 amerikai mutatta a depresszió jeleit.
A betegséget nehezen kezelik az elszenvedőik, gyakran elszigetelik magukat, vagy nem akarnak tudomást venni az érzéseikel. A kutatás vezető szerzője, David Mohr, PhD szerint fontos, új eredményeket értek el a depresszió felismerésének módszereiben.
"Annak van döntő jelentősége, hogy fel lehet ismerni egy személy depressziós tüneteit és azok súlyosságát anélkül, hogy a tüneteket illetően kérdéseket intéztünk volna hozzá."
Sohrob Saeb, PhD, a cikk Vezető szerzője ugyanezt állította. Kiemelte, hogy a telefon adatai megbízhatóbban jelzik a depressziót, mintha avizsgált személy naponta értékelné szomorúságát.
Minden résztvevőnek a vizsgálat előtt ki kellett töltenie egy online kérdőívet, amely demográfiai kérdéseket, és a Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) depressziót mérő kérdőívet tartalmazott. Az utóbbit gyakran használják a depressziós tünetek súlyosságnak önértékeléses mérésére. A leggyakoribb tünetek a szomorúság, az étvágy megváltozása, és az alvászavarok. amelyekre a PHQ-9 kitér.
A kutatási szoftver, a "Purple Robot" app. a tanulmányban feljegyezte a Global Positioning System (GPS) adatokat, és a telefon használati adatok, 2 hét időtartamban. Dr. Saeb korrelációt keresett és állapított meg az érintettek előzetes PHQ-9 vizsgálati eredményei és a telefon használatának, valamint a földrajzi elhelyezkedésnek adatai között.
Az eredetileg kiválasztott 40 résztvevő közül mindössze 28 produkált elemzésre elegendő adatot. elemzése. Az elemzett 28 vizsgált alanyból pontosan a fele nem mutatta a depresszió jeleit, és 14 mutatott enyhe vagy súlyos depressziót.
Az eredmények azt mutatták, hogy a depresszió jeleit mutatók háromszor gyakrabban használják a telefont, mint a többi résztvevő. Az átlagos napi használat az előbbieknél 68 perc volt, míg 17 perc az utóbbiaknál.
Továbbá, a depressziós résztvevők többnyire otthon maradtak, vagy kevesebb helyre utaztak. Dr. Mohr magyarázza: "Amikor az emberek depressziósak, hajlamosak, hogy visszavonuljanak: nincs meg bennük a motiváció és az energia menni, és csinálni a dolgokat."
Bár az adatok nyomon követése nem azonosította, milyen kapcsolatokban és milyen tartalommal használták a résztvevők a telefonjukat, Dr. Mohr úgy véli, hogy a depressziós a résztvevők nem jóbarátjaikkal beszéltek, hanem közömbös személyekkel, elkerülve a stresszes vagy fájdalmas érzéseket. Azt mondja, hogy ez az ún. "elkerülő viselkedés" amely gyakran megtalálható a depresszióban.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:// www.medicalnewstoday.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.

Agykutatás

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Hírvilág

A depressziós bohócdoktor

A depressziót sokan divatbetegségnek tartják, tudományos adatok is szép számmal vannak arról, hogy túldiagnosztizált és túlkezelt betegség. Strukturált interjúkkal kivizsgálva a személyes beszélgetés alapján depressziósnak minősített betegeket hétből hat nem felel meg a depresszió kritériumainak. A betegnek minősített emberek aztán gyógyszereket kapna, nagyrészt feleslegesen.

Hírvilág

Egy felhőben az egészségügy

Cammogó informatikai fejlesztések, rohanó mobil-egészségügy

Hírvilág

Hogyan hat a napsütés az öngyilkossági kockázatra?

A napsütés időtartama pozitívan korrelált legfeljebb tíz nappal az öngyilkosság előtt a kockázattal, de negatívan 14–60 nappal az öngyilkosság előtt.