Egészségpolitika

Története legnagyobb akvizícióját lépte meg a Richter

2020. DECEMBER 04.

Eszközvásárlási szerződést kötött a Richter Gedeon Nyrt. a Johnson and Johnson kizárólagos tulajdonú, nőgyógyászati termékeket forgalmazó leányvállalatával, a Janssennel az Evra márkanevű, folyamatos felszívódású fogamzásgátló tapasza megszerzésére és értékesítésre az Egyesült Államokon kívüli piacokra. Az aláírást 1-2 hónapon belül követi a zárás, innentől kezdheti forgalmazni az Evrát a Richter. A tapaszt az átmeneti időszakban, amíg az üzlet le nem zárul, és a forgalomba hozatali engedély át nem kerül a Richterhez, a Lohmann cég gyártja, a Janssen pedig a csomagolást végzi. Erről Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója beszélt a vállalat csütörtöki online tájékoztatóján.

"263,5 millió dollár a vételár, ezt négy-hat héten belül fogjuk kifizetni" – közölte az elnök. A tapasszal az Egyesült Államokon kívül kereskedhet a Richter, így kizárólagos árusító lehetnek az Európai Unió területén, elsősorban Olaszországban, Spanyolországban és Lengyelországban, de még Mexikóban és Brazíliában is, ezekben az országokban ráadásul a Richternek már létező értékesítési hálózata is van.
A termékkel kapcsolatos kalkulált árbevétel éves szinten 80 millió dollár körüli, de Bogsch Erik reméli, hogy a közeljövőben emelkedni fog, a 90 millió dolláros éves bevétel a cél. A tapasz a régió minden országában törzskönyvezett, kivéve Magyarországon, ezért most elindítják az engedélyeztetési folyamatot, nagyjából egy évet még várni kell rá, utána itthon is forgalomba kerülhet.

A Richter bevételének jelenleg nagyjából a harmadát adják a nőgyógyászati termékek, de további erősítést terveznek ezen a vonalon, és a társaság 2030-ra a jelenlegi csaknem 500 millióról 750 millió euróra növelné éves árbevételét. Tőzsdei szakértők szerint a 80 milliárd forintos vásárlás a Richter történetének eddigi legnagyobb akvizíciója.

"A Richter jelenlegi helyzetében nem túl nagy falat ez a vétel, pár évvel ezelőtt még az lett volna, de a cariprazine, a Richter originális terméke olyan jó bevételeket hoz – csak Amerikából az egymilliárd dollár 17-18 százaléka licencdíj formájában a Richterhez kerül –, hogy gyakorlatilag alig több mint egy évi jogdíjból ki tudja fizetni az összeget" – mondta Korányi G. Tamás az Inforádióban. A nőgyógyászati piacon tovább erősíti a pozícióját a Richter. Folyamatosan állítja elő a tapaszt, függetlenül attól, hogy a forgalmazási engedélyek átírása több hónapos, akár egyéves folyamat is lehet, de ezalatt a szer piaci jelenléte biztosított, és mivel a Richternek az Egyesült Államokon kívül is jelentős értékesítései hálózata van, olyan országokban is megjelenhet a tapasz, ahol eddig nem volt.

A Richter nőgyógyászati, fogamzásgátló palettája ezzel teljes lett, eddig orális fogamzásgátlót, méhen belüli eszközöket állított elő. Az Evra heti egyszeri használatra engedélyezett fogamzásgátló nők számára. Ez a világ első úgynevezett transzdermális (bőrön át felszívódó) hormonális tapasza, amely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít, előnye a folyamatos felszívódás. A kicsi, négyzet alakú tapasz olyan, mint egy pici bélyeg, amelyet az alhasra, fenékre, a felsőtestre vagy a külső felkarra kell felhelyezni. Egy tapasz hét napig használható, ezután cserélni kell, három héten keresztül. A negyedik hét hatóanyagmentes, csakúgy, mint az orális fogamzásgátlók esetében. A termék elsősorban fiatalkorúaknál népszerű, hisz nem kell tablettáról gondoskodni, azt váltja ki, mellékhatása jóval kevesebb, mint a tablettának. Az ára országonként eltérő, és többféle kiszerelés is ismert, de egy egyhónapos ciklusra elegendő 3 tapaszos kiszerelés ma jellemzően 8-12 eurós áron forog.

Nőgyógyászati fókusz

A Richter stratégiájában kulcsszerepe van a nőgyógyászatnak, negyedszázad alatt, 1994 és 2019 között 8 százalékról, 35 százalékra nőtt a Richter bevételeiben a nőgyógyászati termékek aránya (ráadásul ebben az időszakban 22 milliárd forintról, 508 milliárd forintra nőtt a teljes forgalom).

Kun J. Viktória

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Hírvilág

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Egészségpolitika

A gyógyszergyár és az egyetem összefogása – ahol a tudás és a tőke találkozik

Magyarország tudásban és innovációban is a világ orvostudományának élvonalában van. Ezt szeretné erősíteni az a stratégiai megállapodás is, amit ma írt alá a Richter Gedeon Nyrt.-vel a Semmelweis Egyetem. Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb, magyar gyógyszergyára és a hírű orvosi egyetem összefogását erősíti a most kötött megállapodás, amely elsődleges célja nemcsak a fiatalok motiválása, itthon tartása, de az is, hogy olyan kutatások indulhassanak, amelyet a nemrégiben törzskönyvezett skizofrénia gyógyszere már igazolt. Hogy a legmagasabb szintű tudás és az anyagi források találkozása nagyon komoly erő lehet.

Hírvilág

Bejelentették a Richter Anna díj győzteseit

A Richter Anna Díj március 8-án megrendezett díjátadó rendezvényén jelentették be azt az öt nyertes csapatot, amelyek összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására.

Hírvilág

A Mitsubishi törzskönyvi engedélyt kapott a cariprazine-ra egyes ASEAN piacokra vonatkozóan

A Richter Gedeon Nyrt. a mai napon bejelentette, hogy a Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation ASEAN országokban található leányvállalatai törzskönyvi engedélyt kaptak a cariprazine-ra skizofrénia indikációban. Az említett engedélyek kiadására Szingapúrban és Thaiföldön került sor.