Egészségpolitika

Története legnagyobb akvizícióját lépte meg a Richter

2020. DECEMBER 04.

Eszközvásárlási szerződést kötött a Richter Gedeon Nyrt. a Johnson and Johnson kizárólagos tulajdonú, nőgyógyászati termékeket forgalmazó leányvállalatával, a Janssennel az Evra márkanevű, folyamatos felszívódású fogamzásgátló tapasza megszerzésére és értékesítésre az Egyesült Államokon kívüli piacokra. Az aláírást 1-2 hónapon belül követi a zárás, innentől kezdheti forgalmazni az Evrát a Richter. A tapaszt az átmeneti időszakban, amíg az üzlet le nem zárul, és a forgalomba hozatali engedély át nem kerül a Richterhez, a Lohmann cég gyártja, a Janssen pedig a csomagolást végzi. Erről Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója beszélt a vállalat csütörtöki online tájékoztatóján.

"263,5 millió dollár a vételár, ezt négy-hat héten belül fogjuk kifizetni" – közölte az elnök. A tapasszal az Egyesült Államokon kívül kereskedhet a Richter, így kizárólagos árusító lehetnek az Európai Unió területén, elsősorban Olaszországban, Spanyolországban és Lengyelországban, de még Mexikóban és Brazíliában is, ezekben az országokban ráadásul a Richternek már létező értékesítési hálózata is van.
A termékkel kapcsolatos kalkulált árbevétel éves szinten 80 millió dollár körüli, de Bogsch Erik reméli, hogy a közeljövőben emelkedni fog, a 90 millió dolláros éves bevétel a cél. A tapasz a régió minden országában törzskönyvezett, kivéve Magyarországon, ezért most elindítják az engedélyeztetési folyamatot, nagyjából egy évet még várni kell rá, utána itthon is forgalomba kerülhet.

A Richter bevételének jelenleg nagyjából a harmadát adják a nőgyógyászati termékek, de további erősítést terveznek ezen a vonalon, és a társaság 2030-ra a jelenlegi csaknem 500 millióról 750 millió euróra növelné éves árbevételét. Tőzsdei szakértők szerint a 80 milliárd forintos vásárlás a Richter történetének eddigi legnagyobb akvizíciója.

"A Richter jelenlegi helyzetében nem túl nagy falat ez a vétel, pár évvel ezelőtt még az lett volna, de a cariprazine, a Richter originális terméke olyan jó bevételeket hoz – csak Amerikából az egymilliárd dollár 17-18 százaléka licencdíj formájában a Richterhez kerül –, hogy gyakorlatilag alig több mint egy évi jogdíjból ki tudja fizetni az összeget" – mondta Korányi G. Tamás az Inforádióban. A nőgyógyászati piacon tovább erősíti a pozícióját a Richter. Folyamatosan állítja elő a tapaszt, függetlenül attól, hogy a forgalmazási engedélyek átírása több hónapos, akár egyéves folyamat is lehet, de ezalatt a szer piaci jelenléte biztosított, és mivel a Richternek az Egyesült Államokon kívül is jelentős értékesítései hálózata van, olyan országokban is megjelenhet a tapasz, ahol eddig nem volt.

A Richter nőgyógyászati, fogamzásgátló palettája ezzel teljes lett, eddig orális fogamzásgátlót, méhen belüli eszközöket állított elő. Az Evra heti egyszeri használatra engedélyezett fogamzásgátló nők számára. Ez a világ első úgynevezett transzdermális (bőrön át felszívódó) hormonális tapasza, amely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít, előnye a folyamatos felszívódás. A kicsi, négyzet alakú tapasz olyan, mint egy pici bélyeg, amelyet az alhasra, fenékre, a felsőtestre vagy a külső felkarra kell felhelyezni. Egy tapasz hét napig használható, ezután cserélni kell, három héten keresztül. A negyedik hét hatóanyagmentes, csakúgy, mint az orális fogamzásgátlók esetében. A termék elsősorban fiatalkorúaknál népszerű, hisz nem kell tablettáról gondoskodni, azt váltja ki, mellékhatása jóval kevesebb, mint a tablettának. Az ára országonként eltérő, és többféle kiszerelés is ismert, de egy egyhónapos ciklusra elegendő 3 tapaszos kiszerelés ma jellemzően 8-12 eurós áron forog.

Nőgyógyászati fókusz

A Richter stratégiájában kulcsszerepe van a nőgyógyászatnak, negyedszázad alatt, 1994 és 2019 között 8 százalékról, 35 százalékra nőtt a Richter bevételeiben a nőgyógyászati termékek aránya (ráadásul ebben az időszakban 22 milliárd forintról, 508 milliárd forintra nőtt a teljes forgalom).

Kun J. Viktória

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Hírvilág

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Idegtudományok

Szkizofréniakutatás: a gondozók legalább fele nehezen viseli az anyagi terheket, 60%-uknak problémájuk van munkahelyük megtartásával, 50%-uknak nincs kapcsolata más gondozókkal

A családtagok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a betegek érzelmi támogatásában, Magyarországon különösen magas adatokat kaptunk, a válaszadók 94%-a mondta ezt (a 4 ország átlaga: 88%). Ráadásul a gondozó családtagok kétharmada biztosít a betegeknek anyagi forrásokat is, a magyar válaszadók esetében 68%-uk (a 4 ország átlaga: 67%).

Egészségpolitika

A gyógyszergyár és az egyetem összefogása – ahol a tudás és a tőke találkozik

Magyarország tudásban és innovációban is a világ orvostudományának élvonalában van. Ezt szeretné erősíteni az a stratégiai megállapodás is, amit ma írt alá a Richter Gedeon Nyrt.-vel a Semmelweis Egyetem. Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb, magyar gyógyszergyára és a hírű orvosi egyetem összefogását erősíti a most kötött megállapodás, amely elsődleges célja nemcsak a fiatalok motiválása, itthon tartása, de az is, hogy olyan kutatások indulhassanak, amelyet a nemrégiben törzskönyvezett skizofrénia gyógyszere már igazolt. Hogy a legmagasabb szintű tudás és az anyagi források találkozása nagyon komoly erő lehet.

Hírvilág

Bejelentették a Richter Anna díj győzteseit

A Richter Anna Díj március 8-án megrendezett díjátadó rendezvényén jelentették be azt az öt nyertes csapatot, amelyek összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására.