Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

2015. OKTÓBER 31.

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.
Ez a könnyen kezelhető navigációs szolgáltatás eltér szabvány tömegközlekedési alkalmazásoktól, folyamatos útmutatást ad az utazás során, gyalogos irányokat mutat a megállók és a célpontok felé, alkalmazkodik a tömegközlekedési eszközök menetrendjéhez, melyet meg is mutat a felhasználónak, továbbá megadja a szükséges valós idejű információkat. Segít az idős közlekedőnek megtalálni a megfelelő legrövidebb és legbiztonságosabb teljes útvonalat, figyelmeztet az útirány megváltozására, a járműről való leszállásra, és elirányít az utolsó megállóból a célba.
Az Európai ASSISZTANT (Aiding SuStainable Independent Senior TrAvellers to Navigate in Towns) projekt által kifejlesztett alkalmazás egyaránt használható számítógépeken, valamint mobiltelefonokon.
A felhasználók amikor elkezdik kialakítani felhasználói profiljukat a szolgáltatás honlapján, megadnak egy kapcsolattartó személyt is - általában egy nővért, gondozót vagy közeli hozzátartozót. Ezt követően, el lehet kezdeni megtervezni az utazásokat az indulási és érkezési címek, valamint és az optimális időpont megadásával. A rendszer létrehoz egy megfelelő közlekedési tervet a tömegközlekedési menetrendek alapján, amelyet elküld a felhasználó mobil telefonjára. A mobil alkalmazás hangjelzést ad, figyelmeztetve az utazás megkezdésére, és elkezdi irányítani a felhasználót az otthonától az első megállóig, majd jelez a legmegfelelőbb tömegközlekedési kapcsolatot biztosító jármű állomáshoz érkezésekor, figyelmeztetve a felszállásra, és figyelmeztet a leszállásra is a megfelelő állomáson. Onnan, végigvezeti a felhasználót a maradék gyalogos útvonalon az célpontig. Ezen kívül az alkalmazás segítségével a felhasználó, ha probléma merül fel, könnyen visszatalálhat a helyes útra. A vizuális és a hangos navigáció egyaránt folyamatosan rendelkezésre áll.

Valós körülmények között Helsinkiben, Finnországban, Bécsben Ausztriában és Donostia-San Sebastianban Spanyolországban próbálták ki az Eurpai ASSZISZTENS-t.A kísérletek megerősítették, hogy a szolgáltatás jól működik, és segíti az időseket, hogy megfelelően és biztonságosan használják a tömegközlekedést útjuk megkezdésétől egészen kitűzött célig. A kísérletvezetők úgy találták, hogy különösen nagy szükség volt a mobiltelefonos applikáció segítségére az idősebb felhasználók számára szokatlan útvonalakon.
A szolgáltatás a fogyasztók számára 2017-be lesz elérhető. A projektpartnerek most keresik a további fejlesztések és a megfelelő forgalmazás lehetőségeit.
Öt különböző országból hét partner kutató csoport vett részt a három éves ASSISTANT projekt megvalósításában. A projekt támogatást nyert az Európai Bizottság Ambient Assisted Living programjától (AAL) és nemzeti finanszírozási keretektől is. Az AAL célja az, hogy az IKT (Információs Kommunikációs Technológia) segítségével jobbá tegyék az idős emberek életének minőségét.
A VTT mellett, finn résztvevők között volt a Citruna Technologies Oy és a Fara Oy.További partnerek voltak ezen kívül a Bécsi Egyetem Ausztriából, továbbá az E- Seniors Franciaországból, a Transport snd Travel Research Ltd az Egyesült Királyságból és a projekt koordinátora, a Tecnalia Spanyolországból.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében

Egy a robusztus mobiltelefon és a web-alapú megoldást fejlesztettek ki azoknak a betegeknek a számára, akik esetében obstruktív alvási apnoe (OSA) betegséget diagnosztizáltak. Az új hálózati megoldás és program egyszerre képes kezelni a probléma leglényegesebb összetevőit: úgymint a visszacsatolást, az oktatást és a hibaelhárítást. A SleepMapper elnevezésű önmenedzselő rendszert a Philips Respironics fejlesztette ki és mutatta be.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését

A mobil telefonok adatainak nyomon követése kapcsán leggyakrabban az adatvédelmi problémákra asszociálunk, ám ez az óriási adathalmaz kulcs lehet annak megértéséhez, hogyan terjednek a fertőző betegségek szezonálisan - állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent tanulmány. A Princeton Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói több mint 15 millió ember anonim mobiltelefon-rekordjai felhasználásával követték a rubeola terjedését Kenyában, és megmutatták, hogy a mobiltelefon adatok elemzése segítségével képesek lehetünk mennyiségileg is megjósolni a szezonális betegségek terjedési mintázatát.

Egészségpolitika

Orvos-beteg kommunikációt segít a VerbalCare app

A Medical Specialties Distributors, egy Massachusetts államban működő vállalat, amely otthoni ellátást szolgáló orvosi berendezéseket forgalmaz és kölcsönöz, felvásárolta a Verbal Applications, más néven VerbalCare nevű céget, amely olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy a gondozó team-ek jobban kommunikálhassanak a páciensekkel.