Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

2015. OKTÓBER 31.

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.
Ez a könnyen kezelhető navigációs szolgáltatás eltér szabvány tömegközlekedési alkalmazásoktól, folyamatos útmutatást ad az utazás során, gyalogos irányokat mutat a megállók és a célpontok felé, alkalmazkodik a tömegközlekedési eszközök menetrendjéhez, melyet meg is mutat a felhasználónak, továbbá megadja a szükséges valós idejű információkat. Segít az idős közlekedőnek megtalálni a megfelelő legrövidebb és legbiztonságosabb teljes útvonalat, figyelmeztet az útirány megváltozására, a járműről való leszállásra, és elirányít az utolsó megállóból a célba.
Az Európai ASSISZTANT (Aiding SuStainable Independent Senior TrAvellers to Navigate in Towns) projekt által kifejlesztett alkalmazás egyaránt használható számítógépeken, valamint mobiltelefonokon.
A felhasználók amikor elkezdik kialakítani felhasználói profiljukat a szolgáltatás honlapján, megadnak egy kapcsolattartó személyt is - általában egy nővért, gondozót vagy közeli hozzátartozót. Ezt követően, el lehet kezdeni megtervezni az utazásokat az indulási és érkezési címek, valamint és az optimális időpont megadásával. A rendszer létrehoz egy megfelelő közlekedési tervet a tömegközlekedési menetrendek alapján, amelyet elküld a felhasználó mobil telefonjára. A mobil alkalmazás hangjelzést ad, figyelmeztetve az utazás megkezdésére, és elkezdi irányítani a felhasználót az otthonától az első megállóig, majd jelez a legmegfelelőbb tömegközlekedési kapcsolatot biztosító jármű állomáshoz érkezésekor, figyelmeztetve a felszállásra, és figyelmeztet a leszállásra is a megfelelő állomáson. Onnan, végigvezeti a felhasználót a maradék gyalogos útvonalon az célpontig. Ezen kívül az alkalmazás segítségével a felhasználó, ha probléma merül fel, könnyen visszatalálhat a helyes útra. A vizuális és a hangos navigáció egyaránt folyamatosan rendelkezésre áll.

Valós körülmények között Helsinkiben, Finnországban, Bécsben Ausztriában és Donostia-San Sebastianban Spanyolországban próbálták ki az Eurpai ASSZISZTENS-t.A kísérletek megerősítették, hogy a szolgáltatás jól működik, és segíti az időseket, hogy megfelelően és biztonságosan használják a tömegközlekedést útjuk megkezdésétől egészen kitűzött célig. A kísérletvezetők úgy találták, hogy különösen nagy szükség volt a mobiltelefonos applikáció segítségére az idősebb felhasználók számára szokatlan útvonalakon.
A szolgáltatás a fogyasztók számára 2017-be lesz elérhető. A projektpartnerek most keresik a további fejlesztések és a megfelelő forgalmazás lehetőségeit.
Öt különböző országból hét partner kutató csoport vett részt a három éves ASSISTANT projekt megvalósításában. A projekt támogatást nyert az Európai Bizottság Ambient Assisted Living programjától (AAL) és nemzeti finanszírozási keretektől is. Az AAL célja az, hogy az IKT (Információs Kommunikációs Technológia) segítségével jobbá tegyék az idős emberek életének minőségét.
A VTT mellett, finn résztvevők között volt a Citruna Technologies Oy és a Fara Oy.További partnerek voltak ezen kívül a Bécsi Egyetem Ausztriából, továbbá az E- Seniors Franciaországból, a Transport snd Travel Research Ltd az Egyesült Királyságból és a projekt koordinátora, a Tecnalia Spanyolországból.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében

Egy a robusztus mobiltelefon és a web-alapú megoldást fejlesztettek ki azoknak a betegeknek a számára, akik esetében obstruktív alvási apnoe (OSA) betegséget diagnosztizáltak. Az új hálózati megoldás és program egyszerre képes kezelni a probléma leglényegesebb összetevőit: úgymint a visszacsatolást, az oktatást és a hibaelhárítást. A SleepMapper elnevezésű önmenedzselő rendszert a Philips Respironics fejlesztette ki és mutatta be.

Egészségpolitika

Fogyókúra okos telefonnal

Mindeddig online élelmiszer-napló, vagy hagyományos papír alapú változat szolgált arra, hogy a fogyókúrázók kontrollálják napi élelmiszer bevitelüket, s ezen belül kiemelten a kalória bevitelt. A My Meal Mate okostelefon alkalmazás új eszköz ezen a területen: hatékonyságát összevetették a kutatók a hagyományos módszerekkel.

Hírvilág

A D-vitamin-pótlás csökkenti az elesés kockázatát

A nagy dózisú D-vitamint kapó idősek izmai erősebbek, és ritkábban esnek el

Egészségpolitika

Orvos-beteg kommunikációt segít a VerbalCare app

A Medical Specialties Distributors, egy Massachusetts államban működő vállalat, amely otthoni ellátást szolgáló orvosi berendezéseket forgalmaz és kölcsönöz, felvásárolta a Verbal Applications, más néven VerbalCare nevű céget, amely olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy a gondozó team-ek jobban kommunikálhassanak a páciensekkel.