Egészségpolitika

Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében

2013. MÁJUS 24.

Egy a robusztus mobiltelefon és a web-alapú megoldást fejlesztettek ki azoknak a betegeknek a számára, akik esetében obstruktív alvási apnoe (OSA) betegséget diagnosztizáltak. Az új hálózati megoldás és program egyszerre képes kezelni a probléma leglényegesebb összetevőit: úgymint a visszacsatolást, az oktatást és a hibaelhárítást.

A SleepMapper elnevezésű önmenedzselő rendszert a Philips Respironics fejlesztette ki és mutatta be. Ez egyben az első önálló (azaz orvosi vagy más egészségügyi gondozói jelenlétet nem igénylő) irányítási rendszer az OSA betegek számára, amely segíti a terápiás technikák betartását, s így támogatást nyújt az alvás-terápiában. Ez az innovatív alkalmazás biztosítja az alvási apnoe betegek számára a szükséges eszközöket, hogy fokozzák az alvás-terápia hatékonyságát, egy olyan beteg-központú megoldás, amelyek segíti az életminőség javítását.

A SleepMapper megoldás egyszerűbbé és hathatósabbá teszi azoknak a betegeknek a terápiáját, akik a Philips Respironics rendszer pozitív légúti nyomás (PAP) eszközeit használják, s így ők nagyobb valószínűséggel maradnak együttműködőek és motiváltak a terápia során. A beteg megtekintheti a terápiás visszajelzést, beállíthat célokat, és hozzáfér információkhoz, adatokhoz, forrásokhoz és oktatóanyagokhoz az alvási apnoéről, továbbá a terápiában alkalmazott PAP terápiás eszközökről és maszkokról.
"Egy ilyen eszköz, mint a SleepMapper a betegségem korai szakaszában az én terápiámban sokat segíthetett volna," mondta Sherry Johnston, egy alvási apnoéban szenvedő beteg. "Én most megismerhetek minden olyan információt, melyekhez nem férhettem hozzá korábban. Látom az eredményeket minden nap, és a képességet, hogy saját magam naponta új célokat állítsak be magamnak, kifejezetten élvezem. A SleepMapper jelentős mértékben segít kezelni alvási apnoe betegségemet."
Az OSA betegséget a felső légutak szűkülete vagy elzáródása jellemzi, ami a légzés megszűnését eredményezi alvás közben.

A betegség a férfi lakosság mintegy négy százalékát, és a nők két százalékát érinti az Egyesült Államokban. A pozitív légúti nyomás (PAP) kezelés a legjobb bevált módszer az OSA kezelésére. Sajnos, sok beteg gyakran nem használja, vagy hibásan használja a PAP terápiát. Ez komoly probléma, mivel az OSA, amennyiben kezeletlen marad, vagy nem megfelelően kezelt, növelheti különféle krónikus betegségek kockázatát, amilyen például a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

„A terápiához való nem-ragaszkodás a rossz beteg felvilágosítás miatt, melynek következtében a páciensek nem értik a betegség lezajlásának folyamát és a lehetséges következményeket: ezek voltak a jellemző akadályok a PAP sikerében", mondta Mark. S. Aloia, PhD, a globális klinikai kutatás igazgatója a Philips Healthcare-ben.

Dr. Aloia PAP terápiát tanult az elmúlt 15 évben, és úgy gondolja, hogy a "SleepMapper világosan utat mutat a pácienseknek, és megtanítja menedzselni az OSA kezelését. Ez elősegíti a beteg elkötelezettségségének kialakulását, és megérteti vele saját felelősségének mértékét és jellegét betegségével kapcsolatban - melynek következtében természetesen növekedhetnek állapota javulásának esélyei. "
A SleepMappernek számos előnye van az egészségügyi ellátók számára. John Frank, a Philips Home Egészségügyi Megoldások alelnöke ezt mondja: "Egyre több kihívással kell szembenézniük az egészségügyi ellátóknak. Az olyan innovációk, mint a SleepMapper segíthetnek a szolgáltatóknak, hogy szerepüket egyre hatékonyabbá tegyék a minőségi ellátásban. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a klinikusoknak és a házi gondozásnak, hogy eszközeink segítségével a betegek betartsák a terápiát, és így jobb életminőséggel élhessenek. "

A SleepMappert le lehet letölteni okostelefonra, vagy tablettra, de elérhető számítógépre is. Főbb elérhetőségei: a Google Play, az iTunes és a www.sleepmapper.com .

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Fogyókúra okos telefonnal

Mindeddig online élelmiszer-napló, vagy hagyományos papír alapú változat szolgált arra, hogy a fogyókúrázók kontrollálják napi élelmiszer bevitelüket, s ezen belül kiemelten a kalória bevitelt. A My Meal Mate okostelefon alkalmazás új eszköz ezen a területen: hatékonyságát összevetették a kutatók a hagyományos módszerekkel.

Egészségpolitika

Orvos-beteg kommunikációt segít a VerbalCare app

A Medical Specialties Distributors, egy Massachusetts államban működő vállalat, amely otthoni ellátást szolgáló orvosi berendezéseket forgalmaz és kölcsönöz, felvásárolta a Verbal Applications, más néven VerbalCare nevű céget, amely olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy a gondozó team-ek jobban kommunikálhassanak a páciensekkel.

Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Egészségpolitika

A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését

A mobil telefonok adatainak nyomon követése kapcsán leggyakrabban az adatvédelmi problémákra asszociálunk, ám ez az óriási adathalmaz kulcs lehet annak megértéséhez, hogyan terjednek a fertőző betegségek szezonálisan - állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent tanulmány. A Princeton Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói több mint 15 millió ember anonim mobiltelefon-rekordjai felhasználásával követték a rubeola terjedését Kenyában, és megmutatták, hogy a mobiltelefon adatok elemzése segítségével képesek lehetünk mennyiségileg is megjósolni a szezonális betegségek terjedési mintázatát.