Egészségpolitika

Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság

2014. MÁRCIUS 26.

Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság

A Chalmers University of Technology kutatói egy új módszert fejlesztettek ki a fantom végtag fájdalom (PLP) kezelésére, mely amputáció után gyakran jelentkezik. A módszer több technológia egyedülálló kombinációja, és már a kísérletsorozat kezdetén sikerrel teszteltek egy 48 éves beteget, aki súlyos fantom végtag fájdalommal szenvedett. Az esettanulmány a fájdalom drasztikus csökkenéséről számol be.

Az emberek, akik elveszítik a karjukat vagy a lábukat gyakran fantom-érzéseket tapasztalnak, mintha a hiányzó végtagok még mindig meglennének. Az esetek hetven százalékában fáj az amputált végtag, annak ellenére, hogy már nem létezik.

A fantom végtagfájdalom komoly krónikus és romló tünet lehet, amely jelentősen csökkenti a a páciens életminőségét. A fantom végtag fájdalom pontos oka és az egyéb fantom érzések mechanizmusa még nem ismert.

A fantom végtag fájdalmat jelenleg több különböző módszerrel kezelik. Ilyen például a tükör-terápia, a különböző gyógyszerek, az akupunktúra és a hipnózis. Sok esetben azonban semmi sem segít.

Ez volt a helyzet annak a betegnek az esetében is, akit a Chalmers kutatói kiválasztottak az új kezelési módszer kipróbálására.

A beteg 48 évvel ezelőtt vesztette el a karját, s azóta szenvedett fantom fájdalommal változó mértékben: a közepestől egészen az elviselhetetlenig. Soha nem volt teljesen tünetmentes.

A beteg fájdalma drasztikusan csökkent az új kezelés hatására. Most van olyan időszak is, amikor teljesen mentes a fájdalomtól, és fel sem ébred a fájdalomra éjszaka, mint korábban.

Az új módszer a beteg kar-csonkja izomzatának elektromos jeleit vezeti el, és segítségükkel vezérli az úgynevezett „kiterjesztett valóság rendszert.” Az elektromos jeleket elektródák érzékelik a csonk bőrén. A jelek ezután számítógépes program kar-mozdulatokká „fordítja le”, transzformálja bonyolult algoritmusok felhasználásával. A beteg végül is láthatja magát a képernyőn egy virtuális karral kiegészülve, amely valós időben vezérelhető saját idegi parancsaival.

"Számos sajátossága lehet ennek a rendszernek, amelyek együtt képezhetik az okát annak, hogy a fájdalom csillapodik", mondja Max Ortiz kutató. "A motoros terület az agyban amely az amputált kart vezérelte ismét aktiválódhat, és a beteg megkapja a megfelelő vizuális visszajelzést, amely trükkösen elhiteti az aggyal, hogy a motoros parancsok végre lettek hajtva, így összeáll az a teljes rendszer, amelyben az amputált kar virtuálisan visszatér a helyére."

Az eddigi modern terápiákban, amelyek hagyományos tükröket használnak, a virtuális valóság alapja a szemközti karról vagy lábról érkező vizuális visszajelzés. Emiatt azokon az embereken, akik elvesztették mindkét karjukat vagy mindkét lábukat, ezekkel a módszerekkel nem lehetett segíteni.

"A módszer abban különbözik a korábbi kezeléstől, hogy a vezérlő jeleket a kar-csonkból olvassuk ki, így az érintett kar a felelős a vizuálisan érzékelt mozgás-látványért – és nem a másik, mint a tükrös megoldás esetében", mondja Max Ortiz.
(Természetesen az agyi vezérlés – fizikai mozgás – érzékszervi visszajelzés kör mesterséges bezárásának, mint új terápiás elemnek, és a fájdalom csökkenésének a kapcsolatát még további vizsgálatoknak kell feltárnia. Mindenesetre a szerzett tapasztalatok önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy terápiás eljárás kidolgozásának alapját képezzék. – K.P.)

Három svéd kórház és több európai klinika is együttműködik a módszer nagyobb betegcsoportban való kipróbálásában.

A kutatócsoport kidolgozott egy olyan rendszert is, amely otthon használható.
Még ennél is sokat ígérőbbnek tűnik az a felvetés, hogy a módszer alapgondolatát fel lehet használni más, olyan betegcsoportok esetében is, melyekben szükség van arra, hogy rehabilitálják a mobilitást. Ilyen például a stroke betegek, vagy egyes gerincvelő sérüléses betegek csoportjában is.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.