Egészségpolitika

Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság

2014. MÁRCIUS 26.

Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság

A Chalmers University of Technology kutatói egy új módszert fejlesztettek ki a fantom végtag fájdalom (PLP) kezelésére, mely amputáció után gyakran jelentkezik. A módszer több technológia egyedülálló kombinációja, és már a kísérletsorozat kezdetén sikerrel teszteltek egy 48 éves beteget, aki súlyos fantom végtag fájdalommal szenvedett. Az esettanulmány a fájdalom drasztikus csökkenéséről számol be.

Az emberek, akik elveszítik a karjukat vagy a lábukat gyakran fantom-érzéseket tapasztalnak, mintha a hiányzó végtagok még mindig meglennének. Az esetek hetven százalékában fáj az amputált végtag, annak ellenére, hogy már nem létezik.

A fantom végtagfájdalom komoly krónikus és romló tünet lehet, amely jelentősen csökkenti a a páciens életminőségét. A fantom végtag fájdalom pontos oka és az egyéb fantom érzések mechanizmusa még nem ismert.

A fantom végtag fájdalmat jelenleg több különböző módszerrel kezelik. Ilyen például a tükör-terápia, a különböző gyógyszerek, az akupunktúra és a hipnózis. Sok esetben azonban semmi sem segít.

Ez volt a helyzet annak a betegnek az esetében is, akit a Chalmers kutatói kiválasztottak az új kezelési módszer kipróbálására.

A beteg 48 évvel ezelőtt vesztette el a karját, s azóta szenvedett fantom fájdalommal változó mértékben: a közepestől egészen az elviselhetetlenig. Soha nem volt teljesen tünetmentes.

A beteg fájdalma drasztikusan csökkent az új kezelés hatására. Most van olyan időszak is, amikor teljesen mentes a fájdalomtól, és fel sem ébred a fájdalomra éjszaka, mint korábban.

Az új módszer a beteg kar-csonkja izomzatának elektromos jeleit vezeti el, és segítségükkel vezérli az úgynevezett „kiterjesztett valóság rendszert.” Az elektromos jeleket elektródák érzékelik a csonk bőrén. A jelek ezután számítógépes program kar-mozdulatokká „fordítja le”, transzformálja bonyolult algoritmusok felhasználásával. A beteg végül is láthatja magát a képernyőn egy virtuális karral kiegészülve, amely valós időben vezérelhető saját idegi parancsaival.

"Számos sajátossága lehet ennek a rendszernek, amelyek együtt képezhetik az okát annak, hogy a fájdalom csillapodik", mondja Max Ortiz kutató. "A motoros terület az agyban amely az amputált kart vezérelte ismét aktiválódhat, és a beteg megkapja a megfelelő vizuális visszajelzést, amely trükkösen elhiteti az aggyal, hogy a motoros parancsok végre lettek hajtva, így összeáll az a teljes rendszer, amelyben az amputált kar virtuálisan visszatér a helyére."

Az eddigi modern terápiákban, amelyek hagyományos tükröket használnak, a virtuális valóság alapja a szemközti karról vagy lábról érkező vizuális visszajelzés. Emiatt azokon az embereken, akik elvesztették mindkét karjukat vagy mindkét lábukat, ezekkel a módszerekkel nem lehetett segíteni.

"A módszer abban különbözik a korábbi kezeléstől, hogy a vezérlő jeleket a kar-csonkból olvassuk ki, így az érintett kar a felelős a vizuálisan érzékelt mozgás-látványért – és nem a másik, mint a tükrös megoldás esetében", mondja Max Ortiz.
(Természetesen az agyi vezérlés – fizikai mozgás – érzékszervi visszajelzés kör mesterséges bezárásának, mint új terápiás elemnek, és a fájdalom csökkenésének a kapcsolatát még további vizsgálatoknak kell feltárnia. Mindenesetre a szerzett tapasztalatok önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy terápiás eljárás kidolgozásának alapját képezzék. – K.P.)

Három svéd kórház és több európai klinika is együttműködik a módszer nagyobb betegcsoportban való kipróbálásában.

A kutatócsoport kidolgozott egy olyan rendszert is, amely otthon használható.
Még ennél is sokat ígérőbbnek tűnik az a felvetés, hogy a módszer alapgondolatát fel lehet használni más, olyan betegcsoportok esetében is, melyekben szükség van arra, hogy rehabilitálják a mobilitást. Ilyen például a stroke betegek, vagy egyes gerincvelő sérüléses betegek csoportjában is.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.