Egészségpolitika

Eljött már az ideje annak, hogy a háziorvosok e-mailben is nyújtsanak szolgáltatásokat?

2014. DECEMBER 31.

A brit kormány megalapozottnak látja az e-mail kapcsolattartásnak és e-konzultációknak alkalmazását a háziorvosok pácienseik között, mert ez a módszer megkönnyítheti a betegek hozzáférését az alapellátáshoz. Éppen ezért kísérletileg bevezették az email szolgáltatásokat Angliában, 20 háziorvosi praxisban. Az orvosok felhatalmazást kaptak e-mail kommunikáció közvetítésével lebonyolítani az ismételt gyógyszerfelírást, a rendelőben létrejövő orvos-beteg találkozások időpontjának lefoglalását, és kikötötték, hogy a betegek számára lehetővé kell tenni, hogy elektronikusan kommunikáljanak sajátos egyéni problémáikról az egészségügyi és szociális ellátást végző team-ekkel.
Ugyanakkor az e-mail szélesebb körű használata nem kötelező, és az alapellátásban dolgozó orvosok meglehetősen lassan tették magukévá ezt a fajta technológiát a betegekkel való kiterjesztett tematikájú kommunikációban.
„Jó okkal!” - állítja, Emma Richards, klinikai tudományos munkatárs a londoni Imperial College Primary Care and Public Health osztályán. „Az új médium iránti fokozott lelkesedése ellenére a kormány nem bocsájtott ki útmutatást az orvosok és betegek email kommunikációjának szabályozására, optimalizálására, s a lehetséges veszélyek elkerülésére.” – mondta. "Az a látomás, hogy a betegek e-mailben korlátlan mennyiségű kéréssel és kérdéssel állhatnak elő, rettegést váltott ki sok háziorvosból, nem csak az elolvasásra és megválaszolásra szükséges idő mennyisége miatt, hanem a klinikai biztonság veszélybe kerülése miatt is."
A telefonos konzultációkkal kapcsolatos bizonyítékok azt mutatják, hogy nem helyettesítik a személyes találkozásokat, ráadásul növelik azok számát - állítja.
És ellentétben a telefonhívásokkal, ahol az orvos metakommunikatív csatornán is döntő fontosságú benyomásokat szerezhet a páciens egészségi állapotáról, és a kontextus által is determinált kérdéseket tehet fel, ez a fajta információcsere nem lehetséges egy e-mail váltás során – fejtette ki.
Az e-mailre adott válasz elkerülhetetlenül késedelmes megválaszolása katasztrofálisnak bizonyulhat például egy szuicid hajlamú beteg, vagy éppen egy mellkasi fájdalomban szenvedő esetén.
És aggódik amiatt, hogy az e-mail hozzáférés potenciálisan szélesítheti az egészségügyi egyenlőtlenségeket, ott, ahol az legkevésbé volna ajánlatos: éppenséggel a leginkább rászorulók esetében, mint amilyenek például az idősek, akik számára lehetséges, hogy jelentős problémát okozhat használni az új lehetőséget, mivel esetükben hiányzik a know-how, vagy a megfelelő technikai eszközök.
Ezzel szemben Elinor Gunning, klinikai oktatási munkatárs a Department of Primary Care és Népegészségügyi UCL Medical School-ban véleménye szerint az e-mail szolgáltatások jól működhetnek, ha megfelelően megtervezettek és jól menedzselik őket.
Egy e-mail indító és jelző rendszer biztonságos szerveren, a páciens beleegyezése, valamint annak biztosítása, hogy a betegek és az orvosok megértsék az e-mail korlátjait, és azt, hogy milyen típusú kommunikációs tartalmak a legalkalmasabbak erre a médiumra, elengedhetetlen, mondja.
"A betegek számára tudatosítani kell, hogy az e-maileket nem feltétlenül olvassák el azonnal. Az e-mail használat feltételei és szabályai átfogóan ismertetendőek, amikor egyfajta szerződéssel a felek ebbe beleegyeznek, és a legfontosabb sajátosságok – lábjegyzetben, vagy másként - megismételhetőek minden egyes e-mail válasz esetében" - írja.
Sok az e- mail szolgáltatásokkal kapcsán felvetett aggály felmerült egykor a telefon és fax útján lebonyolított orvos-beteg kommunikációval kapcsolatban is, melyek mára már elismert, bevált módszerek, részei az általános gyakorlatnak - mondja.
Gunning egyetért azzal, hogy nem mindenki fogja elérni vagy könnyen használni az e-mailt, de ez idővel válhat akár általános gyakorlattá is. „Minél több hozzáférési módot használunk a lehetségesek közül, annál jobb lesz az egészségügyi ellátás” – fűzi hozzá.
"Bár még több kutatásra, odafigyelésre, és hivatalos iránymutatásokra van szükség, elegendő színvonalú és elegendően átfogó stratégiák léteznek már az e-mail szolgáltatások biztonságos használatához " - írja.
Inkább az a lényeg, hogy az e-mail használata hamarosan elkerülhetetlenné fog válni, mondja. Ha az orvosok nem fogadják be ezt a kommunikációs médiumot ma, lehet, hogy "kihagynak egy fontos lehetőséget, a betegek és a klinikusok kárára."

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

PharmaPraxis

Minősített háziorvosok

A minőségi betegellátásért szövetkeztek a magánellátók

Hírvilág

Felháborodott háziorvosok

Felháborodtak a háziorvosok, mert visszamenőleg kamatostól kell visszafizetniük azt a kártyapénzt, amit az orvoshoz nem járó páciensek után kaptak.

Hírvilág

Koncepció készül: mi történik az alapellátásban?

Szuperbruttó a 130 ezer forintos fix díj