Egészségpolitika

Háziorvosok az oltások kereszttüzében

2021. MÁRCIUS 19.

Felhívást intézett a lakossághoz az oltásokról Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Sopron Megyei elnöke, aki szerint a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. Rajtuk kérik számon, miközben nincs ráhatásuk sem arra, hogy legyen elegendő oltóanyag, sem annak elosztására. Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSZ) elnöke viszont azt mondja: igaz, hogy az oltóanyag mennyisége egyelőre korlátozott, viszont egyértelműek a szakmai ajánlások és az már a háziorvosra van bízva, hogyan állítja föl az oltási sorrendet az adott listán belül.

„Sajnos a COVID járvány egyre nagyobb veszélyt és terheket okoz szinte mindenki számára. Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak és egyre nehezebben viselik a terhelést. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság, az önök tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívek, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt. Ezért kérjük önöket, hogy ismerjék meg és terjesszék a tényeket az oltásszervezéssel kapcsolatban:
1. Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.
2. Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.
3. Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan. Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. Emiatt egyes parxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban, vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.
4. A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismerteket, nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.
5. Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással “motiválják, ellen tételezik”. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.
6. Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív sem más logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.
7. Minden nehézség ellenére sikerült sok embert már az eddig beadott oltásokkal védetté tenni. Az oltások sok helyen zavartalanul és jó ütemben zajlottak. Ez a tájékoztató, nem az oltási rendszer elemzéséről szólt, hanem azon problémákra hivta fel a figyelmet, melyek miatt a lakosság gyakran a háziorvosokat hibáztatja. Sajnos a médiák, ismét torzítva adták közre, ahogy azt már fentebb említettem. Az orvosi kamarának nem tiszte a politikusokat és pártjaikat megítélni. De talán nem követek el hibát, ha minden politikai erőt és médiáikat figyelmeztetem, hogy az egyoldalú tájékoztatás, a cenzúrázás, az egészségügyi ellátás hibáinak, hiányosságainak felismerését késlelteti, ami akár emberéletekbe is kerülhet és beláthatóan gátolja a minőség , a betegbiztonság javulását”- olvasható Dr. Szijjártó László lakossági felhívásában.

Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSZ) elnöke szerint is a háziorvosok lakossági védőoltással kapcsolatos feladatai nagy próbatétel elé állították a praxisokat és nyilván optimálisabb lenne, ha elegendő oltóanyag lenne minden regisztrált számára, de még nincs. Viszont van egy egyértelmű irányelv: a hatvan év felettiek esetében a sorrendről a háziorvos dönt, előnyben részesítve a legidősebbeket és a krónikus megbetegedésben szenvedőket.

„Mi megkapjuk a regisztráltak listáját, onnan állítjuk fel a szakmai irányelvek alapján a sorrendet, leadjuk az oltóközpont felé, illetve behívjuk azokat, akiket helyben oltunk, ezt három oltóanyaggal lehet megtenni. Az Astra Zenecaval, a Modernával és Sinopharm-mal. Innentől a kolléga erkölcsi felelőssége, hogy kit hív be, vagy küld az oltópontra. Egyértelmű cél, hogy a legveszélyeztetettebbek oltására kerüljön először sor, addig amíg nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag minden regisztrált páciens számára. Nem elfogadható gyakorlat fiatal, krónikus betegségben nem szenvedők oltásának előnybe részesítése. Ami nehézség, hogy nagyon feszes, szoros határidőkkel, instrukciókkal érkeznek az oltásszervezéssel kapcsolatos feladatok” - mondja az elnök, aki szerint nyilván nehezen megoldható, ha csütörtökön érkezik a kérés, hogy szombatra legyen ott 30 beteg egy oltóponton.

„Kértük, hogy ezt tegyük kicsit komfortosabbá, legyen elég felkészülési idő a szervezésre, még ha a vakcinák érkezése meglehetősen kiszámíthatatlan is. Sokan tényleg nagyon kényelmetlen helyzetbe kerültek, hiszen a páciensek tájékoztatását követően szembesültek azzal, hogy mégsem áll rendelkezésre oltóanyag. Az információáramlás azonban folyamatos, a nehézségek, a szoros határidők ellenére nagy eredményként értékeljük, hogy a megyei védelmi bizottságok munkájában végre állandó szereplőként gyakorló háziorvos kollégák is részt vesznek a megyei kollegiális vezetők személyében. Folyamatosan gyűjtik, gyűjtjük azokat a problémákat, amik a praxisok részéről érkeznek a lakossági vakcinációval kapcsolatban. Megpróbáljuk ezeket szintetizálni, és az Országos Oltási Munkacsoport felé továbbítani. Mindenesetre a fenti körülmények ismeretében különösen nagy büszkeséggel tölt el minket az a tény, hogy az előzetes várakozásokat bőven felülmúlva, mindenféle problémát háttérbe szorítva, az idős betegeik érdekeit szem előtt tartva végezte el a háziorvosi praxisok jelentős többsége a 82 év feletti pácienseik védőoltásával kapcsolatos feladatokat. A kusza körülmények ellenére a háziorvosok elképesztő aktivitással álltak a feladathoz, a praxisok több mint 90 százaléka tökéletesen megszervezte a betegek vakcinálását. Az oltópontra történő továbbküldés lehetősége azok számára továbbra is biztosított, akik a rendelői oltások folyamatában nem kívánnak semmilyen formában részt venni” - tette még hozzá dr. Békássy Szabolcs.

Kun J. Viktória

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.