Egészségpolitika

Cambridge-i szoftver javítja a hallókészülékek teljesítményét

2012. NOVEMBER 29.

A University of Cambridge kutatói által kidolgozott új szoftver jelentősen javítja a hallókészülékek felhasználóinak hang érzékelését. A szoftver meghatározza az erősítés mértékét a magas frekvenciájú hangok esetében, amely nélkülözhetetlen a hallhatóság helyreállításához. Ez növeli azt a frekvenciatartományt, amelyben a hallássérült képes pontosan észlelni, javul ezáltal a beszédértés, valamint a hang-lokalizáció képessége, továbbá bizonyos zenei hangok érzékelési lehetősége, a jelenlegi módszerekkel összehasonlítva.

Az Egyesült Királyság lakossága körülbelül tíz százalékának halláskárosodása elég nagymértékű ahhoz, hogy problémát okozzon a mindennapi életben. Mivel a halláscsökkenés általában növekszik az életkorral, a halláskárosult egyének aránya is gyorsan növekedni fog, amint a népesség elöregedése fokozódik az elkövetkező évtizedekben.

A fő eszköz a halláskárosodás kezelésére a hallókészülék, amely frekvencia és detektálási szint függvényében erősíti a hangot. Ahhoz, hogy a felhasználó számára a hallókészülék minden lehetséges előnye kiaknázható legyen, a készüléket a halláskárosult hallásvesztés-mintázatához kell igazítani. A koncepció hasonló, mint a szemüveg látásromláshoz igazítása esetében: mindazonáltal még a megfelelően beállított hallókészülék sem képes teljesen helyreállítani a normális hallást.
Halláskárosodás általában magas frekvenciáknál fordul elő, és a halláskárosodott egyének csak egy kis intenzitás-tartományban hallanak megfelelően ezeken a frekvenciákon. Míg az alsó küszöbérték bizonyos hang esetében magasabb lehet, ha valaki halláskárosodott, a felső szint, amelyen a hang kellemetlenül hangos, gyakran hasonló az egészséges emberekéhez. Ahhoz, hogy kezelni lehessen ezt a problémát, hallókészülékek felosztják a hangot nagyszámú frekvencia csatornára vagy sávra. Az egyes sávokon belül a gyenge hangokat felerősítik, míg az erős hangokat nem. Ez az úgynevezett multi-channel automatikus erősítés szabályozás.

A University of Cambridge kutatói által kidolgozott új módszer, a CAM2 a felhasználó audiogrammja alapján végzi az automatikus erősítés szabályozást. Az audiogramm az egyéni küszöbértékeket tartalmazza a különböző hang-frekvenciákon.
"Egészen a közelmúltig, a hallókészülékek csak négy vagy öt kHz-ig terjedő sávok esetében voltak ellátva erősítéssel, míg egy személy normális hallással akár 15 vagy 20 kHz-es hangokat is meghall" mondta Prof. Brian Moore a Department of Psychology kutatója, aki a CAM2 kutatást vezette. "A gyártók által a közelmúltban fejlesztett hallókészülékek már felerősítik a hangot akár a 8 vagy 10 kHz-es sávokban, de a már meglévő illesztési módszerek nem adtak ajánlásokat a magasabb frekvenciákhoz." A CAM2 módszer azonban kiterjeszti az illesztési tartományt 10 kHz-re.

A magasabb frekvenciák észlelése segít megkülönböztetni az olyan mássalhangzókat, mint a „s", "c" és "f". Egy olyan szobában, ahol több ember is beszél egyszerre, a magasabb frekvenciák észlelési képessége sokat segít abban, hogy könnyebb legyen a többiekétől elválasztani, és megérteni a kívánt személy beszédét. A magasabb frekvenciák észlelése a hang lokalizációját is javíthatja, így könnyebb azonosítani, hogy egy adott hang honnan jön. Ez persze nem csak társaságban, de a balesetmentes közlekedésben is segít.
Egy nemrégiben készült tanulmány összehasonlította a CAM2 módszert NAL-NL2-vel, amelyet a brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és számos más egészségügyi szervezet használ világszerte. Az általános hangminőséggel kapcsolatos méréseket elvégezték férfi és női beszéddel, csendes és zajos környezetben, és négy különböző fajta zene (klasszikus, jazz, férfi ének és ütőhangszerek) esetében. A vizsgálat résztvevőinek többsége előnyben részesítette a CAM2-t, mind az általános hangminőség, mind a zajos helyzetben érzékelt beszédhang tisztaság vonatkozásában. További vizsgálatokat terveznek az elkövetkező hónapokban annak érdekében, hogy teszteljék a szoftvert nagyobb mértékű halláscsökkenésben szenvedők esetében is.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Agykutatás

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.