Egészségpolitika

Cambridge-i szoftver javítja a hallókészülékek teljesítményét

2012. NOVEMBER 29.

A University of Cambridge kutatói által kidolgozott új szoftver jelentősen javítja a hallókészülékek felhasználóinak hang érzékelését. A szoftver meghatározza az erősítés mértékét a magas frekvenciájú hangok esetében, amely nélkülözhetetlen a hallhatóság helyreállításához. Ez növeli azt a frekvenciatartományt, amelyben a hallássérült képes pontosan észlelni, javul ezáltal a beszédértés, valamint a hang-lokalizáció képessége, továbbá bizonyos zenei hangok érzékelési lehetősége, a jelenlegi módszerekkel összehasonlítva.

Az Egyesült Királyság lakossága körülbelül tíz százalékának halláskárosodása elég nagymértékű ahhoz, hogy problémát okozzon a mindennapi életben. Mivel a halláscsökkenés általában növekszik az életkorral, a halláskárosult egyének aránya is gyorsan növekedni fog, amint a népesség elöregedése fokozódik az elkövetkező évtizedekben.

A fő eszköz a halláskárosodás kezelésére a hallókészülék, amely frekvencia és detektálási szint függvényében erősíti a hangot. Ahhoz, hogy a felhasználó számára a hallókészülék minden lehetséges előnye kiaknázható legyen, a készüléket a halláskárosult hallásvesztés-mintázatához kell igazítani. A koncepció hasonló, mint a szemüveg látásromláshoz igazítása esetében: mindazonáltal még a megfelelően beállított hallókészülék sem képes teljesen helyreállítani a normális hallást.
Halláskárosodás általában magas frekvenciáknál fordul elő, és a halláskárosodott egyének csak egy kis intenzitás-tartományban hallanak megfelelően ezeken a frekvenciákon. Míg az alsó küszöbérték bizonyos hang esetében magasabb lehet, ha valaki halláskárosodott, a felső szint, amelyen a hang kellemetlenül hangos, gyakran hasonló az egészséges emberekéhez. Ahhoz, hogy kezelni lehessen ezt a problémát, hallókészülékek felosztják a hangot nagyszámú frekvencia csatornára vagy sávra. Az egyes sávokon belül a gyenge hangokat felerősítik, míg az erős hangokat nem. Ez az úgynevezett multi-channel automatikus erősítés szabályozás.

A University of Cambridge kutatói által kidolgozott új módszer, a CAM2 a felhasználó audiogrammja alapján végzi az automatikus erősítés szabályozást. Az audiogramm az egyéni küszöbértékeket tartalmazza a különböző hang-frekvenciákon.
"Egészen a közelmúltig, a hallókészülékek csak négy vagy öt kHz-ig terjedő sávok esetében voltak ellátva erősítéssel, míg egy személy normális hallással akár 15 vagy 20 kHz-es hangokat is meghall" mondta Prof. Brian Moore a Department of Psychology kutatója, aki a CAM2 kutatást vezette. "A gyártók által a közelmúltban fejlesztett hallókészülékek már felerősítik a hangot akár a 8 vagy 10 kHz-es sávokban, de a már meglévő illesztési módszerek nem adtak ajánlásokat a magasabb frekvenciákhoz." A CAM2 módszer azonban kiterjeszti az illesztési tartományt 10 kHz-re.

A magasabb frekvenciák észlelése segít megkülönböztetni az olyan mássalhangzókat, mint a „s", "c" és "f". Egy olyan szobában, ahol több ember is beszél egyszerre, a magasabb frekvenciák észlelési képessége sokat segít abban, hogy könnyebb legyen a többiekétől elválasztani, és megérteni a kívánt személy beszédét. A magasabb frekvenciák észlelése a hang lokalizációját is javíthatja, így könnyebb azonosítani, hogy egy adott hang honnan jön. Ez persze nem csak társaságban, de a balesetmentes közlekedésben is segít.
Egy nemrégiben készült tanulmány összehasonlította a CAM2 módszert NAL-NL2-vel, amelyet a brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és számos más egészségügyi szervezet használ világszerte. Az általános hangminőséggel kapcsolatos méréseket elvégezték férfi és női beszéddel, csendes és zajos környezetben, és négy különböző fajta zene (klasszikus, jazz, férfi ének és ütőhangszerek) esetében. A vizsgálat résztvevőinek többsége előnyben részesítette a CAM2-t, mind az általános hangminőség, mind a zajos helyzetben érzékelt beszédhang tisztaság vonatkozásában. További vizsgálatokat terveznek az elkövetkező hónapokban annak érdekében, hogy teszteljék a szoftvert nagyobb mértékű halláscsökkenésben szenvedők esetében is.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.